שתף קטע נבחר
 
צילום: אלבטרוס

"לא לתת לטקטיקות מלוכלכות להשפיע על הגז"

הנגיד מגן על מסקנות ועדת ששינסקי לבחינת מיסוי הגז ותוקף את המתנגדים. "אסור לתת לאינטרסים להשפיע דרך התקפות אישיות", אמר פישר והדגיש כי אין לתת ל"תמר" הטבות. בנוסף, הביע תמיכה בהצעת נתניהו כי הכספים יועברו לקרן לאומית

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר תוקף את מתנגדי דו"ח ועדת ששינסקי שהמליצה להעלות את המיסוי על הגז והנפט. "עבודת הוועדה היתה מקצועית", אמר הנגיד במהלך כנס כלכלי בירושלים. "אסור לתת לאינטרסים להשפיע דרך נימוקים לא משכנעים, טקטיקות מלוכלכות, התקפות אישיות ומידע לא מדויק".

 

 

פישר הדגיש כי אסור להחריג את תמר. "המצב הנוכחי בחלוקת ההכנסות לא סביר ולא מקובל", אמר. "מי שאומר להחריג את מה שכבר גילינו, בעצם אומר שלא נקבל רווחים 30 שנה". לדבריו, "המסקנות הסופיות אינן התקפלות. מדובר במדיניות חכמה, הן (המסקנות - א.ל) מאוזנות ולא צריך לשנות אותן באופן מהותי". הוא הדגיש כי "המצב שבו המדינה מקבלת שליש מהרווחים, שזה הכי נמוך בעולם המערבי או בעולם בכלל, הוא לא אפשרי וחייב להשתנות".

 

הנגיד הוסיף והתייחס למשקיעים. "יש להם זכות להביע את דעתם באופן מתורבת והוגן, אבל אין להם זכות להטיל וטו על החלטות ממשלה", אמר. "בראש ועדת ששינסקי עמד כלכלן בעל שם עולמי בתחום המיסוי. אין לחברי הוועדה אינטרס בנושא, מלבד היותם אזרחים ישראלים שיודעים כי החלטותיהם ישפיעו על חיי הדורות הבאים במדינה. 

 

פישר אמר שההמלצות הוגנות. "מה זה להיות הוגן?", שאל הנגיד. "זה אומר שהיזמים יוכלו לקבל תשואה ראויה על הנכס שהשקיעו בו וגם לקבל תמריצים שיעודדו אותם להמשיך ולחפש מקורות אנרגיה". בדבריו כיוון פישר לסעיף במסקנות הוועדה שקובע כי כל שקל שיושקע בחיפוש אחר גז ונפט נוספים ייחשב כשני שקלים כאשר תקבע הממשלה את גובה ההשקעה שהשקיעו היזמים ומתי עליהם להתחיל לשלם מס.

 

"התגליות לא יעשו מהפכה בכלכלת ישראל"

פישר התייחס גם לרווחים הצפויים מהגז ולאופן שבו צריכה המדינה להתנהל עם הכסף שיזרום לקופתה. "התקבולים לא יגרמו לשינוי מהותי בכלכלת ישראל. אנחנו לא נורבגיה. אם יתגלה עוד גז או נפט, אז נראה שינוי כלכלי רציני. אבל התגליות כפי שהן היום לא יעשו מהפכה בכלכלת ישראל".

 

הנגיד הביע תמיכה במודל הקרן הלאומית Sovereign Fund שהציע ראש הממשלה. במודל זה, נמנעת המדינה מלהשתמש בכסף כדי לכסות את הגירעון ולהגדיל את התקציב ותחת זאת, משקיעה אותו בקרן נושאת ריבית. כך - במקום לקחת כסף שהרוויחה בדולרים (מיצוא אוצרות הטבע) ולקנות בו שקלים, מהלך שגורם להתחזקות של המטבע וכך לפגיעה ברווחים מייצוא – משקיעה המדינה את הכסף בחו"ל ומרוויחה מהקרן על ההשקעות.

 

מסקנות ועדת ששינסקי, הן ששיעור המס על רווחי הגז עומד כיום על 31% (12.5% תמלוגים ישירים למדינה בתוספת 25% מס חברות ובניכוי הטבות שונות). מסקנותיה הסופיות הן שיש להשאיר את גובה התמלוגים על 12.5% ולהטיל מס נוסף, מדורג, שינוע בין שיעור של 20% לשיעור של 50% בהתאם לרווחים. "ברוב המדינות מקבלת הממשלה 40%-60% מהרווחים ואפילו יותר", אמר פישר.

 

סקר: 80% תומכים בהעלאת המיסוי

מסקר שנערך עבור משרד האוצר ביומיים האחרונים עולה כי כ-80% מבעלי העמדה לגבי מסקנות הוועדה מקרב הציבור תומכים באופן חד משמעי בהעלאת המיסוי על חברות הגז והנפט לטובת כלל הציבור, לפי מה שקבעה הועדה ואף יותר מכך.

 

מהסקר עולה כי כ-63% מבעלי העמדה תומכים במסקנות הועדה, כ-14.3% סבורים כי מסקנות הועדה מוטות לטובת חברות הגז ואילו פחות מ-20% סבורים כי מסקנות הועדה מקפחות את חברות הגז או פוגעות בכלכלה הישראלית.

 

עוד עולה מהסקר כי המודעות למסקנות הועדה עלתה באופן משמעותי בימים האחרונים לאחר פרסום המסקנות ושיעור של כ-61% מהציבור שמעו על הועדה ויודעים במה עסקה.

 

הערכות: מסקנות ששינסקי יעברו ריכוך נוסף

אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד עם אנשי משרד האוצר, חברי ועדת ששינסקי ונציגי חברות הקידוח, על רקע המלצות הוועדה להעלות את גובה התמלוגים שמשלמות החברות למדינה עבור הפקת גז במים הטריטוריאליים של ישראל. ההערכות הן כי מסקנות הוועדה יעברו ריכוך נוסף לפני שיאושרו, כך שיטיבו יותר עם היזמים.

 

הפגישה עסקה בעיקר בבעיית המימון של הפקת הגז במאגר "תמר" לאור שיעורי המס החדשים ובשאלת גובה המס שישלמו המשקיעים הקטנים בחברות הקידוח. בפגישה עם ראש הממשלה נכחו בין היתר שר האוצר, יובל שטייניץ; השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן; שר התשתיות, עוזי לנדאו; יו"ר הוועדה, פרופ' איתן ששינסקי; סטנלי פישר; ראש המועצה הכלכלית יוג'ין קנדל וכן בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה. גם מנכ"ל נובל אנרג'י, צ'ארס דייווידסון ונציגו של קובי מימון, מנכ"ל ישראמקו, פיני רובין, נכחו בדיון.

 

חברות הקידוח דורשות כי מאגרי "תמר" ו"ים תטיס", שהפוטנציאל המסחרי שלהם נתגלה עוד לפני שמונתה הוועדה לבדיקת מדיניות המיסוי, יוחרגו ממסקנותיה. כמו כן, הם מציעים שיעור מס של 40% על מאגרים עתידיים וכאלה שנתגלו לאחר מינוי הוועדה (קרי, מאגר לוויתן העצום), זאת לעומת מס כולל של 62% שמציעה הוועדה. היזמים טוענים כי הממוצע במדינות המערב עומד על 46% וכי על המס בישראל להיות נמוך מממוצע זה, בשל הסיכון הביטחוני שנשקף למאגרים והעובדה שהקידוח יתבצע במים עמוקים מאוד.

 

במהלך הפגישה הקרינו היזמים לראש הממשלה סרטונים שבהם נראה שר האוצר מבטיח בראיון טלוויזיוני כי מסקנות הוועדה לא ייושמו על מאגרי "תמר" ו"ים תטיס". שר האוצר טען כי חוות הדעת המשפטית קובעת כי אין מניעה לשנות את המיסוי על מאגרים קיימים, אך היזמים טענו כנגדו כי גם אם אין בעיה משפטית בעניין, יש בעיה עקרונית בכך שהממשלה חוזרת בה מהבטחתה.

 

נתניהו לומד את החומר

לדברי הנוכחים, הפגישה הייתה מעמיקה ויסודית. ראש הממשלה שמע את טענותיהם של היזמים, שהתרשמו כי המשא ומתן מתחיל אצל ראש הממשלה והוא זה שיכריע – מה תהיה ההצעה שתוגש לאישור הכנסת. נתניהו הבטיח לנוכחים ללמוד את החומר ולהגיע להחלטה משותפת מסביב לשולחן הדיונים.

 

ראש הממשלה הוסיף שיקים קרן מרווחי הגז שתתמקד בביטחון ובחינוך. "רשמתי לעצמי את הנושאים שהעלתם ואתייחס אליהם בהתייעצות עם שרי האוצר, התשתיות, איכות הסביבה והנגיד. האינטרס שינחה אותי זה אך ורק טובתה של מדינת ישראל", אמר.

 

בסיכומו של עניין יצאו הצדדים מהפגישה ללא הכרעה, אך עם ההבנה ששיעור המס הסופי ייקבע בהסכמת כל הצדדים תוך דיון עם נתניהו וכי ההצעה שתצא ממשרד ראש הממשלה לאישור הממשלה והכנסת לא תיתקל בהתנגדויות נוספות מצד חברות הקידוח.

 

  • לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים