שתף קטע נבחר

 

מחאת הקברנים: "התירו דמנו, הפכנו לשק חבטות"

מאות עובדי פורום חברה קדישא התכנסו לכנס מחאה בעקבות רצח מנהל החברה בחיפה. בשיחה עם ynet הם מסבירים כיצד מצאו עצמם לכודים בין ממשלה שלדבריהם מתרשלת בתפקידה לבין משפחות שלא מבינות שחייבים לקבור בקומות. המשרד לשירותי דת: לא יידענו הציבור, נצא בקמפיין

מאות מעובדי חברה קדישא התכנסו אתמול (יום ג') בצהריים בירושלים בעקבות רצח מנהל החברה בחיפה, בני הסה, ככל הנראה על-רקע ויכוחים על חלוקת שטחי קבורה בעיר. מנהלי ועובדי החברה מחו על היעדר הקרקעות לקבורה, דבר המחייב החברה לקבור את הנפטרים בקומות. 

 

"הממשלה ומנהל מקרקעי ישראל מגלים אוזלת יד ורשלנות, ומותירים אותנו חשופים בקו החזית להתמודד עם משפחות שזועמות על אופן הקבורה הזה", אמר מנהל פורום חברה קדישא, עו"ד זאב רוזנבורג. "במצב שנוצר אין לנו ברירה אלא לקבור קבורה רוויה (קבורה בקומות)".

 

 

משתתפי הכנס סיפרו כי הם נתונים לאיומים ופגיעות פיזיות מצד משפחות שנדרשות לקבור את יקיריהן בקבורה רוויה. יצחק הורנפלד מחברה קדישא נתניה סיפר: "מגיעות משפחות שמגלות שמקומות הקבורה הרגילים תפוסים ואומרות לנו: 'אנחנו נמחק אתכם מהאדמה ונשרוף אתכם'. פוצצו לנו במשרד את כל החלונות והשולחנות".


שביתה בחברה קדישא בפתח תקווה, היום (צילום: אביאל מגנזי)

 

לדברי העובדים, ממשלת ישראל אינה מגבה אותם ואינה מסבירה לציבור את הבעיה, והם נותרים לבד מול משפחות הנמצאות בשעתן הקשה ביותר. בתום הכנס, יצאו עשרות מהם לשיירת מחאה סביב קריית הממשלה בכלי רכב שבימים כתיקונם משמשים להובלת נפטרים.

 

"הפכנו לשק חבטות מצויין"

גורמים בחברה קדישא סיפרו ל-ynet כי עלותה של חלקת שדה לקבורה יכולה להגיע ל-10-12 אלף שקל ולעתים אפילו ל-80 אלף שקל. הבעיות מתרבות ככל שהשטחים הולכים ומתמעטים ואנשי החברה נאלצים לקנות אדמות במיליוני שקלים.

 

אורית מסמי, חברת פורום חברה קדישא, סיפרה: "יש אווירה של הסתה נגדנו. הציבור תופס אותנו כחבורה של סחטנים. אם המצב הזה יימשך - הרצח הבא הוא עניין של זמן". מנכ"ל חברה קדישא בתל-אביב, אברהם מנלה, הוסיף: "רודפים אחרינו בכל מקום. הציבור צריך להבין שאנחנו פועלים על-פי החלטות הממשלה".

 

גם במקומות אחרים בארץ ערכו עובדי חברה קדישא כינוסי מחאה והותירו את הלשכות סגורות. בשעות הבוקר אתמול לא נתנו שירותי קבורה, ואלה התחדשו רק בשעה 14:00. עם זאת, עובדי חברה קדישא הבטיחו לסיים להביא לקבורה את כל הנפטרים עד רדת החשיכה. "נפשית אנו לא מסוגלים לפגוע בנפטרים ובמשפחותיהם", הסביר אחד מהם.

  

"לצערנו כל הגורמים שאמורים לסייע לנו לא עושים זאת. הם הפכו את החברה לשק חבטות מצוין", אמר ל-ynet טוביה פורמנצ'יק, מנכ"ל חברת קדישא בפתח-תקווה. "המחאה היום באה לומר שהמצב לא יכול להמשיך ככה. קרה דבר נורא בישראל. אנו נפגשים עם משפחות בשעה הקשה ביותר, חלק מבין אותנו יותר וחלק פחות. אנו מבינים את הרגישות, אך אלימות לא באה בחשבון".

 

מנכ"ל חברה קדישא בכפר-סבא, הרב מרדכי אלבום, הוסיף: "הרצח הזה הוא הקש ששבר את גב הגמל. גם אם בימים כתיקונם אנחנו עוברים בשתיקה על אירועים לא פשוטים, אנחנו לא יכולים להישאר אדישים עוד. הפכנו למוציאים לפועל של עניינים שהמדינה או הרשות המקומית צריכות לעשות. אי אפשר להתיר את דמנו".

 

מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה: "מדינת ישראל, באמצעות מינהל מקרקעי ישראל ורשויות התכנון, החליטה ובצדק שיש למנוע את 'בזבוז' משאבי הקרקע המצומצמים של מדינת ישראל לצורך קבורת שדה, ולעבור ככל האפשר לקבורה רוויה".

 

"עלויות פיתוח הקבורה הרוויה ובניית המבנים הנדרשים לכך גבוהות מאוד - כמעט פי 10 מקבורת שדה. המדינה אינה מממנת עלויות אלה, וקבעה בחוק כי מימון פיתוח הקבורה בקומות ייעשה מכספי האזרחים, באמצעות קביעת חלקות חריגות שבהן יכולות חברות הקדישא לגבות תעריפים גבוהים.

 

"עובדה זו לא הובאה באופן מסודר לידיעת הציבור, וכתוצאה מכך נוצרים כל העת חיכוכים ועימותים בין משפחות נפטרים לעובדי חברות קדישא במעמד התשלום. בכוונת המשרד לצאת בקמפיין הסברתי בתחום זה ותקציב לכך כבר שוריין".


פורסם לראשונה 18/01/2011 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני הסה ז"ל
צילום: עמית מגל
שיירת המחאה בקריית הממשלה
צילום: עמרי אפרים
מומלצים