סקר פורום CFO: פחות הערכה לח"כים, יותר לנגיד
ההערכה לאוצר ולבנק ישראל עולה, לעומת ההערכה לתמ"ת ולוועדת הכספים שנמצאת בשפל - כך עולה מסקר מנהלי כספים. רוב הנשאלים ציינו שיפור ברמה המקצועית של גופי הממשלה - אך בשאלת השירות אין שינוי: ציון שלילי
פורום מנהלי הכספים הראשיים (פורום CFO) פרסם היום (ג') את סקר ההערכה השנתי שלו, שמנתח את דעתם של המנהלים הבכירים במשק על מוסדות הממשל הכלכליים. מהסקר עולה, כי ההערכה למשרד האוצר, ולמשרד החשב הכללי בפרט, עלתה ב-2010 בעוד שההערכה לוועדת הכספים ירדה והיא נמצאת במקום האחרון בסקר.
הסקר נערך על ידי פורום המאגד נציגים מהדרג הניהולי הבכיר של חברות ישראליות מכל הענפים והסוגים: חברות תעשיה, מסחר ושירותים, חברות היי-טק ותעשיה מסורתית, ממרכז הארץ ומהפריפריה, חברות פרטיות, חברות ממשלתיות וחברות זרות רב לאומיות וכן חברות הנסחרות בבורסה בארץ ובחו"ל. בפורום מיוצגים מנהלים שכירים בלבד ואין בו בעלי חברות.
הסקר נערך בקרב 90 מחברי הפורום. מתוכם, 43% מחברות שמחזורן עולה על 200 מיליון דולר, 35% מחברות שמחזורן עולה על 40 מיליון דולר ו-11% מחברות היי-טק שמחזורן נמוך מ-40 מיליון דולר. הנשאלים ביקשו לתת את הערכותיהם לגבי הגופים הנסקרים, ולדרג את תשובותיהם לפי ארבעה ציונים, החל מהטוב ביותר (ציון 2+) ועד הגרוע ביותר (ציון 2-).
המוסד הממשלתי שזכה לדירוג הטוב ביותר, זו השנה החמישית ברציפות, היה בנק ישראל עם ציון של 1.52. מבין גופי הממשל הספציפיים, זכה החשב הכללי במשרד האוצר בציון הגבוה ביותר וההערכה אליו עלתה מ-0.6 בשנה הקודמת ל-0.73 בסקר הנוכחי.
המוסד הממשלתי הכי פחות מוערך הוא משרד התמ"ת, שזכה לציון שלילי של 0.32-, עלייה מרשימה לעומת הציון שקיבל בשנה שעברה - 0.54-. המוסד הספציפי שזכה לדירוג הנמוך ביותר הוא, כאמור, ועדת הכספים, שההערכה הכללית אליה ירדה מ-0.28- בשנת 2009 ל-0.83- בשנת 2010.
ועדת הכספים העלתה את חמתם של המנהלים הכספיים בחברות הפרטיות עקב מספר צעדי חקיקה שאישרה השנה. בראשם יש למנות את הרפורמה באכיפה המנהלתית ברשות ניירות ערך, שהעניקה לרשות סמכויות שיפוט וענישה עד לרמה של קנס בגובה מיליון שקל שניתן להטיל גם על שכיר (מנכ"ל או סמנכ"ל כספים).
בנוסף, אישרה ועדת הכספים את העלאת תקרת המקסימום לעצמאים בתשלום ביטוח לאומי ואת חוק עידוד השקעות הון, שמנהלי כספים רבים סבורים כי אינו נותן מענה לצורך של המשק הישראלי בתנאים אטרקטיביים למשקיעים מחו"ל.
מעל הכל, ניתן להבחין במגמה, לפיה גופים נבחרים זוכים לפחות הערכה מגופים מקצועיים במגזר העסקי.
חזקים במקצועיות, חלשים בשירות
מנתוני הסקר עולה, כי ההערכה של המנהלים העסקיים לרמה המקצועית במוסדות השלטון גבוהה משמעותית מהערכתם ליעילות השירות. כל הגופים, למעט המוסד לביטוח לאומי ומרכז ההשקעות, זכו לציון חיובי עבור הרמה המקצועית של עובדיהם. מצד שני, רשות ניירות ערך היא הגוף היחיד שזכה לציון חיובי עבור רמת השירות שלו וכל שאר הגופים קיבלו ציון שלילי בקטגורייה זו.
ברשות ניירות ערך, למשל, זכתה הרמה המקצועית להערכה גוברת בעוד שההערכה ליעילות השירות ירדה. "הדרישות ה'נולדות' חדשות לבקרים לגבי כמות ואופן הגילוי אינן הגיוניות ולא תמיד חכמות", כתבו חברי הפורום. "הגילוי הנדרש כיום מוגזם וכבר לא אפקטיבי. אנו לא רחוקים ממצב שבו דרישות הגילוי והמאמץ הכרוך בהם הוא כזה - שהדבר בסופו של דבר יפגע בשוק ההון".
גם המדען הראשי זכה לביקורת על רמת השירות, למרות הערכה גוברת לרמה המקצועית שבו ולהגינות עובדיו. "המדען הראשי איטי ביותר במתן תשובות למשקיעים. כמו כן, עובדי המדען הראשי אינם מסונכרנים במתן תשובותיהם לחברות".
בלשכת המדען הראשי מאשימים את משרד האוצר שעיכב את ההחלטה על תקציבם: "כמו בשנה הקודמת התקציב התוספתי שניתן לנו אושר בחודש דצמבר - דבר שלא איפשר מצד אחד מתן תשובה חיובית, בהעדר תקציב, ומצד שני היות והלשכה ידעה על התוספת הצפויה, קיבלה החלטה שלא להשיב בשלילה לבקשות ראויות".