גיפורדס תשרוד; האמריקנים: הירי לא נבע מהסתה
רופאיה של חברת הקונגרס שנורתה ונפצעה אנושות באריזונה אמרו כי היא יצאה מכלל סכנה ונושמת בכוחות עצמה, וכי סיכוייה לשרוד "הם 101 אחוז". למרות הטענות בארה"ב שפוליטיקאים ובראשם פיילין הניחו בדבריהם את היסודות לניסיון הרצח - 69% סבורים שאין קשר בין הדברים. משפחת היורה: מצטערים
אחד הרופאים המטפלים בחברת בית הנבחרים האמריקני גבריאל גיפורדס, שנורתה בראשה ונפצעה אנושות בכנס פוליטי ביום שבת, הכריז אמש (יום ג') כי היא יצאה מכלל סכנה. "הסיכויים שלה לשרוד הם 101 אחוז", אמר הרופא אחרי ששיפור נוסף חל במצבה.
ארה"ב מתאבלת: כל העדכונים ב-ynet
- הירי בארה"ב: מה יקרה לקריירה של שרה פיילין?
- היורה הופיע בבית המשפט: שותק ומחייך
- דקת דומייה: אובמה התייחד עם הקורבנות
- מוקד 911: "גיפורדס נורתה, יש הרוג"
גיפורדס היהודייה, אשת המפלגה הדמוקרטית, נורתה על-ידי ג'ראד לאפנר, צעיר בן 22, במהלך כנס פוליטי שערכה ליד חנות מכולת בעיר טוסון שבמדינת אריזונה, אותה היא מייצגת בבית הנבחרים. הוא ירה בה בראשה, ואז רצח עוד שישה בני אדם, בהם שופט פדרלי וילדה בת תשע. הוא הספיק לפצוע עוד 14 אנשים, ואז נעצר. כתב אישום נגדו כבר הוגש לבית המשפט, שעשוי לגזור עליו עונש מוות.
גיפורדס אושפזה בשבת במצב אנוש, אך באורח נס הכדור שפגע בה לא הסב לה פגיעה מוחית. בהודעותיהם הקודמות אמרו רופאיה כי היא הזיזה שתי אצבעות בידה השמאלית ותקשרה עמם בעזרת תנועות גוף נוספות, אך
אתמול עדכנו כי מאז כבר הזיזה את שתי ידיה והחלה לנשום בכוחות עצמה. עם זאת, הם הדגישו כי מצפה לה תהליך שיקום ארוך.
"יש לה סיכויים של 101 אחוז לשרוד", אמר מנהל מחלקת הטראומה בבית החולים בטוסון, ד"ר פיטר רי. "היא לא תמות. אין לה את האישור לזה מאתנו". אף שגיפורדס נושמת כבר לבדה, עדיין מחובר אליה צינור כאמצעי זהירות. בניגוד להערכותיהם הקודמות, לפיהן המחוקקת האמריקנית נורתה בחלק האחורי של ראשה, כעת סבורים הרופאים שהיא נורתה מהצד השמאלי של מצחה, והכדור יצא מהחלק האחורי של הראש. כך או כך - הנס שלו זכתה הוא גדול.
גם הדמוקרטים סבורים: לא הסתה גרמה לירי
בינתיים, מסקר שפורסם בארה"ב עולה כי רוב האמריקנים אינם סבורים שהסתה פוליטית גרמה למסע הירי באריזונה שבו נפצעה גיפורדס. זאת, למרות הטענות שהועלו בתקשורת האמריקנית מאז האירוע בדבר ביטויי אלימות שפשו לאחרונה בשיח הפוליטי האמריקני. האשמות קשות במיוחד הוטחו ביומיים האחרונים במועמדת הרפולביקנית לתפקיד סגנית הנשיא לשעבר, שרה פיילין, בגין הסתה נגד גיפורדס ומחוקקים שתמכו בחוק הבריאות של ברק אובמה בתקופה שקדמה לניסיון הרצח.
לפי סקר של רשת CBS האמריקנית, 57% מהאמריקנים סבורים כי לרטוריקה פוליטית חריפה לא היה כל קשר לאירוע הירי. רק 32% השיבו כי לדעתם כן הייתה לה תרומה למעשים. באופן לא מפתיע, רוב הנסקרים שהשיבו כי אין קשר בין התבטאויות פוליטיות חריפות למסע הירי באו מקרב הרפובליקנים - 69% מתומכי המפלגה של פיילין השיבו שאין קשר בין הדברים, ורק 19 אחוזים השיבו שיש קשר כזה.
אלא שגם בקרב הדמוקרטים 49% אמרו כי הם סבורים שאין קשר בין הטון בשיח הפוליטי לבין מסע ההרג. 42%
מהדמוקרטים השיבו שיש קשר בין הדברים. בקרב העצמאים, שאינם מזדהים אם אף אחת מהמפלגות, 56% השיבו שאין קשר בין הדברים, ו-33% השיבו שיש קשר ביניהם.
אובמה יגיע לאחד את השורות
בינתיים, משפחתו של היורה ג'ראד לאפנר הביעה צער על מסע ההרג שלו וביקשה מכלי התקשורת לכבד את פרטיותה. "אין מילים שיכולות להביע את תחושותינו. הלוואי שהיו, כך שהיינו יכולים לגרום לכם להרגיש טוב יותר", נכתב בהודעת המשפחה. "איננו מבינים מדוע קרה הדבר הזה... הלוואי שהיינו יכולים לשנות את האירועים האכזריים של יום שבת", אמרו
בני משפחת הצעיר. הם ביקשו להדגיש את צערם בפני הקורבנות ומשפחותיהם: "אנחנו כל כך מצטערים על אובדנם".
היום יגיע הנשיא אובמה לטוסון כדי לעמוד בראש טקס הזיכרון לששת הנרצחים. אובמה אינו מתכוון להעצים את הוויכוח הפוליטי על רקע הירי, אלא לקרוא לאחדות בקרב הקורבנות. הוא יישא נאום בשעה 20:00 בערב לפי שעון החוף המזרחי, שעה של צפיית שיא בטלוויזיה.
אובמה ינאם באולם הכדורסל של אוניברסיטת אריזונה, ויציג חזות ממלכתית, בדומה למעשהו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון, שהגיע לנאום באוקלהומה סיטי אחרי הפיגוע שביצע טימותי מקוואי, שפוצץ משאית בבניין פדרלי וגרם למותם של 168 איש.