בית פָגִי: הכירו את הכנסייה שחשובה לכל צליין
השבוע האחרון בחייו של ישוע התרחש בי-ם, איך לא. אל העיר הוא נכנס אחרי שעבר בכנסיית בית פגי שבהר הזיתים - כנסייה קתולית ששום נוצרי לא מחמיץ בביקורו בארץ. המנזר הזר, פרק 2
המקום שלא ממש מוכּר לנו, הישראלים, חשוב לכל צליין המגיע לעיר הקודש: ביקור קצרצר במקום שממנו על פי המסורת הנוצרית, נכנס ישוע על חמור לבן אל העיר בשבוע האחרון בטרם נצלב - הכירו את בית פגי.
הכניסה מהר הזיתים מוזכרת כבר בספר זכריה פרק ט': "גִּילִי מְאֹד בַּת-צִיּוֹן, הָרִיעִי בַּת יְרוּשָׁלִַם, הִנֵּה מַלְכֵּךְ יָבוֹא לָךְ, צַדִּיק וְנוֹשָׁע הוּא; עָנִי וְרֹכֵב עַל-חֲמוֹר, וְעַל-עַיִר בֶּן-אֲתֹנוֹת".
מקור השם "בית פגי" הוא כנראה במילה תאנה, מקום בו גידלו תאנים וכיום בכפר א-טור שעל הר הזיתים. בית פגי מוזכר כבר בימי הבית השני בתוספתא: "אמר רבי שמעון (בר יוחאי), כששבתי בכפר בית פאגי, מצאני תלמיד אחד מתלמידי רבי עקיבא ואמר לי: בשר שיצא חוץ לקלעים ונזרק את הדם עליו - הורצה. וכשבאתי והרצאתי הדברים לפני חברי בגליל, אמר לי: והלא פסול הוא! האיך מרצה על הפסול?" (תוספתא מעילה פ"א).
חשובה לכל צליין המגיע לעיר הקודש. כנסיית בית פגי (צילומים: רון פלד)
מועדון המעריצים של ישוע
מסופר כי כאשר עלה ישוע מכיוון מדבר יהודה ודרך יריחו לכיוון ירושלים, זכה לקבלת פנים חמה וקהל מאמינים רב נופף בכפות דקלים והריע לכבודו. תיאור זה מצויר על קירות הכנסייה המרשימה בבית פגי ואף ניתן לזהות בכתב לטיני את המילים "הושעה נא".
" וַהֲמוֹן הָעָם שֶׁהָלְכוּ לְפָנָיו וְאַחֲרָיו קָרְאוּ: הוֹשַׁע־נָא לְבֶן־דָּוִד! בָּרוּךְ הַבָּא בְּשֵׁם יְהוָה!" (הבשורה על פי מתי, כ"א). מילים אלה אמר ישוע אל הקהל שקיבל אותו. אירוע זה של ניפוף בכפות התמרים הנו המקור למנהג לשאת כפות תמרים לתהלוכת יום ראשון של הדקלים בה אפשר לחזות גם בימינו אנו.
מבנה הכנסייה הנוכחית הוקם בסוף המאה ה-19 על שרידי כנסיות קודמות במקום. הכנסייה חודשה ונוסף לה המגדל המרשים בכניסה בשנת 1955 על ידי אנטוניו ברלוצ'י המוכר מבניית כנסיות גת שמנים ודומינוס פלאביט בהר הזתים. הכנסייה נבנתה בסגנון צלבני ובולטת בשונותה מהכנסייה היוונית-אורתודוקסית הסמוכה אליה ובעלת גג רעפים אדום.
אדם וחוה, חזון אחרית הימים ושאר איקונות וציורי קיר מרשימים בית פגי
בתוך הכנסייה הפרנציסקנית, בית פגי, נמצא בסמוך לאפסיס סלע המכונה "מצבת האבן של בית פגי" שנחשף במאה ה-19. מדובר בשריד לאפסיס הצלבני שהיה במקום. כנראה מהמאה ה-12. על כל אחד מארבעת קירות הסלע, ציוק קיר (פרסקאות) מרשים ובהם סיפורים מהברית החדשה וחייו של ישוע - ומעוטר בכל ארבעת צדדיו בסצנות מהברית החדשה: כניסתו של ישוע לירושלים על חמור לבן, תחייתו של לזרוס, שליחותם של שני התלמידים, וישוע עם שתי נשים - מרתה ומריה.
כמו בהרבה אתרים נוצריים אחרים, גם בבית פגי שבהר הזיתים גרסה יוונית-אורתודוכסית לאירוע הכניסה לירושלים. מייד עם היציאה מהכנסיה הפרנציסקנית (קתולית), נפנה שמאלה עם הכביש כמה מאות מטרים, ומימין נטפס לחצר הכנסייה הקטנה והמרשימה שבלב המתחם. הכנסייה נחבאת בתוך חצר עם גדר אבן ונגלית רק לאחר הכניסה ללב המתחם.
ללא ספק מדובר באחד ממבני הכנסייה היפים (והלא מוכרים) בישראל שמזכירה בהחלט את הכנסיות לאלו שביקרו ביוון. נזירה יוונייה חביבה תפתח את הדלת עם המפתח שברשותה. בתוך הכנסייה איקונות וציורי קיר מרשימים: כנסיתו של ישוע לירושלים על חמור, אדם וחוה, חזון אחרית הימים וקיר מזבח ראשי המופרד על ידי איקונוסטזיס מעוטר במלוא הדרו. כנסייה קטנה אבל גדולה...
הפרק הראשון בסדרת "המנזר הזר":
- מנזר המצלבה: ה"כותל המערבי" של הנוצרים
- לאתר של רון פלד בנושא ירושלים