שיא בעיקולים בארה"ב: מיליון בתים ב-2010
משבר הנדל"ן בארה"ב נמשך: 1 מתוך כל 45 בעלי בתים קיבל צו עיקול בשנה שעברה. בחודשים האחרונים נרשמה אמנם האטה, לאחר שבנקים החלו לבחון מחדש את מדיניות העיקולים בעקבות האשמות נגדם, אך בענף חוששים כי ההליכים שנבלמו יחודשו ב-2011 - שתגיע לשיא חדש
הבנקים האמריקנים עיקלו בשנה שעברה מספר שיא של יותר ממיליון בתים בארה"ב בשנה אחת - כך עולה מנתוני חברת המידע האמריקנית RealtyTrac, לסיכום שנת 2010. השיא השנתי נרשם, למרות האטה בעיקולים בחודשים האחרונים.
החברה דיווחה, כי עיקולי הבתים בחודש דצמבר עמדו על 69,847 - ירידה של 24% לעומת דצמבר 2009, אך עלייה של 4% לעומת נובמבר 2010. בכך עלה מספר עיקולי הבתים הכולל לשנת 2010 למספר של 1.05 מיליון עיקולים, לעומת 918 אלף העיקולים שנרשמו בשנת 2009.
מספר צווי העיקולים, שכולל הודעות עיקול, מכרזים ובתים מעוקלים שהושבו לבעלותם של הבנקים, עלו לשיא של 2.9 מיליון בשנה שעברה. מדובר ב-1 מתוך כל 45 בעלי בתים בארה"ב שקיבל צו עיקול. עם זאת בדצמבר חלה ירידה בצווי העיקולים שהוגשו: 257 אלף - המספר החודשי הנמו ביותר מזה 30 חודשים. זאת, ככל הנראה, לאחר שבנקים החלו לבחון מחדש את מדיניות העיקולים שלהם, בעקבות האשמות נגדם על הליכים לא תקינים.
"סך הנכסים שקיבלו הודעות לפני עיקול היה יכול לעלות בקלות על 3 מיליון, אם לא הייתה נרשמת ירידה ברבעון האחרון של השנה בפעילות העיקולים", אמר ג'יימס סאקקיו, מנכ"ל חברת RealtyTrac, שערכה את הסקר. סאקקיו ייחס ירידה זו בעיקר ל"מחלוקת העזה סביב ההליכים והתיעוד הלקוי של תהליך עיקולי הבתים, שאילצו מעניקי הלוואות רבים לעצור זמנית חלק מהליכי העיקולים שלהם".
סאקקיו הזהיר: "עדיין, פעילות העיקולים של שנת 2010 ממשיכה להשיג מספרי שיא בדיווח שלנו, ורבים מהליכי העיקולים שנבלמו לקראת סוף שנת 2010, שאנחנו מעריכים שעומדים על כרבע מיליון, צפויים להתחדש ולהוסיף להליכים החדשים בתחילת שנת 2011". גם ריק שארבה, בכיר בחברה העריך: "ב-2011 צפוי להיות השיא".
שקיעה נדל"נית בחגורת השמש
על פי דיווחי החברה, מספרי עיקולי הבתים הגבוהים ביותר המשיכו להירשם במדינות אריזונה, פלורידה ונבאדה. שלוש מדינות אלה, השייכות ל"חגורת השמש", חוו פריחה נדל"נית בשנים 2002 עד 2007, שהתבטאה בכמויות בנייה עצומות והשקעות ספקולטיביות בנדל"ן.
תהליכי עיקולי הבתים בחמש מדינות - קליפורניה, פלורידה, אריזונה, אילינוי ומישיגן, מהווים יותר מחצי מפעילות העיקולים בכל רחבי ארה"ב.
אחת מכל 11 יחידות דיור בנבאדה קיבלה לפחות הודעת עיקול אחת בשנת 2010, מספר גבוה פי ארבע מכל מקום אחר בארה"ב. באריזונה העיקולים פגעו ב-5.7% מכל הבתים ובפלורידה מדובר על 5.5% מהבתים.
לשם השוואה, בשנת 2005, לפני משבר הנדל"ן, הבנקים הוציאו קצת יותר מ-100 אלף הודעות עיקול בשנה בכל ארה"ב.
על רקע הזינוק במספר העיקולים, ממשיכות להיערם השאלות הנוקבות בנוגע להליכי העיקול. אריזונה ונבאדה הצטרפו למספר מדינות נוספות שפועלות במטרה לבלום את השיטפון בעיקולים על ידי ערעור כנגד הגופים המלווים באשר לאופן בו הם ניסחו את ההלוואות למשכנתא בזמן פריחת ענף הנדל"ן. שתי המדינות הגישו בדצמבר תביעות נגד "בנק אוף אמריקה", כשהן טוענות כי הוא הונה את בעלי הבתים שלקחו ממנו משכנתאות לפני המשבר הכלכלי.