תוך שנתיים: מחירי הדירות בשדרות זינקו פי 3
בועת הנדל"ן הגיעה גם לערי הפריפריה, ובראשה זוגות צעירים שהתייאשו מהמחירים במרכז. השוק רותח גם בעפולה ובדימונה, ונכסים מכפילים את שווייים מלפני שנתיים
משהו טוב קורה לאחרונה בפריפריה: בועת הנדל"ן שתפחה בשנים האחרונות בעיקר במרכז הארץ לא פסחה הפעם על האזורים המרוחקים יותר. השוק רותח גם בעפולה ובדימונה, המחירים עולים, נכסים מכפילים את שוויים מלפני שנתיים.
שנת 2010 תיזכר כשנת הפריצה מגבולותיה של מדינת צפון תל-אביב. החל תהליך אימוץ הפריפריה. ומתי זה קורה? כשאין אופציה אחרת.
"כמעט אף אחד אינו יוצא לפריפריה מתוך אידיאלים. הרוב היו רוצים להיצמד לתל-אביב למרות העשן, האבק והזוהמה", אומר לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, "אבל המחירים השליכו אותם החוצה, האופציות נסגרו לפניהם".
הנתונים מאלפים: כ-18% מרוכשי הדירות בערים פריפריאליות בדרום ובצפון הם משפחות מאזור המרכז. בצמודי קרקע ביישובים קהילתיים האחוז עולה לכ-24%.
פריפריה כמצב מנטלי
לפני שנתיים-שלוש הייתה פתח תקווה לפריפריה הראשונה שאליה היגרו משפחות צעירות מתל-אביב, רמת-גן וגבעתיים. המחירים היו אטרקטיביים, השכונות היו ממש בקצה העיר, ואלפי משפחות באו אליה. כיום המחירים בפתח-תקווה ובראשון לציון עלו גם הם, ומחיר דירת 4 חדרים חדשה מגיע ל-1.5 מיליון שקל ויותר.
עכשיו הגיע זמנן של הערים במעגלים הרחוקים מעט יותר, או לחלופין הערים שבהן המחירים זולים יותר. רמלה, לצורך העניין, היא בהחלט עיר בפריפריה, כמוה גם לוד, אף ששתיהן קרובות למדי לתל-אביב. כי פריפריה היא לא רק מקום רחוק פיזית. זה מצב מנטלי.
גם מקום קרוב הסובל ממוניטין גרועים יוגדר כפריפריה רחוקה, מקום שאין ביטחון שנסכים להגר אליו. גם דרום תל-אביב הייתה מהבחינה הזאת פריפריה, אבל לאחרונה היא אומצה רשמית על ידי תל-אביב רבתי.
תופעה בולטת בימים אלה היא היעלמות המשקיעים משוק הנדל"ן בפריפריה, אחרי שהובילו אותו בשנים 2009-2008.
"כיום נבלמות הרכישות בידי להשקעה על ידי הממשלה, ואנו רואים זאת גם בפריפריה: נרכשות דירות למטרות מגורים ופחות למטרות השקעה, עד שגם שם נוצרת מצוקה של דירות להשכרה," אומר לוי יצחק, שסקר בשבילנו את מחירי השוק.
הנה מה שקורה כעת בתשעה יישובים בולטים בפריפריה, שנהנים מהשגשוג במחירי הנדל"ן.
הנדל"ן מתעורר
באר-שבע: שוק הנדל"ן בעיר, שהיה רדום מאוד שנים רבות, התעורר מ-2008 וגדל הן מבחינת היצעים והן מבחינת מחירים. רמות המחירים השתנו מאוד בעשור האחרון.
מכ-460 אלף שקל לנכס (דירה וצמודי קרקע), ירד המחיר ל-403 אלף שקל ב-2007. ב-2008 קפץ המחיר ל-586 אלף שקל בממוצע, עלייה של כ-45% בשנה, ובסך הכל עלייה של כ-79% עד היום.
אבי חיון ושי שטרן, זכייני רימקס פלוס באר-שבע, מדווחים על התעוררות שוק הנדל"ן בעיר בשנתיים האחרונות: "דירת 3 חדרים להשקעה, קרוב לאוניברסיטה, נמכרה באפריל 2009 ב-210 אלף שקל, וכיום היא נמכרת ב-415 אלף שקל".
עליית המחירים צפויה להאיץ גם את קצב בניית השכונות החדשות בעיר. גם רמת שירותי החינוך והקהילה תהיה חייבת לעבור שינוי ניכר. כך עולה ממחקר כלכלי שערכה ד"ר רינה דגני, מתכננת ערים ומנכ"ל קבוצת גיאוקרטוגרפיה.
דימונה: מחכים לאנשי הקבע
גדרה-חדרה: המחירים דומים לאלה של יבנה - 1.2 מיליון שקל לדירת 4 חדרים חדישה. לגדרה מגיעים גם משפרי דיור ממודיעין ומהמרכז, שמוכרים דירות בעיר ורוכשים בה צמודי קרקע במחיר אטרקטיבי.
קוטג' דו-משפחתי נמכר בכ-1.65 מיליון שקל, כמחיר דירת 3 חדרים ברמת גן או פחות מ-2 חדרים בתל-אביב, ולכן גדרה הייתה לאחד המקומות המבוקשים במעגל הפריפריה הקרובה יחסית. בחדרה תעלה דירת 4 חדרים במיקום טוב כמיליון שקל ויותר, אך אפשר להשיג גם דירות במחירים זולים יותר. הקונים הם לא רק מהמרכז, אלא גם משפרי דיור מנתניה.
דימונה: בשנתיים האחרונות חווה דימונה עליית מחירים מתמדת. "בעקבות ההחלטה להעביר את מחלקת ההדרכה וחיל המודיעין מתוכננים לעבור לדרום כ-20 אלף אנשי קבע," אומר ליאור בלול, זכיין רימקס נובה בעיר.
התוצאה: דירה בשכונת ניצחון ב', קומ ה4 ללא מעלית ועל עמודים, בשטח 70 מ"ר, שנמכרה ב-125 אלף שקל והושכרה ב-1,100 שקל בחודש, נמכרה שוב לפני כחודש ב-235 אלף שקל ומושכרת כיום ב-1,500 שקל לחודש.
אם ב-2009 נעשו כ-80% מהרכישות על ידי משקיעים מחוץ לעיר ו-20% מהשוק המקומי, ב-2010 עלה שיעור הרוכשים המקומיים ל-60%.
לא כל כך רחוק מתל אביב
יבנה: בעיר נמכרת דירת 4 חדרים חדשה בכ-1-1.2 מיליון שקל, וניתן למצוא בה נכסים במחירים אטרקטיביים יותר. מגרשים רבים לאלפי יחידות דיור בבנייה רוויה, חלקה הגדול בבנייה ירוקה, נרכשו על ידי יזמים, כך שיבנה עתידה להיות שחקן מוביל בשנים הקרובות.
והיא לא ממש רחוקה מתל-אביב: "הנסיעה מיבנה לתל-אביב ומנס ציונה לתל-אביב נמשכת אותו פרק זמן, והמחירים בה עדיין נמוכים במאות אלפי שקלים", אומר לוי יצחק.
כרמיאל: דירות חדשות של 4 חדרים עם מעלית, חנייה ומרפסת שמש בשכונת רבין נמכרות במחירים שבין 780 ל-800 אלף שקל, עלייה של כ-35% בשנתיים האחרונות. הקונים הם משפרי דיור מקומיים ומהגרים מהמרכז.
נתיבות: בין 650 ל-680 אלף שקל לדירות 4 חדרים עם מעלית, חניה ומרפסת שמש, במיקומים טובים בעיר. מדובר בעלייה של עשרות אחוזים בשנתיים האחרונות, גם באזורים לא חרדיים. מכרזי המינהל נחטפים במחירים כפולים משהיו לפני שנה.
קריית-גת: דירת 4 חדרים, 75 מ"ר, קומה ראשונה באזור מרכזי עלתה בשנה שעברה כ-300 אלף שקל. כיום תעלה אותה דירה יותר מ-450 אלף שקל.
באזור המבוקש, שער דרום, יש מגדלים בני 10 שנים הנחשבים למגדלי יוקרה. בתחילת 2010 נתן שמאי הערכת מחיר לדירת 3.5 חדרים בקומה 110 ,9 מ"ר, כ-610 אלף שקל. כיום נמכרים נכסים מהסוג הזה ב-750-730 אלף שקל.
"כיום החל בעיר שיווק של כמה פרויקטים חדשים, שלדעתנו אמורים להוריד את מחירי הדירות מיד שנייה. לדוגמה, דירות 4 חדרים בפרויקט נמכרות ב-850-750 אלף שקל, תלוי מאיזה קבלן קונים", אומרים אבי סאייז ושמעון אזולאי, רימקס אלפא קריית-גת. דירות להשכרה משיגות תשואה של 5.5% עד .6.5% דירות בשווי 380 אלף שקל מושכרות ב-2,000 שקל.
שדרות: נדמה שאת העלייה המרשימה ביותר בשנתיים האחרונות עשתה שדרות, שסבלה שנים מירידת ערך הנדל"ן עקב המצב הביטחוני.
עם השקט הגיעו הביקושים
"נקודת המפנה הייתה במבצע עופרת יצוקה. עם השקט שאחריו הגיעו גם הביקושים. תושבים רבים שעזבו בתקופת הקסאמים וביקשו לחזור, משפרי דיור וזוגות צעירים החליטו להתחיל את החיים בדירה גדולה יחסית ובלי משכנתה חונקת לעשרות שנים," אומר כפיר אסולין, זכיין רימקס שלי בשדרות.
גם הטבות המס מושכות תושבים רבים. מחירי הדירות, שירדו לשפל בזמן 'עופרת יצוקה' לפחות מ-100 אלף שקל בממוצע, משלימים בימים אלה את הזינוק החד ביותר עם כמעט 300 אלף שקל לדירות הזולות.
הגידול נובע בין היתר מכך שבשנה האחרונה נוספו לכל הדירות הישנות ממ"דים תקניים. דירת גן בנאות רבין שנרכשה לפני כשנה וחצי ב-350 אלף שקל נמכרת כיום בכמעט 600 אלף שקל.
הקרבה של מכללת ספיר מעלה את מחירי השכירות, שזינקו בחודשים ספורים בעשרות אחוזים: מ- 1,600 -1,200 שקל לדירת 4 חדרים ממוצעת, ל-2,500-1,600 שקל באזורי הביקוש.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של" ידיעות אחרונות"