שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן

הדים בעולם: "ברק גזר את דינו של תהליך השלום"

התקשורת העולמית מספידה את מי שהיתה "המפלגה המשמעותית ביותר בהיסטוריה הישראלית", אך החלה בתהליך גסיסה איטי אחרי כישלון שיחות קמפ דיוויד ב-2000. ויש גם מי שעוקץ את ברק: "מפלגה שמרגישה יותר נוח בחיק הממסד ובעלי ההון מאשר בחיק ההמונים - מעמידה עצמה בסכנה"

פרישתו של אהוד ברק מהעבודה והתפרקותה של המפלגה לשתי סיעות, מתקבלת בכלי התקשורת בעולם כרגע פטירתה של המפלגה המשמעותית ביותר בהיסטוריה של המפעל הציוני ומדינת ישראל. לצד ההתרפקות הרומנטית, מבטאים מרבית הפרשנים חשש כי פרישתו של ברק תקבור סופית את התהליך המדיני, ואת הפקרת ממשלת נתניהו למפלגות הימין.

 

 

פרשן המזרח התיכון של העיתון "דיילי טלגרף", ריצ'רד ספנסר, ייחד "כתבת אשכבה" לנעשה בעבודה והשווה בין עלייתה ונפילתה של המפלגה לבין משבר המתמשך בו שרויה הפוליטיקה הישראלית. "פעם, לפני הרבה שנים, השם ישראל העלה באוב סיפורים על אינטלקטואלים אליטיסטים שהפכו ללוחמי חירות, סיפורים על קיבוצים ועל הדמוקרטיה הסוציאליסטית היחידה במזרח התיכון", כותב ספנסר.


הפילוג בעבודה מרוח על עמודי ה-BBC

 

"מפלגת העבודה, ויש שיאמרו מדינת ישראל כולה, לא התאוששה מרצח רבין. אחרי שהפשרה שהציע אהוד ברק נדחתה על-ידי יאסר עראפת ב-2000 - החלה המפלגה התפרק באיטיות. היום, התנפצו השרידים האחרונים שנשארו מאותו כישלון. ברק ותומכיו רואים את עתידם עם ממשלת הימין של בנימין נתניהו, הסבורה כי פשרות טריטוריאליות עם הפלסטינים הן מהלך חסר טעם".

 

"במידה מסוימת מפלגת העבודה היא קורבן של הצלחתה", ממשיך ספנסר. "החזון שהוביל בן-גוריון על ישראל חופשית ובעלת עוצמה צבאית גדולה - הפך למציאות. אפילו אויביה המרים ביותר של ישראל בעולם הערבי מקבלים זאת, ויותר מכמה מהן אף עושות עמה עסקים, אפילו אם בחשאי".

 

לעומת זאת, לחזון הסוציאליסטי של מפלגת העבודה נותרו נושאי דגל מעטים יותר", הוסיף הפרשן הבריטי ועקץ את ברק: "מפלגת עבודה, בכל מדינה, שמרגישה יותר נוח בחיק הממסד הפוליטי ובעלי ההון מאשר בחיק ההמונים - מעמידה עצמה בסכנה. ללא כוח פוליטי משמעותי המייצג את המרכז-שמאל - אחד מעקרונותיה הבסיסיים של ישראל אבד גם כן. בפוליטיקה הישראלית נותר כעת רק קו פרשת מים אחד: איזה מחיר, אם בכלל, יש לשלם עבור השלום".

 

ברק הקדים תרופה למכה

כתבת BBC בירושלים, יולנדה נל, העדיפה להטות את הזרקור לעבר עתידו של התהליך המדיני. "התפטרותו של ברק וארבעת חברי העבודה הנוספים לא צפויה לאיים על יציבות הקואליציה בישראל. נהפוך הוא. זהו מהלך שעשוי להטות את מדיניות ממשלת נתניהו עוד יותר ימינה, אפילו שכמות חברי הכנסת החברים בקואליציה הזו צפוי להצטמצם".


אהוד ברק. הבטיח הישרדותו, גזר דינו של תהליך השלום (צילום: גיל יוחנן)

 

"התפטרות ברק באה על-רקע חוסר שביעות הרצון הגובר במפלגתו. התפקיד שהוא ממלא כשותפו של נתניהו, והמשך תמיכתו בממשלת הימין חרף כישלון המשא ומתן המדיני - כל אלה עמדו במרכז הביקורת עליו", הוסיפה נל. 

 

ג'ף אברמוביץ', כתב סוכנות הידיעות הגרמנית DPA, העדיף להתייחס ליחסי הציבור הגרועים של ברק במפלגתו, וציין כי יו"ר העבודה בעצם הקדים תרופה למכה.

 "רבים מחברי העבודה ממורמרים מסגנון ההנהגה הלא פופולרי של ברק, ומהעובדה שמה שנקרא פעם 'מחנה השלום' עדיין נמצא בקואליציה למרות שאין תהליך מדיני משמעותי עם הפלסטינים. ברק מצדו, החליט לקחת את היוזמה לידיים ולהקדים כל אפשרות של הצבעה נגדו במפלגה. בכך, הוא גם הבטיח את הישארותו במקום שאליו הוא שייך (משרד הביטחון - י.ו)".

 

גם אברמוביץ' חרד לגורלו של תהליך השלום בעקבות פרישת ברק מהעבודה. "פיצול המפלגה מחזקת את עמדת ישראל ביתנו וש"ס בקואליציה של נתניהו. אם נתניהו יעשה מהלכים מדיניים שהו לא יאהבו - הן יאיימו לעזוב את הממשלה. ברק וארבעת תומכיו לא יוכלו לספק משקל נגד משמעותי במצב שכזה. בפרישתו, הבטיח ברק את הישרדותו הפוליטית לטווח הקצר, אך ייתכן שגם גזר את דינו של תהליך השלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. הקדים תרופה למכה
צילום: AFP
כשנוח בחיק הממסד מאשר בחיק ההמונים
מומלצים