אין שר רווחה: "עלולים לחזור לזמנים חשוכים"
יצחק (בוז'י) הרצוג מפנה את כסאו בגלל הקומבינה של נתניהו וברק. ראש הממשלה יחליט להשאיר בידיו את התיק, ובארגונים החברתיים הביעו דאגה ממחיקת ההישגים ופגיעה בסיכויי המאבקים. בש"ס עדיין לא ויתרו: בעתיד נדרוש את התיק
אחרי כמעט ארבע שנים במשרד הרווחה, יעזוב יצחק (בוז'י) הרצוג את לשכת השר בגלל התרגיל שבישלו שר הביטחון, אהוד ברק, וראש הממשלה, בנימין נתניהו. האחרון החליט לא למנות מחליף להרצוג ולהשאיר בידיו את התיק החשוב. כראש ממשלה וכשר על לאסטרטגיה כלכלית, בכלל לא בטוח שנתניהו ימצא את הזמן לפקוד את בניין המשרד, שיישאר רוב הזמן מיותם.
עם עזיבתו של הרצוג את התפקיד, לא ברור מה יעלה בגורלה של הצעת "חוק שירותי הרווחה" שיזם, שאמורה הייתה להחליף את חוק הסעד הישן ולקבוע סל חדש של שירותים חברתיים מתקדמים לטובת אזרחי ישראל, ברוח השינויים שעברה החברה ב-30 השנים שחלפו מאז אושר החוק הקודם.
אותה רפורמה אמורה הייתה לכלול גם הגדרה חדשה לתפקידם של העובדים הסוציאלים, ובין היתר לקבוע בכמה תיקים עליהם לטפל ואילו סמכויות יופקדו בידיהם. כעת, לאחר שהמלצות בנושא כבר אושרו על-ידי ועדת השרים לענייני רווחה, מתעורר חשש כי בהיעדר שר רווחה "במשרה מלאה", לא יהיה מי שיפעל למען קידום היוזמה וביצועה הלכה למעשה.
נוסף על הצעת חוק, לא ברור גם מה יעלה בגורלם של עניינים נוספים בעלי חשיבות רבה שקידם הרצוג, ובהם הסדרת חלוקת המזון לנזקקים והגדלת התקציבים לנשים מוכות ולמרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית.
גורמים במשרד הרווחה: "רגילים לזה שאין שר"
בש"ס המשיכו גם הבוקר לדרוש את תיק הרווחה, אך גורמים במפלגה אמרו כי בשלב זה יוכלו להשלים עם החלטת ראש הממשלה להשאירו בידיו. עם זאת הדגישו כי "אם יהיה שינוי כלשהו, אם נתניהו יפתח את זה מחדש ויחליט בהמשך לתת את הרווחה למישהו אחר, הדרישה שלנו לקבל את זה תהיה הרבה יותר נחרצת, עד כדי משבר קואליציוני".
גורמים במשרד הרווחה אמרו בעקבות התפטרות הרצוג כי "אנחנו רגילים לזה שאין שר רווחה. שנתיים לא היה שר רווחה וגם כשהרצוג קיבל את התפקיד, הוא לא ממש רצה אותו". הם סירבו להתרגש מהשינוי, אך בעמותות החברתיות הביעו חשש מפגיעה בחלשים. "הוא היה השר הטוב ביותר במשרד הזה בעשור האחרון, ויחסר מאוד", אמרו בעמותת ידיד.
גם בארגון לתת הביעו דאגה מפני העתיד לבוא. "אנו תקווה שהתפטרות הרצוג לא תחבל במאמצי ההתמודדות עם הבעיות החברתיות הקשות שלנו, ולא תעכב את העבודה או תפסיק את תהליכי הטיפול החשובים שבהם התחיל המשרד בבעיית אי הביטחון התזונתי. המצוקה בשטח, ממדי העוני והפערים החברתיים בישראל מחייבים מדיניות ממשלתית פרו-חברתית, שר רווחה במשרה מלאה ומשילות שלטונית".
יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, אמר
כי "מצער שבגלל קונסטלציה פוליטית נאלץ השר הרצוג, שהיה השר הכי לא סקטוריאלי זה שנים לעזוב את הממשלה. אנו מקווים שההישגים הרבים של הרצוג למען הרווחה והעובדים הסוציאליים לא יירדו לטמיון. קולו של הרצוג במאבק להעלאת שכרם של העובדים הסוציאליים יהיה עתה חסר מאוד סביב שולחן הממשלה".
העובדים הסוציאליים ציינו את תמיכתו הגדולה של הרצוג במאבק על שכרם מול משרד האוצר. "כל השנים התפקיד הזה היה תפקיד שאף אחד לא רצה ועכשיו בעקבות ההתפטרות אנחנו עלולים לחזור לזמנים חשוכים שהרווחה הייתה סעד ולא שירותים חברתיים". הם הביעו דאגה מכך שקולם לא יישמע, אך מתכוונים להמשיך במאבקם. "השכר עדיין נמוך ופירוק מפלגת העבודה לא ישנה דבר", אמרו באיגוד.