שתף קטע נבחר

הפיכה בתוניסיה, הצפה באוסטרליה: התייר יחזור?

הארועים הדרמטים שפקדו את תוניסיה ואוסטרליה מצטרפים ליעדים רבים בעולם שהתפרסמו לאחר אסונות. מה תהיה ההשפעה על התיירות - הרס מוחלט או הפיכה למוקדי משיכה?

האם תוניסיה נמחקה ממפת התיירות העולמית? בחינה של מקרים מהעבר הקרוב והרחוק מלמדת שרבים צפויים להדיר את רגליהם מהמדינה השסועה עוד לזמן רב. ייתכן בהחלט שתחום התיירות יהיה האחרון להתאושש ממהומות המזון שפרצו שם והביאו להפיכה שלטונית של ממש. לצד זאת, ייתכן שבעתיד המקום יהפוך למוקד משיכה, המונעת מסקרנותם של הנוסעים.

 

  • רוצים לדבר על זה? כנסו לעמוד ynet בפייסבוק

 

המהומות בתוניסיה פרצו בתקופה שבה תנועת התיירים במדינה אינה בשיאה. בשל מזג האוויר התובעני באזור זה, עונת השיא צפויה להתחיל רק בעוד חודש.

עשרה מיליון תושבים יש בתוניסיה, ועד לפרוץ המהומות המדינה הייתה מאוד ידידותית לתייר המערבי, והממשלה השקיעה כספים רבים בפיתוח אפיק זה.

 

לא צריך לאמץ יותר מדי את הזיכרון כאשר מנסים לבחון כיצד משפיעים אסונות לאומיים וארועים טראומטיים אחרים בסדר גודל דומה על תנועת התיירים. העיר בריסביין שבאוסטרליה מעולם לא זכתה לחשיפה כמו בשבוע שחלף, עם פרוץ השיטפונות הענקיים.

 

העיר האוסטרלית, שמשכה אליה עד לא מזמן תיירים רבים, הצטרפה לשורה של מקומות בעולם שהתפרסמו בעקבות אסונות שפקדו אותם: איי אנדמן שהתפרסמו בעקבות גל הצונאמי ב-2004; ניו אורלינס - שנפגעה מהוריקן קתרינה ב-2005 שהחריבה רבעים שלמים בעיר; גם מונגוליה עלתה לכותרות כאשר מדבריות גובי במזרח המדינה נעו בין טמפרטורות קטלניות בקיץ 2009 - ובין חורף עם 50 מעלות מתחת ל-0 ב-2010. כתוצאה מכך מתוו מעל ל-20 מיליון ראשי בקר, והדבר השאיר את המדינה ברעב של ממש.  


חנויות שהועלו באש בתוניס (צילום: AFP)

 

מקרה נוסף הזכור היטב הוא ההתפרצות הגעשית באיסלנד, לפני פחות משנה. הר הגעש אייפיאלטליוקול שבדרום המדינה, שהוא גם הקרחון החמישי בגודלו במדינה, התפרץ בעוצמה ועצר את תנועת המטוסים למשך ימים ארוכים בחלקים נרחבים של אירופה.

 

ההשפעה על התיירות ארוכת טווח

אז האם אסון הורס או דווקא מעלה את התיירות במדינה? אסון לאומי או אירוע טראומטי במדינה מסוימת, מעלה אותה על סדר היום העולמי ומעניק לה חשיפה בפני העולם כולו. החשיפה השלילית בעקבות אסון או משבר, גורמת לכך שאנשים נזהרים שבעתיים ומפחדים לטייל במדינה המדוברת, גם אם האירוע הינו זמני וחולף, והסדר שב על כנו במהירות.

 

בתודעת הנוסעים המקום עלול להיפגע למשך זמן ארוך והתיירות עלולה להיפגע קשות עקב כך. כך למשל, התיירות לגאורגיה סבלה במשך יותר משנה, גם אחרי שנדמו קולות הטנקים בעימות הצבאי המתוקשר עם רוסיה. 


שוק הומה תיירים בתוניסיה, לפני חודשיים (צילום: רונית סבירסקי)

 

מדינה שנפגעת באסון שכזה מפנה בדרך כלל משאבים לטובת מאמצי שיווק, כדי להעמיד מחדש את תחום התיירות על רגליו. עם זאת, במצבים כאלה מובן שמירב המאמץ מושקע בשיקום ראשוני של האוכלוסיה המקומית. יש יעדים שאסון או משבר גורמים להם לפגיעה אנושה בתיירות כמו מקסיקו, שעדיין לא התאוששה לגמרי תדמיתית ממשבר השפעת הקטלנית, ומשקיעה לשם כך מיליוני דולרים לטובת שיווק המדינה בעולם. גם הודו סבלה מירידה מסוימת בביקוש לתיירות אליה אחרי שורת הפיגועים במומביי - בהם בבית חב"ד - אבל אופיה הייחודי החזיר אותה במהרה למקומה כאחד היעדים הפופולאריים ביותר בקרב התייר הישראלי.

 

לאחר אסונות וארועים קשים אחרים נפתחות בפני התייר גם הזדמנויות, שכן המדינות שנפגעות משקיעות הון בקידום התיירות והביקור בהן זול יותר מאשר בתקופה רגילה. כנראה שהישראלים מספיק מתורגלים באסונות ומשברים, ולכן כשהם נוסעים לחו"ל הם מחפשים את השקט, הביטחון והשלווה.

 

רק בטווח הרחוק אירועים שכאלה הופכים להיסטוריים, וכבר אינם נתפשים כסכנה, אלא עשויים אף לעורר עניין בקרב מטיילים המגיעים למקומות אלו. כך למשל רואנדה שאחרי רצח העם זוכה לאחרונה לפריחה תיירותית באופן יחסי. גם דרום קוריאה מושכת תיירים, במיוחד כעת עם המשבר וחילופי השלטון של שכנתה הצפונית. סין תמיד נהנית מביקוש בעקבות אופי השלטון שם ורצון להספיק לטייל בה לפני שהיא משנה את אופייה ומאבדת את האותנטיות שלה.

 

כנסו לסיור במפת תוניסיה 

 

ייתכן שמה שמניע רבים למדינות הללו הוא הסקרנות הטבעית ויצר המציצנות,

לראות בעצמם את המקום המדובר ולחוות את מה שכל העולם דיבר עליו עד לא מזמן. זה ייקח עוד זמן, אבל תוניסיה, בריסביין ודומותיהן יתאוששו, ויהפכו לכמעט מוקדי עלייה לרגל לתיירים מהעולם.

 

באשר לתוניסיה, ההערכה היא שמכיוון שהמהומות פרצו בשל רצון עממי להביא לדמוקרטיה אמיתית, הן יכולות בסופו של דבר רק לגרום למדינה להפוך לפופולרית עוד יותר בעתיד. שליט חדש, אם ישקיע בתיירות כמנוף כלכלי - יוכל להביא תועלת רבה. במצב שכזה, היא תמשיך את המסע הארוך שלה להיות יעד תיירותי הולך וגדל שמהווה אלטרנטיבה למרוקו ומוקד נוסף בצפון אפריקה, גם עבור התייר הישראלי.

 

רונן רז הוא הבעלים ומדריך טיולים ראשי ב"אקו טיולי שטח ". דורון גור הוא מנהל מחלקת אפריקה בחברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים בתוניס. מתי יחזור השקט?
צילום: רויטרס
ההצפות בבריסביין
צילום: AFP
מומלצים