השגרירים נואשו ופנו לנתניהו, כי "הצעירים יברחו"
מאבק עובדי משרד החוץ לשיפור השכר קיבל דחיפה ממכתב שגרירים בכירים לנתניהו, בתקווה שיהיה "מבוגר אחראי". הנציג הבכיר באיטליה הסביר ל-ynet: "אנשי מערכת הביטחון יושבים איתנו, עושים את אותה עבודה ומשתכרים 50-80 אחוז יותר"
"זקני השבט" הדיפלומטים, 20 מהשגרירים הוותיקים והבכירים, דרשו אמש (שבת) בצעד יוצא דופן מראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב בדחיפות ולהביא לסיום עיצומי עובדי משרד החוץ. "התחושה שהגענו לקו אדום הולידה את החתימה שלי", הסביר בשיחה עם ynet רן קוריאל, שגריר ישראל לאיחוד האירופי.
לאחר עשרות שנים של עבודה בשירות המדינה, ולפעמים עם פנסיה אחת לכל המשפחה שלא בטוח שתאפשר הזדקנות בכבוד, הם יצאו למאבק "למען דור העתיד". "אני נמצא במשרד 35 שנים, יכול כבר לפרוש לגמלאות בקרוב, וזו הפעם הראשונה שאני מתראיין בנושא שכר", הוסיף קוריאל. "יש בשנים האחרונות שחיקה של עשרות אחוזים בשכר, ומגיע שלב מסוים, כמו שקרה בסקטורים נוספים כגון מערכת החינוך והבריאות, בו אתה מאבד את האנשים הטובים בגלל תנאי השירות".
הדיפלומט הבכיר מספר כי קיימת תמיכה גורפת בשירות החוץ הישראלי במאבק על השכר. "אני מאמין שאם למארגני המכתב היה יותר זמן היו חותמים עליו לא 20 שגרירים, אלא 100 ראשי הנציגויות של ישראל בעולם. אם רוצים שירות חוץ ראוי צריך להתייחס לתנאי העובדים, אחרת נאבד את היכולת להחזיק".
השגריר לאיחוד האירופי הדגיש ש"אנחנו לא משרד חוץ רגיל. מה שעומד לפתחנו מדי יום ביומו בשגרירות שלי
בבריסל לא דומה לממוצע".
בקיץ הקרוב צפוי קוריאל לסיים את שליחותו ולשוב ארצה. "כבר הייתי סמנכ"ל אגף אירופה ובהנהלת משרד החוץ, ובקיץ הקרוב אני מאמין שתנאי שכרי יהיו שווים לכאלו של רב סרן בצה"ל, או לכל היותר סגן אלוף בקריה. אבל מה שיותר חשוב לי זה לא הדור שלנו, אלא הצעירים, שייראו במקום הזה כאפשרות לקריירה מדהימה. אי אפשר שאנשים יעבדו ללא שכר, לא כולם יכולים להרשות זאת לעצמם", קבע השגריר.
"מנצלים את הציונות שלנו"
גדעון מאיר, שגריר ישראל באיטליה, מלטה וסן מרינו, לא הספיק לחתום על מכתב השגרירים, אך הביע תמיכה מלאה במאבק. "אני בשירות החוץ למעלה מ-40 שנה, עבדתי עם אנשים במשלחות שונות של משרדי הממשלה בחו"ל, אבל בכזו אפליה בינינו לבין שליחי מדינה ועובדי מדינה אחרים לא נתקלתי מעודי, ובראש ובראשונה עובדי מערכת הביטחון. אני לא מדבר על הקרביים ושירותי ביטחון, אלא על אלה שיושבים איתנו באותם הבניינים, עושים את אותה העבודה ומשתכרים 50-80 אחוז יותר מאיתנו".מאיר מדגיש ש"ההבדל המשמעותי הנוסף הוא שהנשים של כל אלה מועסקות, מכניסות משכורת נוספת ומקבלות הפרשות פנסיה". אשתו, פרופסור למקרא במקצועה אשר מתלווה אליו לשליחותו הנוכחית, פוטרה ממקום עבודתה אחרי שעזבה את הארץ.
למרות טענות האוצר, השגריר באיטליה מתעקש שאין פה סחטנות. "משנת 1993 לא נחתם איתנו הסכם עבודה, בזמן שעם כל שאר המגזרים כן. כל מי שדופק על השולחן מקבל, אבל אנחנו דיפלומטים שלא פועלים כך. גם היום במאבק אנחנו בפוזיציה שמאוד לא נוח לנו. אנחנו רוצים לקבל שכר הוגן עבור עבודה הגונה, ותנאים שווים למקבילים שלנו במערכות השונות. המצב היום הוא שצעירים לא רוצים להצטרף לשירות החוץ. אני כבר מבוגר, אבל למה באמת שהצעירים יצטרפו?"
הוא קרא לנתניהו להתערב. "ראש הממשלה מכיר את שירות החוץ מצוין, הוא עבד איתנו, מכיר את עבודתנו ומזדהה איתה. אנחנו מצפים שהוא יצטרף לשר החוץ שתומך בעמדותינו. לצערי הרב בגלל שהאוצר מתייחס אלינו בצורה מזלזלת, ועל אף שאנחנו במשא ומתן כבר שבועות ארוכים, הוא באופן פשוט מביש מציע לנו שברי אחוזים כתוספת. צריך שיקום המבוגר האחראי ויגיד 'תפתרו את הבעיה הזו'".
"אני לא מחפש שאף אחד ירחם עלי", הבהיר הדיפלומט הבכיר. "אני עושה למען המדינה באהבה, אני ציוני בכל רמ"ח איבריי, המדינה יקרה לי וגם בתמורה לשכר רעב אמשיך לייצג אותה. זו בדיוק הבעיה. צריך להתייחס אלינו בצורה מכובדת ולא לנצל הציונות שלנו ואהבת המקצוע כדי לנגח אותנו".
האוצר: הם מרוויחים בממוצע יותר מהשאר
בדיון בכנסת בתחילת החודש טענו נציגי עובדי המשרד כי הפער בין המשכורת בשירות החוץ לעבודה במשרד הביטחון עומד על 49 אחוזים, ו-80 אחוזים לשכר המחולק בקהיליית המודיעין. לטענתם, שכרם נשחק ב-45 אחוזים ביחס לאינפלציה, כשבמגזר הציבורי השכר גדל ב-26 אחוזים מעל האינפלציה.
הם ציינו כי 12 אחוזים מהעובדים נמצאים מתחת לקו העוני ו-23 אחוזים אחרים מקבלים השלמת הכנסה מביטוח לאומי.
נציג משרד האוצר טען מנגד כי שכרם של עובדי משרד החוץ גבוה ב-30-20 אחוזים משל העובדים בשירות המדינה, לפי דירוג המדינה למקצועות השייכים למדעי החברה והרוח. בנוסף להסכם העבודה הקיבוצי האחרון על תוספת של 6.25 אחוזים לכלל המשק ותשלום חד פעמי של 2,000 שקלים לכל עובד, הסכים משרד האוצר להוסיף לעובדי שירות החוץ 2.5 אחוזים נוספים, כך שהתוספת תגדל ל-8.75 אחוזים, והמענק לעובד יגדל ל-5,000 שקל.
בנוסף, עובד ששירת בחו"ל יקבל תוספת מיידית עד שישה אחוזים נוספים לשכר ועבור שירות עתידי בחו"ל ישולמו לו שמונה אחוזים נוספים. בנוסף לכל אלה, עובד המחזיק בתואר שני,
כמו רוב העובדים בדרג הדיפלומטי, יזכה בשיא הוותק להעלאה נוספת בשכר בין 7.5 ל-15 אחוזים בהתאם לדרג.
כמו כן, סוכם על תוספת של 60 דרגים אישיים שמתבטאים בתוספת ממוצעת של כ-800 שקל לחודש.
סגן השר דני איילון הסביר כי מדובר בתוספות משמעותיות משום שהן יבואו לידי ביטוי בתנאי הפרישה והפנסיה של עובדי המשרד. הוא קרא לוועד העובדים לקבל את ההסכם ולהפסיק את העיצומים, אך הם לא נענו. באחרונה התערב נתניהו בכמה סכסוכי עבודה במשק, כמו עם עובדי הרשויות המקומיות, וכעת מקווים הדיפלומטים שיעזור גם להם.