ביניש על מצב החינוך במזרח י-ם: המדינה נרדמה
הרכב בג"ץ מתח ביקורת חריפה על המדינה, ש"לא עושה מאומה, אלא תחת אילוץ" בטיפולה בהזנחה הקשה שממנסה סובלת מערכת החינוך במזרח הבירה. "בונים פה בית ספר ושם כמה כיתות. השנים עוברות, הפערים גדלים והבעיה מחריפה"
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, מתחה היום (ג') ביקורת חריפה בבג"ץ על ההזנחה הקשה במערכת החינוך במזרח ירושלים, ואמרה כי "כבר כמה שנים שהמדינה נמצאת בתרדמת ולא עושה מאומה, אלא תחת אילוץ". הדיון נערך בעתירה שהגישה התנועה לזכויות האזרח, על כך שלמרות מחסור של יותר מ-1,000 כיתות לימוד בשכונות הערביות והעובדה שכמחצית מהתלמידים אינם יושבים על ספסל הלימודים, לא נעשה כל צעד מהותי כדי לשפר את המצב.
נציג המדינה אמר בדיון כי "במזרח ירושלים ישנה בעיה מאוד קשה ואנו מודעים לה ומכירים בה. כבר עשר שנים שהמדינה מלווה את העתירה, והיא מעדכנת את בית המשפט".
אותו הסבר לא סיפק גם את יתר חברי ההרכב, השופטים יורם דנציגר ואיילה פרוקצ'יה. "השנים עוברות, הפערים גדלים והבעיה הולכת ומחריפה", אמרה פרוקצ'יה. נדמה שאין לרשויות תוכנית לפתרון עם לוח זמנים מוגדר. בונים פה בית ספר, שם כמה כיתות. זה פתרון שולי. איפה התשובה לעשרות אלפי תלמידים? זה בלתי שהמדינה לא תקיים סעיף בחוק, בשל טענה למורכבות המצב".
את העתירה הגישה האגודה לזכויות האזרח ב-2008, נגד משרד החינוך ועיריית ירושלים. אנשי הארגון דורשים להקים מנגנון להחזר שכר הלימוד לילדים ממזרח ירושלים, שביקשו ללמוד בבתי הספר העירונים ונדחו בשל היעדר מקום.
לטענת העותרים, גורם המחסור החמור לכך שמשפחות רבות נאלצות לשלוח את ילדיהם לבתי ספר פרטיים הגובים שכר לימוד, בגובה שמגיע לעתים לסכום של אלפי שקלים מדי שנה.
עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח אמרה כי "כבר עשר שנים שנציגי הממשלה ועיריית ירושלים מגיעים לדיונים בנושא בבית המשפט העליון וממציאים תירוצים שונים כדי להסביר מדוע אף שחוק חינוך חובה חל בירושלים המזרחית, לא נוצרה מעולם מערכת חינוך שיכולה לקלוט את כל התלמידים. איזה ילד יכול להתפתח בלי מערכת חינוך ראויה לשמה?".