ככה שותים בעולם שוקו חם
העובדה שהחורף שלנו לא ממש חורף לא צריכה למנוע מאיתנו להתפנק על כוס שוקו חם עם פלפל-צ'ילי או תוספת אלכוהול. אפשר פשוט לטוס לחו"ל, או להתחמם עם שוקו איכותי שמכינים בבית, מוסף "24" של "ידיעות אחרונות" מביא לכם מפת שוקו עולמית ומתכון ביתי
חודשים ארוכים המתינו בבתי הקפה לצניחת הטמפרטורות, כדי להגיש משקאות שוקולדיים מהבילים ומחממי עצמות, על בסיס קקאו אמיתי או שוקולד עשיר. משקאות הקקאו הוכרזו, אם כן, כמחממים הרשמיים של החורף ואנחנו יצאנו לבדוק האם ההיצע מענג מספיק.
במקדש השוקולד מקס ברנר קיימים יותר מעשרה סוגי משקאות מעניינים בהגשה מקורית: יש שם שוקולטה איטלקית בטעמי שוקולד מריר, חלב ולבן, שוקו עם צ'ילי, פלפל וקינמון, משקה צ'אישוקו עם חליטת תבלינים, וגם קוקטיילים חמים של שוקו עם ברנדי, וודקה, אייריש קרים ועוד. גם במעוז הוופל הבלגי החגיגה של באבט, בירושלים ובנחלת-יצחק בת"א, מוזגים לכוסות שוקולטה ביתית סמיכה וטובה.
ברשתות הקפה הגדולות לא מתנערים ממשקאות הקקאו. באילנס מערבבים חלום מתוק: סוויט דרים הוא קוקטייל של חלב מוקצף עם סמירנוף וניל, שוקולד מונין, שוקולד לבן וקקאו. בארומה, למשל, יש שוקו חם פשוט וטוב: שוקולד בקרקעית הספל, חלב חם מעליו, חלב מוקצף למעלה וקקאו בזוק על קודקודו. נראה שלא סתם הקדישו בניו-יורק לשוקו של ארומה עמוד שלם ומתפעל בעיתון. ברשת לנדוור יש שוקולטה מפרלינים וחלב חם, גם ברולדין מטביעים פרלינים של שוקולד בלגי בחלב. בקפה גרג הלכו על החוויה הזוגית ומגישים לכם משקאות שוקולד חמים בשני צבעים: שחור ולבן. אל תנסו אפילו לחשב את הקלוריות: נוסף לחלב ולשוקולד מסתתרת פה גם שמנת.
אפילו הגלידריות משתתפות בחגיגה. ברשת הגלידריות אייסברג תמצאו שוקו ילדותי עם מרשמלו, קוביות שוקולד וקצפת; שוקו אלכוהולי עם קלואה, וויסקי ובראוני; וגם שוקולטה מחלב חם עם שוקולד קאליבו. גם ברשת ד"ר לק, שבה מוכרים כל השנה מילקשייק צונן, הכניסו השנה חידוש מהדהד וייחודי: מילקשייק חם. הוא מבוסס על מגוון גלידות שמנת ומשולב עם חלב שהורתח והוקצף. תוכלו לקבל מילקשייק חם בטעם שוקולד בלגי, שוקולד טראפלס ועוד.
השוקולטיירים אף הם אינם טומנים ידם בספל. בחוות השוקולד גליתא בקיבוץ דגניה ב' מייצרים כפיות שוקולד לערבוב והמסה בתוך חלב חם, ולשוקולטייר רואי גרשון מRoy- שוקולד יש בקבוקי זכוכית ובתוכם פתיתי שוקולד חלב ולבן, שלתוכם יוצקים חלב חם, מנערים עד המסה - ויש!
קלוריות: בכוס של 200 מ"ל שוקו המבוסס על חלב יש כ150- קלוריות ו4- גרם שומן.
ערכים תזונתיים: בקקאו יש אשלגן, זרחן, ויטמינים ,A, D ו,12B- ריבופלבין וניאצין.
קקאו וסידן: במשך שנים הזהירו דיאטנים שהקקאו בשוקו מפריע לספיגת הסידן בחלב. ד"ר מיכל גילאון, דיאטנית קלינית מטעם מועצת החלב, מציינת כי על פי מחקרים חדשים עולה, שהפרעתו של הקקאו לספיגת הסידן אינה משמעותית, וכי ספיגת הסידן מחלב ומשוקו דומה.
מחמם כשקר, שוקו חם (צילום: index open)
שוקו חם בערי העולם
אמסטרדם
קררר עכשיו באמסטרדם. כל כך קר, שחוויית ההליכה ברחובות משולה לשיטוט בתוך פריזר ענק. שוקו משובח בהחלט עשוי לעזור לכם להפשיר, אבל בינינו, כדאי שתשלבו את השתייה עם ישיבה ליד רדיאטור טוב. כצרכני חלב כבדים, ההולנדים מרבים מאוד בשתיית שוקו. הנפוץ ביותר נקרא שוקומל, והוא נמכר בפחיות ובקופסאות קרטון צהובות בחנויות, בקיוסקים ואפילו בבארים כשתייה קלה לכל דבר, שכם אל שכם לצד קולה ובירה. זהו שוקו סמיך ומתוק, כבד למדי, שבגרסתו החמה פשוט מועבר מהמקרר למיקרו. אבל אם תרצו משקה שוקולדי קצת יותר מושקע, המבוסס על שוקולד אמיתי, סורו ל"פטיסרי פומפדור" בשכונת היורדן. מקום קטן ונעים, מושלם לעצירה באמצע הדרך, לא זול, אך בניגוד להרבה מקומות אחרים באמסטרדם, השירות בו נהדר והעוגות מקסימות. את משקה השוקו שלהם מכינים בפומפדור מחלב חם, שלתוכו ממיסים שוקולד מריר של ולרונה. המרקם קטיפתי, המתיקות אינה חונקת, ועם השוקו יגישו לכם גם כוס קטנה של מים. המחיר: 3.5 אירו וערימות רבות של קלוריות.
Amsterdam Patisserie Pompadour, Huidenstraat 12
פריז
החוש הראשון שנכנס לפעולה עם הצעד הראשון לתוך מקדש השוקולד של vinי,Jean-Paul H הוא חוש הריח שמתערפל מיידית תחת השפעה של ניחוח קקאו עשיר. אחר כך נפערות העיניים מול תצוגת הקינוחים והשוקולד בקומה התחתונה. כמה צעדים למעלה במעלה המדרגות לסלון התה והמסעדה וגם חוש הטעם יקבל את המנה המגיעה לו. את קסמיו של השוקולטייר שקצר תשבחות בצרפת וכבר התפשט גם ליפן ולסין תוכלו למצוא במרחק של עיטוש חורפי מגני הטולרי ופלאס ואנדום, בליבה המהודר של פריז.
השוקו החם שלו הועלה על נס בפרויקט השוקו המיוחד של ה"לה פיגארו," והניסיון מלמד שכבר למחרת תרצו לשוב לכוס שנייה וריחנית. בתפריט תוכלו למצוא לא מעט התחכמויות, כמו למשל שוקו חם עם אויסטר או גזר, אבל גם היצמדות לתערובת המסורתית 6.60) יורו לקנקן קטן ומפנק) והימנעות מהרפתקאות יבטיחו לכם חוויה שוקולדית עם שמץ של מרירות קסומה. השף מקפיד שלא לשים יותר מדי סוכר ולשמור על טעמו של השוקולד האיכותי. הכי כדאי לנסות לשבת ליד החלון, וכך בין לגימה ללגימה (אם תצליחו לא לעצום את העיניים מרוב תענוג) תוכלו להציץ על רחוב סנט-הונורה המהודר.
בדרך החוצה כדאי להעיף עוד מבט על הפינוקים שמוצעים למכירה, ביניהם גם תערובת השוקו, נראה אם תצליחו להימנע מלמלא את התיק במזכרות מתקתקות.
vinיParis Jean-Paul H ,י231 rue Saint-Honor
רומא
החורף הרומאי מאפשר לגימת ספל שוקולד חם במרבית בתי הקפה של העיר. סמוך לווייה קונדוטי ולמדרגות הספרדיות בין הרחובות הצרים המאכלסים את חנויות האופנה הנוצצות ניתן למצוא כמה בתי קפה שיגישו ספלי שוקו חם שיספקו אתכם.
אבל אם אתם חפצים בחוויה מסוג אחר לגמרי, מומלץ לצאת לשכונת סן לורנצו. באזור השוקק חיים של סטודנטים צעירים, ובשנים האחרונות תופס מעמד דומה לשכונת טרסטברה המוכרת בזכות בתי הקפה, המסעדות והפיצריות הרבות שמאכלסות אותה, ניתן לבקר ב.SAID- מדובר בחלל ענק שבעבר שימש כמפעל לשוקולד והיום הוא מחולק לחנות ממתקים (בעיקר שוקולדים) ולמסעדה–בית קפה. באווירה רגועה ומרווחת תוכלו ליהנות כאן משוקו חם שמקורו בדרום-אפריקה.
העיבוד של השוקולד במגוון של טעמים מאפשר לכם לבחור שוקו חם שונה מהשוקו הרגיל שתשתו בבתי הקפה במרכז העיר, ובהתאם גם תמהיל הלקוחות - בניגוד לתיירים שממלאים את מרכז העיר, כאן תוכלו לפגוש איטלקים ששבעו מהטרטוריות ומחפשים משהו שונה.
Said, Via Tiburtina 135, Roma
ברצלונה
קקאו סמפקה הוא בית קפה המתמחה בפינוקי שוקולד מכל סוג שהוא. בתפריט ימצאו חובבי הזהב השחור מבחר קינוחי שוקולד, בונבוני שוקולד בתרכובות שונות, רטבים, ריבות שוקולד בשילוב פירות, אבקות שוקולד להכנה ביתית, וכמובן טבליות ועוגות שוקולד בכל גודל וצורה. את השוקו החם שלכם, מן הסתם, מומלץ לשתות כאן, וניתן לבחור מתוך המגוון המגרה בתפריט.
Consell de Cent 292, Barcelona Cacao Sampaka
ניו-יורק
360 פרות יש בחווה של רוני ברוק באפסטייט ניויורק. כל אחת – הפרטית של משה רבנו. נותנים להן שם באחו טיפול אישי צמוד, ומרגישים את זה בחלב שהן נותנות. המוצרים של רוני ברוק הם מהסודות הקטנים של ניו-יורק – יוגורטים וגבינות וחמאה וגלידות – והמילק בר של המחלבה במנהטן בכלל כיף איתו.
מה שטוב בשוקו של רוני ברוק זה שהוא לא מנסה לרמות: הוא לא שוקולד חם שהותך לתוך פיילה, הוא שוקו. מריח כמו שוקו, טעים כמו שוקו, עם לב של שוקו. כמו שפעם, לפני עידן האבקות, אמא הייתה מכינה בבית. למיטיבי שוקו, יש גם גרסה שמערבבת אותו עם אספרסו. ערבוב בין קפה לשוקו הוא עניין שדורש משנה זהירות - קצת כמו מיקס בין מנטה לשוקולד. וכאן שניהם חיים בשלום זה לצד זה ומוציאים מעצמם משקה מעולה.
חוץ מזה, ממש נחמד וטוב ברוני ברוק. יש מרק תירס איכותי וסנדוויצ'ים מצוינים ואפילו חומוס חמוד. כל זה קורה בתוך הצ'לסי מרקט, מה שהיה פעם המפעל של עוגיות אוריאו והיום הוא מיניקניון ששמר על הרוח התעשייתית ומשובצים בו כמה מוקדי אוכל ששווים תשומת לב. Ronnybrook milk bar רחוב 15 פינת השדרה התשיעית (בתוך הצ'לסי מרקט,( ניו-יורק.
מכינים בבית:
משקה שוקולטה חורפי
מתכון של רואי גרשון, Roy שוקולד
המרכיבים (ל-4 כוסות):
500 מ"ל חלב
2 כפות גדושות קורנפלור
1/4 כוס מים
100 גרם שוקולד חלב
100 גרם שוקולד מריר
3 כפות ליקר אלכוהולי (פרנג'ליקו, אייריש קרים, וויסקי, שרי וכו('
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
- ממיסים את הקורנפלור במעט מים.
- מחממים את החלב בסיר בינוני ומוסיפים לו, תוך כדי בחישה בכף עץ, את הקורנפלור המדולל במים.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים את החלב, תוך בחישה מתמדת, עד שהוא מסמיך ומתחיל לבעבע קלות.
- מכבים את האש, מוסיפים את השוקולד, ממתינים דקה ומערבבים נמרצות, עד שהשוקולד נמס.
- מחממים עוד דקה על אש נמוכה תוך כדי ערבוב.
- מורידים מהאש, מוסיפים את האלכוהול, בוחשים ומוזגים לכוסות.
- אפשר להגיש עם מקל קינמון ושוקולד.