אחרי 6 שנים: שגריר אמריקני נחת בסוריה
לרוברט פורד, השגריר החדש בדמשק, צפויה משימה קשה: שיקום יחסים עם משטר שמתעקש להמשיך בקשריו עם ההנהגה בטהרן, להתערב בלבנון ולספק נשק לחיזבאללה
עידן חדש ביחסי דמשק-וושינגטון: אחרי שש שנים ללא נציג בכיר, שגרירה החדש של ארצות הברית, רוברט פורד, נחת היום (א') בסוריה ובמהלך השבוע צפוי להגיש את כתב אמנתו לנשיא בשאר אסד. למרות השינוי ביחסי המדינות, לפורד צפויה משימה קשה מאוד מול משטר דיקטטורי, שמתעקש להמשיך בקשריו עם איראן, להתערב בפוליטיקה הלבנונית ולהוות את אחד מספקי הנשק הגדולים של חיזבאללה.
בשנת 2005, כמה ימים לאחר רצח ראש ממשלת לבנון, רפיק אל-חרירי, החזיר הנשיא האמריקני לשעבר, ג'ורג' בוש, את השגרירה מרגרט סקובי מדמשק, בגלל החשד שהמשטר הסורי עומד מאחורי החיסול. היום באופן סמלי ביותר, שיגר הנשיא הנוכחי אובמה את השגריר החדש לסוריה כשבית הדין לרצח חרירי עומד לפרסם את טיוטת כתבי האישום ולהצביע על האחראים לחיסול, כנראה מחיזבאללה.
בחודש יוני 2009 הודיע אובמה על כוונתו לשלוח שגריר לדמשק וכשבעה חודשים לאחר מכן מונה פורד לתפקיד. פורד, בעל ניסיון רב בדיפלומטיה בעולם הערבי, שימש בעבר, בין השאר, שגריר ארצות הברית באלג'יריה וסגן השגריר בעיראק.
לרפובליקנים בסנאט לא הייתה להם בעיה עם מינויו של פורד, אך התנגדו עקרונית לשליחת שגריר לדמשק. מבחינתם, מדובר במתן פרס לנשיא אסד על התנהגותו השוררת. אולם אובמה הבהיר שהממשל זקוק לנציג בכיר בדמשק כדי שיוכל להעביר את מסריו לדרגים הבכירים ביותר.
הרפובליקנים מנעו את אישור המינוי בסנאט באמצעות תמרונים פוליטיים, אך הנשיא לא ויתר, ניצל את פגרת חג המולד של הקונגרס וחתם על צו המורה על שליחת פורד למשימתו בסוריה. כמו כן, מכיוון שמדובר בצו זמני, יתכן שכהונתו של פורד תסתיים בסוף השנה משום שהסנאט עדיין צריך לאשר את המינוי עד סוף 2011.