שתף קטע נבחר

 

יוזמה בבריטניה: גם בנות יוכלו לרשת את הכתר

החוק הבריטי מעניק קדימות לזכרים בשושלת הירושה, אך חבר פרלמנט אחד סבור שארמון בקינגהם צריך להתקדם למאה ה-21. חוקרים מזהירים שזה צעד כמעט בלתי אפשרי כי דרושה הסכמת 16 המדינות שבהן המלכה אליזבת היא ראש המדינה

חבר פרלמנט בבריטניה אמר היום (ג') שברצונו להציע מתנה היסטורית לזוג המלכותי שיינשא באפריל: לשנות את חוקי הממלכה כך שלכל בת שתיוולד לנסיך וויליאם ולקייט מידלטון תהיה זכות שווה לרשת את הכתר.

 

חוק הירושה הבריטי משנת 1701 קובע כי אחרי מותו של מלך, בנים זכרים זוכים לקדימות בשרשרת הירושה על פני אחיותיהם. פירושו של דבר שאם מידלטון תלד בת ולאחר מכן בן, הזכר יהיה היורש החוקי של הכתר חרף היותו בן זקונים.

 

קית' ואז, ציר בבית הנבחרים הבריטי, מבקש לשנות את הכלל המפלה וסבור שהחתונה המלכותית שתתקיים ב-29 באפריל היא "הזדמנות של פעם

בדור" לחולל שינוי שיקדם שוויון בין המינים. "הנסיך וויליאם נראה כמו נסיך מודרני למדי", הסביר ואז. "אם תיוולד לו בת בכורה, זה רק הגיוני שהיא תהיה מלכת אנגליה".

 

כל שינוי של חוק הירושה לא ישפיע על הנסיך צ'רלס, הניצב כיום במקום הראשון בשושלת הירושה, או על בנו וויליאם, הניצב במקום השני, משום לשניהם אין אחיות בכורות. היוזמה גם עלולה לאבד תנופה אם הילד הראשון של מידלטון יהיה זכר, מאחר שהדיון הציבורי בנושא ידחה לדור הבא.

 

כך או כך, שינוי חוק הירושה העתיק עתיד להיות קשה במיוחד, מפני שדרושה הסכמה מצד 16 מדינות חבר העמים הבריטי שבהן המלכה אליזבת ה-2 מחזיקה

בתואר ראש המדינה. בלשכת ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, אמרו כי הנושא כבר עלה לדיון בשיחות עם כמה ממדינות חבר העמים, אבל "שינוי החוק יהיה מורכב וארוך ולכן דורש חשיבה זהירה".

 

פרופ' נואל נוקס, משפן מאוניברסיטת אבריסטיית' בוויילס, הסביר כי מדובר במצב משפטי עדין שעלול לפרום את יסודות חבר העמים הבריטי. לדבריו, אם לא יושג הסכם בתוך חבר העמים, מדינות כמו אוסטרליה או קנדה עלולות להתכחש למלך או למלכה שתעלה לשלטון בלונדון. "זה יהיה מצב מאוד בעייתי", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזדמנות של דור. וויליאם וקייט
צילום: AP
אין אחיות בכורות, אין צרות. צ'רלס
צילום: AP
ראש המדינה. אליזבת
צילום: AP
מומלצים