שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

"טורקיה סייעה להטיס חשודים בטרור לגואנטנמו"

ב-2006 טען משרד החוץ באנקרה כי אין לו חלק בהעברת עצירים מבתי הכלא הסודיים של סוכנות הביון האמריקנית למתקן הכליאה בגואנטנמו. אתר ויקיליקס חושף היום שמטוסים אמריקניים שהטיסו את העצירים עצרו לתדלק בבסיס טורקי

אתר ההדלפות ויקיליקס ממשיך לגרום מבוכה גדולה למדינות בעולם, והקורבן התורני היא טורקיה. המדינה המוסלמית אפשרה לארצות הברית להשתמש בבסיס חיל האוויר שלה בדרום המדינה, "אינצ'ירליק", כחלק מתוכנית סודית להעברת חשודים בטרור למתקן הכליאה בגואנטנמו. כך דיווח היום (יום ג') ה"גרדיאן" הבריטי.

 

  • הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

 

החשודים בפעילות טרור הגיעו למתקן הכליאה הנמצא בקובה לאחר שעברו חקירות - יש שטוענים שגם עינויים קשים - בבתי כלא סודיים של סוכנות הביון האמריקנית (CIA) ברחבי העולם. 

 

במברק מיוני 2006, תיאר שגריר ארה"ב בטורקיה, רוס ווילסון, את טורקיה כ"בעלת ברית חיונית במלחמה הגלובלית בטרור" וכבסיס לוגיסטי חשוב למלחמה האמריקנית בעיראק. "מאז 2002, הצבא הטורקי אישר לנו להשתמש בבסיס אינצ'ירליק כתחנת עצירה לתדלוק מטוסינו, כחלק ממבצע להעברת עצירים. אישור זה בוטל בפברואר השנה", כתב השגריר דאז רוס למשרד החוץ האמריקני בוושינגטון.

 

המסמך המסווג שנחשף סותר הצהרות קודמות שנעשו על ידי בכירי ממשל טורקיים. ב14 ביוני 2006, אמר דובר משרד החוץ הטורקי לכתבים כי "ממשלת טורקיה והמדינה מעולם לא שיחקו תפקיד (בהעברה חשאית של עצירים) ומעולם לא תעשה כן".

 

בתי הכלא הסודיים של ה-CIA

בספטמבר 2006 הודתה ארה"ב לראשונה כי ל-CIA יש מתקני כליאה מחוץ לשטחה. הנשיא דאז ג'ורג' בוש הודיע כי בכירים בארגוני טרור שנתפסו על ידי ארה"ב הועברו למתקן הכליאה של צבא ארה"ב במפרץ גואנטנמו שבקובה.

זאת לאחר שהם תושאלו והוחזקו במתקנים סודיים של סוכנות הביון האמריקנית - שחלקם היו מחוץ לגבולות המדינה. זאת, מתוך כוונה להביאם לדין בעתיד.

 

בין החשודים בטרור שהועברו לגואנטנמו ממתקני הכליאה הסודיים של ה-CIA: חאליד שייח' מוחמד, שהיה האישיות השלישית בחשיבותה בארגון אל-קאעידה, אחרי אוסמה בן-לאדן ואיימן אל-זוואהירי, ונתפס בפקיסטן ב-2003; רמזי בינאשיבח, שאמור היה ליטול חלק בפיגועי 11 בספטמבר; ואבו זביידה, שנחשד כחולייה המקשרת בין בן-לאדן לבין תאי הטרור של אל-קאעידה, שנתפס אף הוא בפקיסטן ב-2002.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצירים עצרו לתדלוק בטורקיה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים