מנכ"ל מש' הבריאות על העומס בבי"ח: אני המום
אפילו מי שעומד בראש המערכת אובד עצות. בסיור בבי"ח היום פגש ד"ר רוני גמזו חולים במסדרון: "הפתיע אותי שאדם שוכב ליד חדר הסירים". מנהל פנימית בברזילי: "משתדלים לטפל טוב, אבל לא מבטיח שאין פספוסים". שיאני העומס: לניאדו והר הצופים, עם מעל 180% תפוסה. מיום ג' הקרוב: האחיות ינטשו מחלקות עמוסות. היום: עתירה לבג"ץ לפתרון המצב
"אני המום. קשה לי להגיב": כך אמר היום (א') מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, לאחר שסיים לשוחח עם עוד חולה שאושפז במסדרון. בעקבות העומס בבתי החולים, ביקר הבוקר גמזו בבתי החולים ברזילי וסורוקה וציין כי אין בית חולים הנמצא בפחות מ-100% תפוסה. הממוצע נע בסביבות 130% ויש בתי החולים בהם התפוסה אף מגיעה ל-180%.
היום צפויה ההסתדרות הרפואית לעתור לבג"ץ בדרישה לפתור את המשבר בבתי החולים. על כך אמר ד"ר גמזו כי "לא צריך בג"ץ ולא צריך להגיד לנו מה לעשות. הגענו להסכמות עם האוצר והממשלה צריכה לבצע. זו התשובה שצריכה להיות לבג"ץ".
"חולים שוכבים ליד חדר הסירים". ברזילי (צילום: אבי רוקח)
"שיאני העומס" - לניאדו והר הצופים
"הפתיע אותי שאדם שוכב ליד חדר הסירים, כשלידו 'נוחתות' בדיקות מעבדה", אמר גמזו במהלך ביקורו בברזילי, "העומס כל כך גדול שאפילו במקום הזה שמו מיטה. המערכת בחוסר ספיקה מלא וצריכה לקבל תוספות שלא קיבלה בעשר השנים האחרונות. הנהלת משרד הבריאות רוצה לטפל במצוקת האשפוז, יש לנו תוכניות, אנחנו רק זועקים לקובעי המדיניות לתת לנו את הכלים. נכון שהגענו להסכמה לגבי תוספת המיטות, אבל אנחנו רוצים שזה לא יהיה רק על הנייר".
בכל בתי החולים עמדה הבוקר התפוסה הממוצעת במחלקות הפנימיות על 118% ובמחלקות הילדים על 106%. בכל בתי החולים היו מאושפזים 733 חולים מונשמים - רק כ-250 מהם במחלקות לטיפול נמרץ והיתר בפנימיות. "שיאן העומס" במחלקת הילדים הוא בית החולים לניאדו (185% תפוסה), אחריו הדסה עין כרם (172% תפוסה), שיבא ואיכילוב (155% תפוסה), ואסף הרופא, בני ציון, הדסה הר הצופים, הלל יפה ואחרים עמוסים אף הם עם 140%-120% תפוסה.
במחלקות הפנימיות ה"שיאן" הוא בית החולים הדסה הר הצופים (181% תפוסה), אחריו ברזילי (135% תפוסה) וקפלן (127% תפוסה). באיכילוב, בילינסון, הדסה עין כרם, הלל יפה, לניאדו, נהריה, קפלן - נרשמה תפוסה של הרבה מעל 100%.
במחלקה פנימית ב' בברזילי מאושפזים נכון להבוקר 56 חולים, כאשר רק 44 מהם נמצאים בחדרים והיתר שוכבים לעיני כל במסדרון. מנהל המחלקה, ד"ר יוסף משעל, אמר ל-ynet: "אני לא יודע איפה לאשפז חולים. הבעיה היא שגם הפנימיות האחרות באותו מצב. כל יום אנחנו מקבלים יותר מ-20 חולים חדשים ומשחררים יותר מ-20. אנחנו משתדלים לטפל כמה שיותר טוב, אבל אני לא מבטיח שאין פספוסים".
מנהל פנימית בברזילי: "לא יודע איפה לאשפז חולים" (צילום: אבי רוקח)
"אלימות נגד רופאים - בגלל העומס"
במהלך הסיור, ביקר גמזו גם במחלקת הילדים בסורוקה, שם עומדת התפוסה על 146%. פרופ' יוג'ין ליבוביץ', מנהל מיון ילדים, סיפר כי "2011 היא המשך קשה יותר של 2010, אנחנו איכשהו מסתדרים עם כ-120 ילדים ביום, כאשר השיא עומד על 150 מקרים. קשה לנו מאוד, לא מדובר בתחלואה מיוחדת אלא באשפוזים רגילים היוצרים עומס בלתי רגיל. מדובר במחלות החורף".
מנהל בית החולים סורוקה, ד"ר מיקי שרף, אמר כי "הגידול במאושפזים הוא ללא פרופורציה לגידול הטבעי של האוכלוסייה". כאשר שאל המנכ"ל את אחד הרופאים האם הם נתקלים במקרים כאוטיים, דוגמת העומסים האחרונים, סיפר: "כל יום אני רואה את הכאוס, ההמתנה המרובה של המטופלים, קשה לעמוד בזה, היו מקרי אלימות לא מעטים נגד רופאים".
"האחיות קורסות"
רינה רחמים, האחות הראשית במחלקה בברזילי, אמרה לד"ר גמזו: "לאחיות קשה והן קורסות. אין רגע דל ואנחנו עובדת מסביב לשעון. יש משפחות שמבקשות מידע, אך הרופאים לא פנויים לתת מענה או מידע והאחיות הן אלו שצריכות לתת את המענה. המשפחות לא תמיד מבינות את העומס הרב וזה מתבטא באלימות מילולית. במצב היום אנחנו מתקשים לתת טיפול טוב לחולים".
כזכור, בעקבות העומס החריג בבתי החולים מאיימות האחיות: מיום שלישי הקרוב יסרבו לקבל חולים כאשר התפוסה תעלה על 100%. יו"ר הסתדרות האחיות אמרה ביום ב' האחרון: "החולים שוכבים כמו הומלסים במחלקות, האחות הכי מסורה שיש לא יכולה לתת טיפול במצב כזה".
גמזו: "לא צריך בג"ץ, הממשלה צריכה לבצע". ברזילי (צילום: אבי רוקח)
ד"ר גמזו אמר בתום הביקור: "אני מכיר את המערכת, בימי החורף היא גם נראית במצבים יותר קשים מזה. הייתי מוטרד ונשארתי מוטרד. ביקשתי היום מכל הנהלת משרד הבריאות להגיע לבתי החולים ולראות את המצב. גם לממשלה אני קורא להגיע ולראות את המצב. אני חושב שגם משרד האוצר הבין שצריך לשים כסף בתשתיות למערכת הזו, צריך לפעול כמה שיותר מהר. אני רוצה לראות כבר ב-2011 עוד 200 מיטות ויותר במערכת ולכוון מחציתן לפריפריה, לפנימיות. זה דבר שכבר מביא קצת הקלה".
ד"ר שמעון שרף, מנהל בית החולים ברזילי שנלווה לביקור אמר כי "הפתרון הוא לבנות מעל למיון החדש שלנו עוד מחלקות, לבנות את כל בניין האשפוז, אבל כרגע יש לנו כסף רק לקומה אחת".