שתף קטע נבחר

 

רגישות ללקטוז? לא חייבים לוותר על מוצרי החלב

לא חייבים להימנע לחלוטין ממוצרי חלב כדי לחסוך את כאבי הבטן הנלווים לצריכת לקטוז. במינון נכון ומוגבל אפשר להמשיך ליהנות גם מקוטג' וגבינה צהובה. "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" מביא טיפים לצריכה נבונה של מוצרי חלב

אי-סבילות ללקטוז היא מצב שבו הגוף אינו מייצר בכמות מספקת את האנזים לקטוז, האחראי לפירוק הדו-סוכר לקטוז המצוי בחלב יונקים ובמוצריו. זוהי בעיה של מערכת העיכול ולא תופעה של אלרגיה. כשהלקטוז אינו מתפרק במעי הדק, הוא מגיע למעי הגס. החיידקים שבמעי הגס מתסיסים את הלקטוז ומייצרים חומצות שומן וגזים, כמו מתאן ומימן. אלה גורמים לסימפטומים כמו כאבי בטן, שלשול, בטן נפוחה וגזים במערכת העיכול. הסימפטומים של אי-סבילות ללקטוז מופיעים לאחר צריכה של מוצרי חלב ונעלמים עם הפסקת הצריכה.

 

 

אבחון אי-סבילות ללקטוז (תת-ספיגה) נעשה באמצעות מבחן נשיפת מימן: המטופל צורך כמות מסוימת של לקטוז לאחר צום לילה, ולאחר מכן נבדקות כמויות המימן באוויר הננשף במרווחי זמן קבועים. אם יש עלייה ברמות המימן, אפשר לשער שמדובר במחסור בלקטאז.

 

סוגי אי-סבילות

קיימים כמה סוגים של אי-סבילות ללקטוז:  

  • מחסור ראשוני בלקטוז - מחסור חלקי/מלא של לקטוז המתפתח במהלך הילדות ומקורו גנטי.  
  • מחסור שניוני בלקטוז - נובע ממחלת רקע או ממצב בריאותי אחר, שבהם יש פגיעה במוקוזת המעי הדק (המקום שבו נמצא אנזים הלקטוז‭,(‬ כמו במצבים של שלשול קשה, זיהום קשה, צליאק, קרוהן וכימותרפיה. הפגיעה בדרך כלל זמנית, אך תיתכן פגיעה ממושכת.  
  • מחסור מולד בלקטוז - נדיר ביותר. פעם תינוקות כאלה לא שרדו (כי חלב אם מכיל לקטוז‭.(‬

 

המטרה בטיפול היא הגבלת צריכת הלקטוז. לא חייבים להימנע לגמרי - יש אנשים שיכולים להתמודד עם כמויות מסוימות של לקטוז. כמות הלקטוז הנסבלת היא אינדיווידואלית ויכולה לנוע בין 1 לעשרה גרם ליממה.

 

כמויות לקטוז במוצרי חלב

כוס ‭200)‬ מ"ל) חלב ‭9 - 3%‬ גרם לקטוז.

גביע לבן/גיל ‭7 - 3%‬ גרם לקטוז.

100 גרם קוטג' ‭2.5 - 5%‬ גרם לקטוז.

100 גרם גבינה בולגרית מעודנת ‭1.2 - 5%‬ גרם לקטוז.

4 פרוסות גבינה צהובה ‭100) 9%‬ גרם) ‭0.2 -‬ גרם לקטוז.

 

עצות לצריכה נבונה

  • אם ניתן לצרוך לקטוז בכמות מוגבלת, מומלץ לפזר את המוצרים מכילי הלקטוז לאורך היום.
  • מוצרי חלב שיש בהם יחסית מעט לקטוז הם גבינות קשות, קוטג' ויוגורט. כמו כן קיים חלב דל-לקטוז.
  • יש לקרוא תוויות מזון ולזהות מוצרים שמכילים לקטוז, כמו חלב, מוצקי חלב, לקטוז, גלקטוז, אבקת חלב רזה, סוכר החלב.
  • ניתן להשתמש בתחליפי חלב, כמו מוצרי סויה, מוצרי ריץ‭,'‬ שמנת פרווה ומוצרים על בסיס חלב אורז.
  • ניתן להשתמש באנזימים חיצוניים שיפרקו את הלקטוז, כמו כמוסות בשם 'לקטזין' שניתן ליטול לפני אכילת מזון שמכיל לקטוז או לפזר את תכולתן על מוצר החלב לפני האכילה. המינון הוא אישי.
  • יש לדאוג לצריכה נאותה של סידן ממקור לא חלבי: טחינה (משומשום מלא‭,(‬ גרגירי חומוס, סויה, שקדים, כרוב, ברוקולי, סרדינים, משמש מיובש, תאנה מיובשת ועוד.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, "'קרדיוסטייל",‬ עמותת עתיד, עמותת תזונאים/דיאטנים.


 ‭

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמות הלקטוז הנסבלת היא אינדיווידואלית
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מומלצים