המו"מ תקוע: ממשל אובמה מקים "כוח חילוץ"
בעוד שוושינגטון מצהירה על הצורך לדון בסוגיות הליבה, מאחורי הקלעים פועל הממשל להקמת צוות שיקדם תוכנית אמריקנית לפיתרון הסכסוך. בראש הצוות עומדים יועציהם של הנשיאים לשעבר בוש וקלינטון. גם דניס רוס חוזר למרכז הבמה
בעוד סאיב עריקאת ויצחק מולכו ממשיכים בפגישות הנפרדות שהם מקיימים בוושינגטון עם השליח האמריקני המיוחד למזה"ת, ג'ורג' מיטשל - ממשל אובמה פונה לחפש גם רעיונות חדשים שיובילו להתנעת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
אתר האינטרנט "פוליטיקו" דיווח אמש (יום ה') כי הממשל האמריקני נעזר בדיפלומטים ופקידי ממשל בכירים לשעבר המכירים את סוגיות המזרח התיכון כדי להקים "כוח משימה" להוצאת התהליך המדיני מהבוץ. בראש הצוות עומדים יועצו של הנשיא לשעבר קלינטון לביטחון לאומי, סנדי ברגר, ויועצו לביטחון לאומי של הנשיא לשעבר בוש, סטיב האדלי.
במקביל, כינס השבוע מרטין אינדיק, מי שהיה פעמיים שגריר ארה"ב בישראל, ומכהן כיום כסגן נשיא מכון "ברוקינס" היוקרתי למדיניות חוץ, מפגש בו השתתפו דניס רוס מבכירי המועצה לביטחון לאומי שהעביר באחרונה את כובד המשקל שלו מהסוגייה האיראנית לסוגייה הישראלית פלסטינית, סאיב עריקאת, שגריר ישראל בוושינגטון מייקל אורן ואחרים.
באופן רשמי מנסה הממשלה לשמור על מראית עין של "עסקים כרגיל" וממשיך בהצהרותיו לפיהן יש להחזיר את הצדדים לשיחות ישירות על נושאי הליבה.
עם זאת, מאחורי הקלעים אומרים גורמים בוושינגטון כי הם מאוכזבים מהעובדה שהן ישראל והן הפלסטינים לא מספקים תשובות ספציפיות לניסיונות הגישור האמריקניים בנושאי גבולות וביטחון.
שגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר, אמר לפוליטיקו כי בהיעדר יוזמות מצד ישראל והפלסטינים, ארה"ב צריכה לקדם תוכנית משלה כיוון ש"אין אופציה אחרת". הדיפלומט רוברט דנין, שכיהן בעבר כסגנו של שליח הקוורטט טוני בלייר ומשמש כיום כמומחה ב-"מכון לקשרי חוץ", אמר כי הוא סבור שהיעדר תהליך מדיני חושף את הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן ואת ראש ממשלתו סלאם פיאד, כמי שפועלים "כשוטרים בשליחות הכיבוש הישראלי".
Read this article in English