אשפוז צפוף: 13% פחות מיטות בעשור האחרון
בתי החולים בקריסה והמסדרון הפך לחדר האשפוז החדש. הנה הסיבה: דו"ח משרד הבריאות חושף - במקום להגדיל את מספרן, ירד מספר המיטות בעשור האחרון ב-13%. המחסור העיקרי: במחלקות הפנימיות. עוד עולה מהדו"ח: משך האשפוז התקצר לארבעה ימים
בדיוק בימים בהם בתי החולים נמצאים בתפוסה שעומדת על 150%, רופאי היחידות לטיפול נמרץ מתריעים על
מחסור במיטות אשפוז והאחיות מאיימות כי לא יקלטו חולים,
מפרסם משרד הבריאות נתונים המוכיחים כי המצב במחלקות האשפוז בבתי החולים בישראל קשה.
יותר והשהייה באשפוז נמוכה. על פי הדו"ח בעשור האחרון לא רק שלא גדל מספר מיטות האשפוז לנפש, אלא הוא ירד בשיעור חד של 13%.
מדו"ח בנושא מוסדות האשפוז שמפרסם הבוקר (ה') המשרד עולה כי שיעור מיטות האשפוז בארץ הוא הנמוך ביותר מבין מדינות ה-OECD, וכתוצאה מכך גם תפוסת המיטות גבוהה
עמוס להן
מחאת האחיות: יעזבו משמרות כשבי"ח בעומס
מיטל יסעור בית-אור
העומס החריג בבתי החולים מוביל את האחיות לנקוט בצעדים: מיום שלישי הבא, יסרבו לקבל חולים כאשר התפוסה תעלה מ-100%: "החולים שוכבים כמו הומלסים במחלקות, האחות הכי מסורה שיש לא יכולה לתת טיפול במצב כזה"
17% פחות מיטות במחלקות הפנימיות
מהדו"ח עולה כי בתום עשור שבו לא נוספו כמעט מיטות אשפוז עמד מספרן בשנת 2009 על 14,599, כאשר שיעור המיטות עומד על פחות ממיטה אחת ל-500 איש, כלומר 1.93 מיטות לאלף נפש. ב-2008, כך על פי הדו"ח, היו בחדרי האשפוז 1.97 מיטות לאלף נפש.
הירידה בשיעור מיטות האשפוז נרשמה בכל אגפי בתי החולים. הירידה הגדולה ביותר נרשמה במחלקות הפנימיות (17%) ובאגף הכירורגי (16%). לא רחוק מהן נמצאות במחלקת היולדות (10%), טיפול נמרץ (8%) וילדים (7%). על פי בדו"ח שיעור המיטות נמוך במחוזות הצפון והדרום בהשוואה לשאר המחוזות.
מהנתונים ניתן גם ללמוד על מצוקת האשפוז שקיימת בימים האחרונים בבתי החולים. התפוסה הממוצעת לאורך כל השנה עמדה, על פי הדו"ח, על 96%. בימים האחרונים נרשמה במחלקות הילדים ובמחלקות הפנימיות תפוסה של כ-150% ואף יותר.
בשל מצוקת המיטות התקצר גם משך האשפוז הממוצע בעשור האחרון, וכיום הוא עומד על ארבעה ימים.
יש לציין כי לאחרונה גיבשו משרדי הבריאות והאוצר הסכם מדורג להוספת כ-960 מיטות אשפוז לאורך שש השנים הקרובות.
בגלל העומס - חולים שוכבים במסדרונות בתי החולים
צילום: אבי מועלם
מומלצים