טלטלה לקראת דו"ח חרירי: שרי חיזבאללה פרשו
ערב פרסום כתבי האישום נגד האחראים לרצח רפיק אל-חרירי, החליטה תנועתו של נסראללה לשדר מסר לרה"מ הנוכחי. 10 נציגיה ושר המקורב לנשיא מימשו את איומם והפילו את ממשלתו של חרירי הבן, בזמן שנפגש עם אובמה בוושינגטון
רעידת אדמה בלבנון: עשרת השרים המייצגים את מחנה חיזבאללה בממשלת האחדות בלבנון הכריזו הערב (יום ד') על פרישתם, לקראת פרסום מסקנות בית הדין הבינלאומי בעניין ההתנקשות בחייו של רפיק אל-חרירי. ההתפטרות המשותפת למחנה חיזבאללה ולשר נוסף המקורב לנשיא מישל סולימאן נועדה להגביר את הלחץ על ראש הממשלה, סעד אל-חרירי.
הארגון השיעי בראשות חסן נסראללה מאיים לפרוש זה זמן רב, אלא אם כן תקבל הממשלה את עמדתו בנוגע לחקירת הרצח של ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי. עשרת השרים המייצגים את חיזבאללה ואת בעלי בריתו בממשלה המתינו דווקא לרגע שבו נפגש אל-חרירי עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בוושינגטון כדי להעביר את המסר החריף.
רגע לפני שגילו על ההתפטרות, אובמה וחרירי עוד חייכו (צילום: רויטרס)
בזמן שחרירי ואובמה הצטלמו מול עיתונאים בבית הלבן, החליט שר האנרגיה, ג'יבראן בסיל, לכנס מסיבת עיתונאים מיוחדת בביירות. בסיל הכריז באופן רשמי על התפטרות עשרת השרים. זמן קצר לאחר מכן הודיע השר עדנן סעיד חוסיין, הנחשב לנציגו של הנשיא סולימאן בממשלה, כי גם הוא יפרוש מתפקידו.
בעקבות ההתפטרות, החליט חרירי לקטוע את ביקורו בוושינגטון ולשוב במהרה לביירות. בתום פגישתו עם אובמה לא ניתנו הצהרות לתקשורת. חרירי קרא לצרפת, קטאר, ולמדינות נוספות לגלות מעורבות ולדון במשבר בארצו. מנגד, דווח בלבנון כי נציגי האופוזיציה צפויים לקיים בזמן הקרוב פגישה נרחבת בה ידונו בצעדיהם הבאים.
לפי החוקה הלבנונית, אם יותר משליש משרי הקבינט פורשים מתפקידם, הממשלה הופכת ל"ממשלת מעבר". בממשלת האחדות שפעלה בלבנון בשנה החולפת היו 19 אנשי המחנה של אל-חרירי, עשרה שרים מחיזבאללה ובעלי בריתו וכן השר חוסיין שאמור להיות עצמאי.
לכן, פרישת חוסיין סתמה את הגולל על פתרון פוליטי למשבר העמוק במערכת הפוליטית בביירות. בכך הפך חרירי - תוך כדי פגישתו עם אובמה - מראש
ממשלה לראש ממשלת מעבר. כעת נדרש הנשיא סולימאן לאתר את האיש שעליו תוטל מלאכת הרכבת הממשלה - צעד שיעמיק את המשבר בלבנון.
ראשית המשבר שמטלטל את לבנון ברצח של ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, בפיצוץ מכונית תופת בביירות בפברואר 2005. עמדותיו האנטי-סוריות העלו תחילה חשדות כבדים למעורבות דמשק, אולם מאז פנתה החקירה לכיוונים אחרים. לפי דיווחים במערב, צוות של האו"ם החוקר את החיסול צפוי להמליץ בקרוב על העמדתם לדין של בכירים בתנועת חיזבאללה.
Read this article in English