תוכנית בנייה תחסל רכס כורכר ייחודי בעתלית
בזמן שמינהל מקרקעי ישראל עומד לבנות 1,000 יחידות דיור על רכס אחרון מסוגו באזור עם שלל עתיקות ועדויות לראשית ההתיישבות - משרד הפנים מכין תוכנית כוללת ליישוב, שעשוייה לייתר את התוכנית הבנייה. התושבים נזעקים: "מי שישלם את מחיר החלמאות התכנונית הזו, יהיה הטבע"
רכס כורכר אחרון מסוגו בעתלית - שעליו אמור מינהל מקרקעי ישראל לבנות כ-1,000 יחידות דיור - עומד בימים אלה במרכזו של מאבק סביבתי. זמן קצר לפני שהדחפורים עולים על הקרקע, טוענים תושבי הסביבה כי יש לעצור את המיזם שיחסל את ה"ריאה הירוקה" האחרונה באזור.
עוד טוענים התושבים, שתוכנית מתאר כוללת חדשה שמתגבשת ליישוב - עשויה בכלל לייתר את תוכנית הבנייה הנוכחית. "מינהל התכנון מכין תוכנית כוללת, ומינהל מקרקעי ישראל קובע בינתיים עובדות בשטח. מי שישלם את מחיר החלמאות התכנונית הזו, יהיה הטבע", הם מבהירים.
תוכנית הבנייה, המכונה "תוכנית מתחם הרכס", צפויה להשתרע על פני שטח שבחלקו גובל בשמורת טבע (שמורת חורבת קרתא - י.ד) ושכולל גם אתרי עתיקות ומורשת ייחודיים. "מדובר בפיסת קרקע נדירה שלאורכה עדויות ארכיאולוגיות נדירות", מבהיר בשיחה עם ynet אהוד גלילי, ארכיאולוג ותושב המקום.
אתרי עתיקות ומורשת ייחודיים (צילום: טל פרידמן ראודניץ)
גלילי מציין כי על הרכס ומורדותיו נמצאים אתרי מורשת לאומיים ועדויות לראשית ההתיישבות - בהם מחנה המעפילים, המושבה עתלית, חוות אהרונסון ומחנות הצבא הבריטי. המחנות הבריטיים, מבהירים מתנגדי התוכנית, צפויים להינזק ברובם.
תוכנית הרכס - היחידה שלא הוקפאה
בהתנגדות שהגישה בעבר החברה להגנת הטבע לתוכנית, נכתב כי "מיקומו של מתחם הרכס מדרום לשמורת קרתא, על רכס הכורכר המזרחי, הינו תא שטח מיוחד ואי-לכך רגיש ביותר לפיתוח".
בחברה להגנת הטבע ציינו כי באזור זה קיים שפע ומגוון של צמחיה וערכי טבע וכי בכל הנוגע למשאבי הארכיאולוגיה - "גם אם הבינוי יהיה יצירתי ואסתטי, הוא יטשטש ויגמד אותם".
הטענה של גלילי, ושל פעילי עמותת "כחול ירוק" המקומית, פשוטה למדי: בתחילת 2010 נבחר צוות מתכננים מטעם משרד הפנים, להכין תכנית מתאר כוללת לישוב, והתוכנית המקומית היחידה שלא הוקפאה - הינה תוכנית הרכס. "כל מה שאנחנו מבקשים היא להמתין עם יישום התוכנית הבנייה. התוכנית הכוללת עשויה לייתר אותה ובמידה שימשיכו לקדמה - האזור יספוג נזק קשה ובלתי הפיך".
אחת הטענות של התושבים נוגעת גם להיקף התוכנית ולבנייה הצפופה שמתוכננת בה. התוכנית עשויה לטענתם להביא להכפלת היישוב, שכיום מונה כ-5,000 תושבים, ולמרות מספר שינויים שבוצעו בה בעבר, מדובר עדיין בתוכנית שצפויה לשנות את המרקם האזורי.
עוד מציינים פעילי העמותה כי חוקרת בלתי תלויה שמונתה לחקור את ההתנגדויות למיזם, קבעה בעבר כי יש לאפשר לעורכי תוכנית המתאר קבוע את מיקומו באופן בלתי תלוי. "בניגוד מוחלט להמלצותיה ולבקשת עורכי תכנית המתאר, ממשיך המינהל לפעול כיזם נטול אחריות ציבורית, במאמציו לקבוע עובדות תכנוניות בשטח", הם אומרים.
ממנהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "התכנית עברה הליך ארוך של התנגדויות במסגרתו מונתה חוקרת לבדוק את ההתנגדויות. הועדה המחוזית החליטה לאשר את התכנית וכיום היא נמצאת בשלב של תיקונים על פי החלטה של הועדה המקומית ולפני מתן תוקף. אין קשר בין קידום תכנית המתאר של עתלית לבין תכנית הרכס המקודמת מזה שנים. תוכנית המתאר לוקחת בחשבון את תכנית 'מתחם הרכס'".
מהמועצה האזורית חוף הכרמל נמסר: התוכנית אושרה עם הרבה הערות בהתאם להמלצות החוקרת, רננה ירדני גולן ונמצאת כרגע בתיקון ההערות. החלופות של תוכנית המתאר החדשה לעתלית ממליצות לצמצם בצורה משמעותית את מתחם הרכס או אף לבטלה כליל.
תגובת משרד הפנים (מינהל התכנון) לא התקבלה עד לפרסום הכתבה.