כבר 50 הרוגים בתוניסיה: הנשיא ישלם בכסאו?
המהומות על רקע המשבר הכלכלי במדינה מאיימות על יציבות שלטונו של זין אל-עאבדין בן עלי. התקשורת דיווחה על ירי צלפים לעבר מפגינים. באלג'יריה ומאוריטניה חוששים ממהומות זהות
גל המהומות בתוניסיה, על רקע המצב הכלכלי הקשה במדינה, ממשיך לגבות קורבנות. כלי התקשורת התוניסאיים דיווחו אתמול (יום ג') על יותר מ-50 הרוגים עד כה בהפגנות שפרצו ברחבי המדינה, במחאה על האבטלה הגואה ועל המחסור במקומות עבודה. חבר ב"איגוד העבודה המקומי" בתוניסיה, א-סאדק אל-מחמודי, אמר בראיון לרשת "אל-ערבייה" כי "יש מצב של כאוס גובר בעיר אל-קסרין, לאחר לילה של אלימות וירי צלפים. יש ביזה של חנויות ובתים".
המפגינים, רובם צעירים מובטלים, נעזרים ברשתות חברתיות כמו פייסבוק לארגון ההפגנות, ולעדכון שוטף על המתרחש במהומות, הנמשכות קרוב לחודש. במחאה על מספר הנפגעים הגבוה, הודיעו רופאי בית החולים בעיר אל-קסרין על עיצומים בעבודתם. במהלך מסע הלוויה שנערך לאחד ההרוגים בהפגנות בעיר נהרגו אביו בן ה-75 ואמו.
פרשנים מעריכים כי נשיא תוניסיה, זין אל-עאבדין בן עלי, עלול לשלם בכסאו אם הרשויות לא יצליחו לדכא את המהומות במדינה. בנאום שנשא שלשום הוא כינה את המעורבים בהפגנות האלימות "מבצעי פעולות טרור", והבטיח כי הממשלה
תיצור 300 אלף מקומות עבודה חדשים בשנה הקרובה.
המהומות. הנשיא תואר ב"ויקיליקס" כמי שאיבד קשר (צילום: רויטרס)
הגורם העיקרי למהומות האחרונות בתוניסיה הוא המצב הכלכלי הקשה בו שרויה המדינה. שיעור האבטלה בתוניסיה גבוה (14%) וצעירים רבים מתוסכלים משום שאינם מוצאים מקום עבודה. סיבה נוספת לזעם של אזרחים רבים בתוניסיה היא היד הקשה שמפעילות רשויות המדינה נגד גילויי ביקורת על השלטון - בתקשורת הכתובה והאלקטרונית.
במאוריטניה מקנאים, באלג'יריה כבר מדכאים
ההפגנות נגד השלטונות בתוניסיה החלו לפני כחודש לאחר שבוגר אוניברסיטה מובטל הצית את עצמו לאחר שהמשטרה החרימה ממנו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. באחת ההפגנות נורה אדם מאש המשטרה, ובאירוע אחר מפגין חישמל את עצמו למוות. מחאה ציבורית היא עניין נדיר למדי בתוניסיה, שהוגדרה באחד מהמסמכים האמריקניים שהודלפו לאתר
ויקיליקס "מדינת משטרה". הנשיא בן עלי תואר כמי שאיבד את הקשר עם הציבור אחרי 23 שנים בשלטון.
בן עלי אינו השליט היחיד בצפון אפריקה המתמודד בימים אלה עם זעם המונים ברחובות, בעקבות משבר כלכלי. במאוריטניה, מנהיגי האופוזיציה קראו לתומכיהם לצאת במחאה נגד השחיתות השלטונית ונגד העלייה ברמת האבטלה, במקביל לירידה ברמת החיים של האזרחים.
כמו כן, הרשויות באלג'יריה דיכאו בשבוע שעבר מהומות שפרצו על רקע התייקרות עלויות המחייה במדינה, ואזרחים רבים נעצרו על ידי המשטרה המקומית. ארגוני זכויות אדם הפועלים במדינה מתחו ביקורת על גל המעצרים וקראו לרשויות לשחרר את העצורים.