נפגעתם רק בסמוך לרכב? הביטוח לא מכסה
אם פתחתם את דלת המכונית ונפגעתם מרכב חולף, חברת הביטוח חייבת לפצות אתכם. אם רק עמדתם לצדה ולא נוצר מגע עם הרכב, חברת הביטוח אינה חייבת לעשות כך
כשאתם מתכוונים להכנס לרכב, מתקרבים אליו ופותחים אותו באמצעות השלט רחוק, זכרו כי אם חלילה תפגעו על-ידי רכב חולף, לא תהיה חברת הביטוח חייבת לפצות אתכם. הלכה זו נקבעה באחרונה על-ידי השופטת גילה כנפי שטייניץ, בבית המשפט המחוזי בירושלים, אשר קבעה כי "אין די בעמידה בסמוך לרכב גם אם לצורך כניסה אליו, כדי להוות 'כניסה' כמשמעותה בהגדרת 'שימוש ברכב מנועי'".
- הכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet
המחלוקת בנושא נוצרה כאשר י.ק ביקשה להכנס למכוניתה, אשר חנתה במפרץ חניה סמוך לכביש. אולם בעת שהתקרבה לרכב ולחצה כבר על השלט רחוק, פגעה בה מכונית חולפת. כתוצאה מתאונה זו נפגעה י.ק בראשה באופן קשה. לכן הגישה באמצעות אביה והאפוטרופוס, שיוצגו על-ידי עו"ד עמיקם חרל"פ, תביעה נגד הנהגת הפוגעת וחברת הביטוח שלה "שומרה", שיוצגו על-ידי עו"ד ירון בלגה, ונגד חברת הביטוח של מכוניתה, חברת כלל ביטוח שיוצגה על-ידי עו"ד אורי ירון.
כלל ביטוח ביקשה להתנער מהתביעה. וטענה כי למרות שעל-פי חוק מוגדרת כניסה לרכב או ירידה ממנו כ"שימוש ברכב מנועי", מה שמאפשר לנפגע תאונת דרכים בעת פעילות כזו לתבוע את חברת הביטוח של רכבו, הרי שבמקרה זה לא היתה "כניסה" לרכב. עמדה זו זכתה לתמיכה מצד השופטת, שהבהירה כי יש צורך במגע פיזי עם הרכב שיש עמו קשר לכניסה לרכב, כמו פתיחת דלת. אבל אין די בסמיכות מרחק מן הרכב או בכוונה להכנס אליו, כדי להגדיר פעולות אלה כ"כניסה" לרכב.
חברת הביטוח שומרה טענה לעומת זאת שחובת הפיצוי חלה על כלל ביטוח, שכן בעת הפגיעה בה, י.ק הייתה קרובה לרכבה וכבר לחצה על השלט-רחוק בכדי להיכנס אליו, פעולות המעידות על כניסה לרכב, ולכן יש לראות בה "משתמשת ברכב". השופטת לא השתכנעה, וחייבה את שומרה לפצות את הנפגעת, בעוד שכלל ביטוח - שביטחה את רכבה של הנפגעת - פטורה מתשלום הפיצויים.
השופטת קבעה כי בעת הפגיעה היתה הנפגעת בחזקת הולכת רגל שנפגעה מהרכב הפוגע, ללא קשר לכוונתה להכנס לרכבה שלה. שומרה חוייבה גם לשלם לכלל ביטוח את הוצאות ההליך המשפטי, סכום של 30 אלף שקל.