שתף קטע נבחר

 

הפגינו עם השמאל, פחדו להזדהות: "יפגע בנו"

רבים מהמפגינים חששו לומר את שמם בשיחה עם ynet. "זה עלול לפגוע בעבודה, במכרים או במשפחה". עליה שטראוס, בת 75, עלתה לארץ בגיל 20: "יעזור שאני פה? מרטין לותר קינג אמר שכדי שהרוע ינצח צריך רק שאנשים טובים לא יעשו דבר"

השמאל האדיש בדרך כלל יצא לרחובות כדי למחות על "הרדיפה והסכנה לדמוקרטיה", אבל תחושת הפחד ניכרה אמש (שבת) בהפגנה הגדולה בתל-אביב, שאליה באו לטענת המארגנים יותר מ-15 אלף איש. רבים מהנוכחים חששו לדבר למצלמות או להזדהות. "אנחנו לא רוצים שהשם שלנו יופיע בהקשר הזה", הסבירו כמה מהם, והיה גם מי ששאל, לא לגמרי בצחוק: "אולי אתם מהשב"כ"?

 

מי שהסכימו להזדהות אמרו כי הם מבינים את אלו שחוששים מפני הבאות. "עליתי מארה"ב בגיל 20 כדי לבנות את ישראל והיום אני חרדה", אמרה ל-ynet עליה שטראוס, בת 75 מיפו. "אני שואלת את עצמי אם זה עוזר שאני כאן, אבל אני נזכרת במה שאמר מרטין לותר קינג ג'וניור, שכל שדרוש כדי שהרוע ינצח הוא שאנשים טובים לא יעשו דבר".

 

נאומים בהפגנה, מתוך השידור החי ב-ynet. שטרית: "ז'בוטינסקי מתהפך בקבר"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ריטה פינק הגיעה מירושלים. "עליתי מפולין הקומוניסטית, אני יודעת איך זה להיות מיעוט נרדף במדינה לא דמוקרטית, ומה עושים לארגוני זכויות אדם במדינות כאלו. כשהוריי עזבו את פולין, זה היה לא רק כדי לא להיות המיעוט המדוכא אלא גם כדי לא להיות חלק כלל וכלל ממדינה כזו. לצערי אני מכירה אנשים שעוזבים כיום את ישראל מאותן סיבות".


"קראתי יותר מדי היסטוריה כדי לא לדעת מה קורה בהמשך" (צילום: AFP)

 

תמי כהן נולדה ב-1930 בחיפה, לאב יליד ירושלים. "הבית שלנו היה תמיד מלא באנשי הגנה, וגם הפך ברבות הימים לבסיס הגנה. בתחילת 48' הצטרפתי לפלמ"ח. אבל היום הדאגה העיקרית שלי היא לחברה הישראלית שמשלמת את התשלום החברתי עבור הכיבוש, שכעת גם מערער את חופש הביטוי ומאיים על הדמוקרטיה בעצמה. אני מחכה שיבואו לעשות לי חיפוש בבית, ככה זה בכל הארצות הפאשיסטיות, ואני מקווה שהשב"כ מאזין לשיחות שלי כי אולי המאזינים ילמדו משהו".

 

"הלאה הדיקטטורה של ליברמן"

אורי הדר טוען שההפחדה היא "חלק מהעסק", ומסביר: "בפעם הראשונה ראיתי את התופעה הזו אחרי המשט לעזה, כשאנשים שבדרך כלל מבטאים את דעתם, פתאום מפחדים לדבר משום ש'הרחוב' נעשה הרבה יותר קיצוני וחסר סבלנות, עד כדי כך שהם מפחדים מהעוינות הזו. זה עלול לפגוע בהם במקום העבודה, במכרים או בקרב המשפחה המורחבת.


"נורת אזהרה חדשה" (צילום: ירון ברנר)

 

"זה שאנשים בהפגנה מפחדים זו נורת אזהרה חדשה, מפני שאנשים התחילו לחוות את שירותי הביטחון כעוינים לשמאל", הוא הוסיף.

 "עד עכשיו האמינו רוב האזרחים שמי שלא מעורב בפעילות ציבורית עם פלסטינים, לא ייפגע. עכשיו, רבים חושבים שיפגעו בהם רק בגלל עמדותיהם".

 

רבים הזכירו את מי שכינה בשבוע שעבר ארגוני שמאל "סייעני טרור", שר החוץ אביגדור ליברמן. אבו יונס עאדל אל-רחים מסכנין ביקש להגיד לו ש"כאן, ערבים ויהודים רוצים לחיות ביחד. אנחנו מקווים שההפגנה הזו והחשיפה יעזרו להשפיע על המצב המפחיד שיש בארץ היום, ולהביא לאחווה אמיתית בין העמים". דן קלרמן מתל אביב אמר: "לא רוצים לחיות ברוסיה, הלאה הדיקטטורה של ליברמן. הוא מפחיד אותי, קראתי יותר מדי היסטוריה לא כדי לדעת מה קורה בהמשך".


"הופכים דומים לשכנים שלנו במקום לאירופה וארצות הברית" (צילום: AP)

 

חיים גנור מדגיש שאסור לפחד. "צריך לארגן כמה שיותר הפגנות כאלו כדי למנוע את שלטון הפחד".

 בתו טלי שמה לב ש"אנשים קוראים כאן 'הפאשיזם לא יעבור'. אני חושבת שהוא כבר עבר, וצריך מאוד להזדרז לעצור אותו".

 

נועם חמיאל מתל אביב הדגיש: "חשוב להיות כאן כי עדיין אפשר. אנחנו במדרון מאוד תלול, אנו הופכים יותר דומים לשכנים שלנו במקום למדינות אירופה וארצות הברית".

 

המשטרה עיכבה לחקירה שלושה מהמפגינים, אחד מהם גם נלקח לתחנה בחשד ל"החזקת פיגיון". ליהי רוטשילד נדהמה מהעובדה ש"בהפגנה למען דמוקרטיה וחופש הביטוי, בה אנשים מסתובבים חופשי עם דגלי ישראל ודגלים אדומים, בן אדם שמעז להחזיק בדגל פלסטין נעצר על ידי המשטרה. חוסר הרצון להזדהות רק מעיד על מצב הדמוקרטיה בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנשים עוזבים את ישראל כדי לא להיות מיעוט מדוכא"
צילום: ירון ברנר
"אנחנו במדרון תלול"
צילום: ירון ברנר
"ערבים ויהודים רוצים לחיות ביחד"
צילום: ירון ברנר
"לעצור את הפאשיזם"
צילום: ירון ברנר
מומלצים