שתף קטע נבחר

 

מסע אלונקות נגד משתמטים: נחזיר הבושה לפנים

ח"כים מימין ומשמאל, פעילי ארגונים ונכי צה"ל, יעבירו את היומיים הקרובים במסע מחאה מהבקו"ם לירושלים, שם תיערך עצרת מחאה המונית בעד השוויון בנטל הגיוס. חרדי שהגיע לקבל פטור התעמת איתם: "חפשו את המשתמטים בת"א"

מאות מפגינים, ובהם פעילי כ-60 ארגוני חברתיים, פתחו הבוקר (יום ג') למסע מחאה נגד מתן הפטור מגיוס לחרדים ובקריאה לחלוקה צודקת יותר בשוויון בנטל. הם יצאו מהבקו"ם בתל-השומר ב"מסע אלונקות" מדומה, ובשלושת הימים הקרובים הם יעשו דרכם ליעדם הסופי בירושלים, שם יערכו ביום חמישי עצרת גדולה.

 

 

בשעות אחר הצהריים אמורים המפגינים להגיע לרמלה, ויהיו אורחיו של ראש העיר, יואל לביא. בין הצועדים גם אלמנות ונכי צה"ל, חברי תנועות הנוער, מילואימניקים, סטודנטים, נציגי מועצות תלמידים ועוד, שינעלו את מסע המחאה באירוע שייערך בכיכר פריז בבירה.


נכה צה"ל במסע המחאה. תמיכה מימין ומשמאל (צילום: עופר עמרם)

 

בטקס שנערך בבסיס תל-השומר טרם היציאה לדרך, חלפו לנגד עיניהם של המפגינים עשרות חרדים שהגיעו לקבל את הפטור משירות מתוקף הסדר "תורתם אומנותם".

שוטרים שאיבטחו את האירוע ניסו למנוע חיכוך בין הצדדים, אך למרות זאת פרץ עימות בין אחד החרדים לבין הצועדים. "כל מה שאנחנו עושים נקבע בחוק עוד לפני קום המדינה", הוא הטיח בהם. "למה אתם יוצאים רק נגדנו? לכו תחפשו את ההשתמטות במרכז תל-אביב, במקום להתסיס שנאה".

 

אחת ממובילי מסע המחאה ויו"ר ארגון הפורום לשוויון בנטל, מירי בראון, אמרה ל-ynet כי "אסור שהממשלה והכנסת לא ישמעו את הרוב הדומם ויתעלמו מהאיחוד המרשים שנרשם פה, בנוכחות אנשים מכל קצוות הקשת הפוליטית. יש כאן גם תלמידי מכינות דתיות, שמשלבים את לימודי התורה בשירות בצה"ל. התעלמות הממשלה והכנסת מאתנו היא בגדר יריקה בפרצוף של החברה הישראלית כולה".


מרימים קול זעקה. משתתפי צעדת המחאה (צילום: עופר עמרם) 

 

אחד הצועדים ותומך נלהב של המהלך הוא מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף במילואים עמוס לפידות. הוא בא לתמוך בצועדים ואמר כי "השירות בצבא הוא נושא יסודי ובסיסי בחברה הישראלית, שלצערי קיבל מכה קשה עם כינון חוק טל. כל אחד בישראל צריך לשרת, בין אם בשירות צבאי ובין אם באזרחי".

 

באירוע הפתיחה נאמה ח"כ מירי רגב מהליכוד, שזכתה מדי פעם בפעם לקריאות גנאי מהקהל שהפריעו את נאומה. "כל אחד יכול, בזמנו, לשאת גם את האלונקה. הגשתי הצעת חוק לשלול מהמשתמטים את רישיון הנהיגה שלהם. רק עם הוקעה אמיתית והטלת סנקציות על המשתמטים, נוכל להתמודד עם התופעה".

 

מי שהגדיל לשאת אלונקה על כתפו במסע הוא ח"כ אבי דיכטר מקדימה. "צריך לבוא ולתת אהבה ויחס חם לכל האוכלוסיות שלא משתתפות בנשיאה בנטל, כדי לקרב אותן אלינו. הידיים שיודעות לאחוז בחופה, צריכות לאחוז גם באלונקה".


בחופה כן, באלונקה לא? ח"כ דיכטר במסע המחאה (צילום: עופר עמרם) 

 

ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ אמר כי "במחנה הציוני, כולנו מאוחדים בדרישה לשוויון בנטל השירות. זהו ערך ציוני מרכזי וחשוב, כי יותר מ-50 אחוזים מבני ה-18 היום לא משרתים בצבא. זה מצב שלא יכול להימשך".

 

שלמה וישינסקי: "אנחנו צריכים למרוד"

השחקן שלמה וישיניסקי, ששכל את בנו ברצועת עזה, נאם גם הוא וקרא לפעול ביתר תקיפות במי שאינם נושאים בנטל השירות. "הצבא הוא של כולנו. חלומי הוא לראות, אפילו בעוד כמה שנים, צעיר ערבי שאומר שצה"ל הוא גם שלו. מדינת ישראל חייבת לתמוך במשרתים ולדאוג, למשל, שמי שמשרת - לא ישלם שכר לימוד לתואר ראשון".

 

במידה שהמהלכים המקודמים בנושא לא יישאו פרי, אמר וישיניסקי כי "אם לא נגיע לזה, אנחנו צריכים למרוד. אני מצהיר בזאת שאם המצב יימשך, לא אשלם מס-הכנסה גם כן מפטור נפשי של פרופיל 21.

לבקו"ם צריך להכניס גם את אנשי משרד הבריאות ולא רק את אנשי הצבא, כי הם משחררים עם אצבע קלה מדי על ההדק".

 

עשרות נכי צה"ל שהגיעו לא נרתעו מהמשימה הפיזית הקשה, ועם קביים ואלונקות הצטרפו במסע עד שיעלו לירושלים. "לא נוכל לעמוד מנגד כשיש פעולה ערכית כל כך חשובה", הסביר דני בן-אבו, ממלא מקום יו"ר ארגון נכי צה"ל, שנפצע קשה במלחמת יום הכיפורים.

 

"כאן, בבקו"ם, אנחנו התגייסנו, וכאן כל אדם בישראל צריך לעבור בדרכו לשירות לאומי או צבאי. אין זכויות בלי חובות", אמר בן-אבו. "אני לא יכול להאשים רק את החרדים, כי ההשתמטות קיימת גם בציבור החילוני. צריך להחזיר את הבושה לפנים של אלו שלא מתגייסים, שיתביישו לפני חבריהם ובני משפחותיהם, ולא יקבלו במה, לא בכוכב נולד ולא בשום דבר אחר".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דור העתיד של צה"ל מביע את מחאתו
צילום: עופר עמרם
חפשו את המשתמטים בת"א. חרדים
צילום: עופר עמרם
מומלצים