לא רק הבנק: גם החוסך ייחשף למידע הפנסיוני
בלחץ יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ חיים כץ, הסכים האוצר להוסיף לחוק שירכז את המידע הפנסיוני, הרשאה שתאפשר גם לעמיתי קרנות הפנסיה גישה למאגר. כץ: החוק המתוקן יבטל את התלות ביועצי הבנקים. האוצר: מטרת החוק - לעזור לצרכנים
לבנקים, לחברות הביטוח ולקרנות הפנסיה לא תהיה גישה בלעדית למידע הנוגע ללקוחותיהם ולתכניות הפנסיה והביטוח שייאסף במסלקה הפנסיונית המתוכננת לקום ביוזמת האוצר. בלחץ יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), אשר מכינה את חוק המסלקה לאישור מליאת הכנסת, נאות האוצר להוסיף לחוק הרשאה שתאפשר לעמיתי הקרנות גישה למידע וקבלתו לפי בקשתם.
כתבות נוספות בנושא:
- ועדת העבודה מעכבת את חוק המידע על הפנסיה
- הצעה: כל המידע על פנסיה - במאגר אחד
- חוק ההסדרים מפקיע מידע על הפנסיה שלנו
המסלקה נועדה לרכז את כל המידע הפנסיוני הנוגע לכל צרכני ומנהלי השוק ולאפשר קבלת תמונה מלאה וזמינה של כל הנתונים הנוגעים לכל עמית והאפשרויות שהיא פותחת לפניו לניהול מיטבי של החיסכון הפנסיוני שלו. כמו כן היא תאפשר העברה וחילופי מידע בין הגופים השונים שתדלג על החסמים הביורוקרטים הקיימים המסרבלים את עבודת השוק ומונעים התפתחות של תחרות. הצעת החוק נכללה בחוק ההסדרים והוצאה ממנו לחקיקה רגילה בגלל מורכבותה ורגישותה.
"מאיפה לקחת את הרעיון לשדוד את העמיתים?"
כץ עמד על השוואת הזכויות הללו לציבור החוסכים הפנסיוניים כמו אלה שניתנו בהצעת החוק למוסדות הפיננסיים מנהלי החסכונות. "לא יעלה על הדעת שרק לעמיתים לא תהיה גישה למידע הרגיש אודותיהם והנוגע לזכויותיהם בקרנות", אמר כץ, והאוצר הסכים להוסיף לטיוטת החוק את הסעיפים להשוואת זכויות העמיתים.
כץ הדגיש את הצורך במתן זכויות הגישה החופשית למידע לעמיתים כדי להעניק להם חופש בחירה בקבלת הייעוץ הפנסיוני ובהתקשרות עם הגוף שינהל את חסכונותיהם, לאחר שיקבלו ביוזמתם מהמסלקה את כל המידע הנוגע להם. בדרך זו הם לא יהיו תלויים בחסדי היועצים הפנסיוניים ובתנאי החיסכון שיכתיבו להם הגופים המנהלים, לו נתן החוק רק להם את הגישה למידע.
"העמית ירצה לקבל ייעוץ מהבנקים או מחברות הביטוח? שילך לאן שירצה כדי ללמוד את המידע שבידו. החוק המתוקן לא יחייב אותו לעבור דרך היועצים של הבנקים והגופים האחרים ולא להיות תלוי בהם", אמר כץ. מדבריו עולה הכוונה להוציא מהבנקים את השליטה בייעוץ הפנסיוני שקיבלו ברפורמת בכר, ושאילצה אותם להיפרד מהקרנות ומקופות הגמל שהיו בבעלותם.
כץ אף הרחיק לכת כשהודיע שהוועדה תתנגד לגביית עמלות הייעוץ רק מהחסכונות של העמיתים כחלק מעמלות הניהול. "אני רוצה שהם ישלמו באופן חד פעמי תמורת הייעוץ שיקבלו ממי שבחרו להתייעץ אתו. כך הם יידעו עבור מה הם משלמים מבלי שייאלצו אותם להתקשר לטווח ארוך עם הבנק המנהל לו את החיסכון", אמר ושאל את האוצר, "מאיפה לקחת את הרעיון לשדוד את העמיתים שחסכו כל החיים"?
האוצר: "טובת הצרכן עומדת לנגד עינינו"
הממונה על שוק ההון והביטוח הפרופ' עודד שריג, השיב לכץ: "מטרת החוק היא לעזור לצרכנים ולהגן עליהם ולא לעזור לבנקים. אנחנו עושים ככל יכולתנו שהצרכנים יגיעו לפנסיה בסוף הדרך עם מקסימום חיסכון. זה שמאשימים אותנו בדברים אחרים לא משנה את העובדה שטובת הצרכן עומדת לנגד עינינו.
"אם הייתי יכול לחנך את השוק מחדש, יתכן שהתשלום החד-פעמי היה הטוב ביותר. אבל נכשלנו בזה בעבר והיום הנורמות בשוק הן שגם סוכני הביטוח וקרנות הנאמנות לוקחים עמלות ממה שנצבר".
כץ דחה את דברי שריג. ח"כ חיים אורון (מרצ) תמך ביו"ר הוועדה, ואמר: "התפקיד שלנו הוא לנסות ליצור את פלטפורמת המידע. עלינו להבטיח כי מי שצריך לקבל אותו, יקבל זמינות מקסימלית ומי שאסור שהמידע יגיע אליו - נבטיח שהוא לא יגיע".
הוועדה מכינה את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. המשך עבודתה על החוק יתקיים בימים הקרובים.