הרופא המתמחה גילה מה הרעיל ילדים באמבטיה
מתמחה ברפואת ילדים גילה כי מספר רב של ילדים נפגעים מגז שנפלט ממחמם מים המותקן בחדרי האמבטיה. הוא פנה בנושא למכון התקנים הישראלי - שהחליט לשנות את התקן ולהורות על הוצאת יחידת החימום מחוץ לבתים
עירנותו של רופא הילדים הובילה לשינוי: ד"ר יאיר בנעט, מתמחה ברפואת ילדים בבית החולים "אסף הרופא", טיפל בילדה שנפגעה משאיפת הגז הרעיל CO. הגז נפלט ממחמם מים בגז שהוצב בחדר האמבטיה של המשפחה. בעקבות הטיפול הוא גילה כי ילדים רבים נוספים הגיעו בשנים האחרונות לבית החולים מאותה סיבה ממש ופנה בנושא למכון התקנים הישראלי, שהחליט לשנות את התקינה ולהורות על הוצאת כל יחידות החימום של המתקנים מחדרי האמבטיה - אל מחוץ לבתים.
הגז הרעיל: עלול לגרום למוות
ד"ר בנעט נחשף לנושא לראשונה לפני כשנה וחצי, כשהגיעה ילדה בת 12 לבית החולים "אסף הרופא" כשהיא מחוסרת הכרה בעקבות הרעלת פחמן חד חמצני (CO). הגז הרעיל נפלט ממחמם מים בגז, שהוצב בחדר האמבטיה בבית הוריה של הילדה.
בעקבות ההרעלה היא סבלה מפגיעה נוירולוגית קשה ויכולת הדיבור שלה נפגעה. היא נזקקה לטיפולים בתא הלחץ של בית החולים, לשם ליווה אותה ד"ר בנעט. את הביקורים במקום הוא ניצל לבדיקת הנושא ואז גילה כי בשנים האחרונות טופלו במקום 15 איש נוספים, מרביתם ילדים ונערים, שנפגעו בעקבות פליטת הגז הרעיל CO ממחמם מים על בסיס גז שהוצב בחדר האמבטיה.
"כאשר ישנה בעירה לא שלמה או לא יעילה נפלט הגז הרעיל CO", מסביר ד"ר בנעט את הסיבה להרעלות שהתרחשו. "מדובר בגז ללא ריח שעלול לגרום לכאבי ראש חזקים, אובדן הכרה, פירכוסים ואפילו מוות, בדומה למקרים שבהם מפעילים תנור חימום על בסיס גז בחדרים סגורים, כאשר יש בו תקלה. העובדה שמחמם המים הוצב באמבטיה, חלל קטן שלא מאוורר תמיד, מגבירה את הסיכון לפגיעה".
הדרישה: להוציא גם מתקנים קיימים מהאמבטיה
אך ד"ר בנעט לא התספק בגילוי הסיבה להרעלה. הוא החליט לנסות ולשנות את המצב, שמסכן רבים, ופנה לגורמים המטפלים בנושא. "הקשר היומיומי עם הילדה והעובדה שזה היה מקרה קשה
דחפו אותי לבדוק את הנושא והופתעתי לגלות עד כמה המצב נפוץ. רציתי לראות אם יש דרך למנוע את המקרים הללו ולכן התייעצתי עם איגוד רופאי הילדים ופניתי למכון התקנים".
במכון התקנים שמחו על פנייתו של הרופא וציינו שדנו בסוגיה, אך לא מצאו מספיק הוכחות לכך שהצבת מחמם המים באמבטיה מסוכנת. לאור הפנייה הוחלט לשנות את התקינה של המכון ולאסור על התקנת מחממי מים על בסיס גז בתוך חדרי אמבטיה. בנוסף הוחלט לאכוף הוראה זו גם על המתקנים הקיימים כיום בבתים רבים, כך שחברות הגז ידרשו להתקין אותם מחדש מחוץ לבית, על מנת שיעמדו בתקן החדש.
"זו דוגמא מעודדת ליכולתו של אזרח מן השורה, הנתקל בתופעה מדאיגה כמו זו, להביא תוך זמן קצר לשינוי מהותי בחקיקה", אמר פרופ' מתי ברקוביץ' יושב ראש איגוד רופאי הילדים.