ט"ו בשבט עצוב: עצים עתיקים בסכנת התייבשות
עצי בוסתן בני מאות שנים בגן הלאומי נבי סמואל, שרדו חילופי שלטונות וקרבות, אך כעת עשויים לגווע כתוצאה ממיעוט גשמים ושאיבה מוגברת של מי תהום. הפתרון שמנסים כעת: השקייתם באמצעות אגירת מים בבורות מים מימי בית ראשון
הם שרדו מאות שנים, חילופי שלטונות באזור וגם קרבות - אבל לא את הבצורת: עשרות עצי בוסתן עתיקים בגן הלאומי נבי סמואל, שאחדים מהם מיוחסים אף לתקופה הצלבנית, נמצאים בתקופה האחרונה בתהליך של התייבשות.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
"הסיבה להתייבשות היא לא רק מיעוט הגשמים, אלא גם השאיבה המוגברת שמתבצעת באזור. התוצאה היא שמפלס מי התהום יורד ושורשי העצים אינם מגיעים למים", מסביר בשיחה עם ynet עמוס טל, מרשות הטבע והגנים.
טל, אגרונום בהכשרתו המשמש כמנהל הגן, חושש כי אם לא יינקטו בקרוב פעולות להצלת העצים, ייגרם להם נזק בלתי הפיך. "יש פה אלפי עצים, מאות מהם עתיקים. זהו בוסתן טבעי יפיפה ובו עצי אגסים, רימונים, זיתים, שקדים, גפן, אגוזי מלך ואורן ירושלים, אבל בשנים האחרונות מצבם הולך ומידרדר", הוא אומר.
בורות מים ביזנטיים
הגן הלאומי נבי סמואל משתרע על כ-3,500 דונם במורדות הר שמואל. בלב האתר נמצא קבר שמואל הנביא ובסמוך לו אתר עתיקות ומדרגות חקלאיות, לצד מעיינות הרריים ובוסתנים. פרויקט השיקום שהגה טל פשוט למדי, וגם עושה שימוש בהיסטוריה של המקום לטובת הטבע.
"הדבר המרכזי שצריך לדאוג לו הוא ההשקיה כמובן, אך אין פה מערכת השקיה מסודרת, כי מדובר בעצי בר שגדלים באופן חופשי בטבע". הפתרון נמצא בדמות המחצבות ובורות המים העתיקים שנמצאים בגן הלאומי נבי סמואל, בהם ניתן לאגור מים לתקופת הקיץ השחונה.
"יש כאן בורות מים עתיקים מימי בית ראשון, מימי בית שני וגם בורות ביזנטים וצלבנים. המים שיורדים בחורף נאגרים במחצבות ומשם אנחנו שואבים אותם לבורות - כך יהיה לנו מים להשקות בקיץ", מסביר טל.
הפרויקט החל כבר בסוף הקיץ הקודם ובחורף הנוכחי, על אף מיעוט הגשמים היחסי, כבר החלו להיאסף מים בבורות - שישמשו את העצים לקיץ הבא. בינתיים, מי שכבר שילם מחיר הוא עץ תות עתיק שנפגע קשות וגפן עתיקה שמתה מחוסר מים.
בורות מים עתיקים
בתוך כך, הבצורת הנמשכת זו השנה השביעית הספיקה לתת את אותותיה גם בבריאותם של העצים. "עצים רבים סובלים מעקת מים (מצב של מצוקה שמשפיע על תפקודם - י.ד) ובמצב הזה הם חשופים למחלות, פטריות ומזיקים", מדגיש טל.
לצורך כך גייסו ברשות הטבע והגנים את ד"ר עודד יפה, מרפא צמחים ממעבדת שלפ בקיבוץ גבעת ברנר, שילווה את הפרויקט ויבריא את העצים העתיקים.
בינתיים, עד שיתברר האם פרויקט שיקום העצים העתיקי הצליח, מדגישים ברשות הטבע והגנים את העובדה כי ההיסטוריה שנשמרה בנבי סמואל משמרת גם חלקים חשובים מסיפורי התנ"ך ומההיסטוריה היהודית.
"לפי סברות ארכיאולוגיות, מקום זה מזוהה עם מצפה - עיר עתיקה שבה התרחשה משיחתו שאול למלך ומי יודע? אולי אחד מעצי הזית העתיקים פה שימש למשיחתו. אין ספק שחייבים להציל את העצים וההיסטוריה שלהם", מסכם טל.