שתף קטע נבחר

 
צילום: אסף שגיא

עיין ערך: היסטוריה

עשור לוויקיפדיה: הרגעים החשובים ביותר של האנציקלופדיה המקוונת, מתיחות הערכים הגדולות ביותר, ונקודות מפתח בוויקיפדיה העברית. ויקיפדיה על ציר הזמן

<< איזה בית יש לפייסבוק?

 

22 באוקטובר, 1993: ריק גייטס, יזם אינטרנט, מציע יצירת אנציקלופדיה מקוונת במסגרת קבוצת הדיון שבה השתתף, ושזכתה לשם אינטרפדיה. הרעיון מעולם לא זכה לעבור את שלב התכנון.

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

25 במרץ, 1995: וורד קנינגהם, מתכנת שפות מחשב אמריקאי, מעלה לשרת בפעם הראשונה את WikiWikiWeb – אתר שניתן לעריכה על ידי משתמשים מרובים. הוא גם מפתח תוכנת הוויקי הראשונה (ה-WikiBase), בשפת התכנות פרל. קנינגהם יצר את הקונספט כדי להקל על מתכנתים העובדים על פרויקט משותף, והעניק למנוע את שמו מהשפה ההוואית, שבה ויקי משמעו "מהיר".

 

לכל הכתבות בסדרה: דובר ויקיפדיה ישראל על הערך הראשון שלו | ויקיפדיה מגדלת תלמידים עצלים  | הערכים הכי טובים, הכי מביכים והכי חסרים בוויקיפדיה העברית

 

1999: ריצ'רד סטולמן, אקטיביסט אמריקאי למען חופש התוכנה והמידע ברשת ומתכנם, יוזם את אנציקלופדיית התוכן החופשי בשם GNUPedia. הפרויקט, שעלה לרשת ב-2001 ושהכיל ערכים חופשיים מזכויות יוצרים בארבע שפות, נתקל בחיכוך עם הפרויקט המתחרה של ג'ימי וולס ולארי סאנגר, ה-Nupedia. בסופו של דבר חוברת GNUPedia לנופדיה ותורמת לבניית ערכיה כאנציקלופדיית מידע חופשי נטול זכויות יוצרים ופרסום.

 

9 במרץ, 2000: נופדיה, האנציקלופדיה המקוונת של ג'ימי וולס עולה לרשת. היא מכילה ערכים שנכתבו על ידי מומחים בתחומם, אך רשומים כמידע חופשי, במטרה להתחרות באיכות המידע שבאנציקלופדיות המודפסות. עורכה הראשי הוא לארי סאנגר, פילוסוף ומייסד שותף של מה שלימים יהפוך לוויקיפדיה. נופדיה, ששרדה עד ספטמבר 2003, אורחה על שרתי החברה של וולס, Bomis, שעיקר רווחה היה ממכירת פרסומות באתרי בומיס ובמנוע החיפוש שלה. בוויקיפדיה מתוארת חברת בומיס כרוח הגבית שמימנה את נופדיה.

 

2 בינואר, 2001: לארי סאנגר ובן קוביץ', מתכנת מחשבים ומפתח תוכנות ויקי, מנהלים שיחה היסטורית שתוליד את רעיון לוויקיפדיה. סאנגר מתלונן על הזמן הרב שאורך לכל ערך בנופדיה לעבור את אישור המומחה, כדי לוודא את אמיתותו, וקוביץ' מעלה את נושא אתרי הוויקי. הדיון מתפתח לפתיחת כתיבת ועריכת הערכים בנופדיה לכל "הליצנים ברשת", ועל המעלות והמגרעות שבכך.

 

15 בינואר, 2001: אתר ויקיפדיה, אנציקלופדיית המידע החופשי מבוססת מנוע הויקי, עולה לראשונה לרשת.

 

2 ביוני, 2002: סין חוסמת את ויקיפדיה בפעם הראשונה עקב הערך באנציקלופדיה על הטבח בכיכר טיאנמן ב-1989. לסין צנזורת רשת ממשלתית קשה, שהורידה מאז את האתר לגולשים סינים פעמיים נוספות (2004 ו-2005), וחסמה את ויקיפדיה בסינית ומספר ערכים בשפות אחרות הנוגעים לנושאים רגישים בסין.

 

20 ביוני, 2003: שנה לאחר שוולס הכריז על כך שלעולם לא יופיעו פרסומות בויקיפדיה, הוא מייסד את קרן ויקימדיה, מוסד ללא כוונות רווח, וויקיפדיה עוברת דירה לסן פרנסיסקו, ומסיומת .com (מסחרי) ל-org. (ארגון ללא מטרות רווח).

 

8 ביולי, 2003: ויקיפדיה העברית, הגרסה העברית של אנציקלופדיית האינטרנט החופשית, עולה לרשת. ב-9 ביולי נוצר הערך הראשון בשפה העברית, מתמטיקה. שלושה וחצי חודשים אחר כך כבר הגיעה ויקיפדיה העברית לערך ה-1,000 שלה.

 

20 לספטמבר 2004: הערך המיליון של ויקיפדיה הבינלאומית עולה לרשת, ובמפתיע – הוא בעברית, והוא על דגל קזחסטן.

 

אביב 2004: נכתב שיר הנושא לויקיפדיה, המבוסס על "מלון קליפורניה" של האיגלס, ושמו הוא כמובן מלון ויקיפדיה.

 

ינואר 2005: וולס מבקר בישראל ועורך מספר הרצאות בפני הקהל הרחב ובעיקר בפני ויקיפדים ישראלים, במטרה להגביר את המודעות לוויקיפדיה.

 

26 במאי, 2005: משתמש אנונימי מעלה מאמר על ג`ון סיגנת`אלר, עיתונאי ודמות פוליטית, על כך שהוא היה חשוד בהתנקשות בנשיא ארה"ב ג'ון פ. קנדי. בעקבות מאמר שפרסם סיגנת`אלר בנושא, עלתה בעיית המהימנות של ויקיפדיה לראשונה לעיתונות, ובעקבותיה הכריז וולס שלא יאושרו יותר ערכים אנונימיים בוויקיפדיה.

 

15 באוגוסט, 2006: ויקימדיה משיקה את שירות Wikiversity, התומך בקהילות לימודיות ובתוכן פתוח ממקורות חינוכיים, דוגמת מורים ומוסדות, כמקור מידע מהימן יותר לאקדמאים ותלמידים ברשת.

 

פברואר 2006: הטיימס מדווח שלעמוד הערך של ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, התווסף המידע המסולף שציין כי כשהיה נער תלה בחדרו פוסטרים של אדולף היטלר. הערך שונה על ידי מתנגדיו של בלייר, שגם הוסיפו לעמוד מידע על כך שהתחיל באופן סתמי ומיותר מלחמה בעיראק. ויקיפדיה פתחה בחקירה לגלות מיהם העומדים מאחורי ההסתות.

 

13 לפברואר 2006: יודעי דבר אנונימיים החליטו שרובי ויליאמס, הזמר הבריטי, אוכל אוגרים למחייתו, והחליטו ליידע את קוראי ויקיפדיה בנושא.

 

6 למרץ 2007: לארי סאנגר, שפרש מוויקיפדיה עקב בעיות מימון, מקים את Citizendium, אתר מתחרה מהימן יותר שבדומה לנופדיה, מסתמך על מומחים שמאשרים את הערכים, ודורש מעורכים למסור את שמם המלא. בינתיים, האתר מכיל 15,371 ערכים בלבד.

 

12 לאוגוסט 2008: ויקיפדיה האנגלית מעלה את הערך ה-2 וחצי מיליון שלה.

 

ינואר 2009: משתמש ויקיפדיה אנונימי מחליט שטד קנדי נפטר עקב התקף שחטף בסעודת החניכה של ברק אובאמה. הטעות תוקנה, אך מאז נפטר קנדי באמת. רק חצי שנה לפני כן עודכן באנציקלופדיה שמיילי סיירוס נפטרה בתאונת דרכים, שמעולם לא התרחשה.

 

14 למאי 2010: אתר פוקס מדווח על כאוס בארגון ויקימדיה, עם ויתורו של וולס על זכויותיו כעורך מייסד. הויתור נעשה עקב התערבותו של וולס במחיקת תכנים מיניים ושנויים במחלוקת.

 

15 בינואר 2011: ויקיפדיה חוגגת עשור, עם כ-15 מיליון ערכים ביותר ממאתיים שפות, מליון משתמשים רשומים ואינספור תורמים אנונימיים.

 

מונטי פייתון והאלפחורס האלקטרוני>>

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים