שתף קטע נבחר
 

פארסה בוועדת הכלכלה: מי אשם במשבר המים?

בדיון בכנסת בנושא המשבר במשק המים קשה היה להבין מי האשם, מלבד מזג האוויר. מחד, מקורות שטענה כי "האוצר עיכב תהליכים בוויכוחים על המחיר". מאידך, האוצר שטען ש"מקורות תמיד דרשה מחיר גבוה ממחיר השוק"

האשמות הדדיות באשר לאשם במשבר במשק המים, מלבד מזג האוויר, הוטחו היום (ג') בוועדת הכלכלה בין יו"ר חברת מקורות, אלכס ויז'ניצר לבין חגי פדר, מנהל תחום המים והאנרגיה באגף החשב הכללי באוצר. ויז'ניצר טען ש"האוצר עיכב תהליכים גם של הקמת מתקן ההתפלה באשדוד בוויכוחים על המחיר". פדר טען מנגד כי "מקורות נכשלה במשימת ההקמה של המתקן באשדוד ותמיד דרשה מחיר גבוה ממחיר השוק".

 

 

לטענת ויז'ניצר, "התנהלות האוצר לא הולמת את הקטסטרופה במשק המים". פדר הגיב לכך ואמר כי "האשמת האוצר נועדה ליצור מסך עשן שיכסה על הכישלון של מקורות בהקמת המתקן באשדוד". לעזרת פדר חש רכז המים באגף התקציבים באוצר, שי הקר, שאמר כי "יש צו של בית משפט האוסר על המדינה לקדם את הפרויקט באשדוד בשל עתירה של המפסיד במכרז הפנימי של מקורות".

 

הוויכוח פרץ בדיון דחוף על המשבר במשק המים שנערך ביוזמת הח"כים רוברט טיבייב (קדימה) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו). הם טענו כי הפתרון למשבר לא צריך להיות בהעלאת מחיר המים כיוון שיש בעיות שאפשר לתקן בחקיקה. סמנכ"ל משרד התשתיות אלכס קושניר הודיע על כוונת המשרד להגיש בשבוע הבא לאישור הממשלה הצעת החלטה להתמודדות עם המשבר הכוללת צעדים למיתון העלאת תעריפי המים.

 

ויז'ניצר האשים גם את משרד הפנים שלא מאפשר למקורות לבצע קידוחי חירום בגלל ועדות התכנון שמעכבות את מתן האישורים לקידוחים. לטענה הזאת לא היה בוועדה מי שיגיב בשם המשרד. עוד טען כי מלבד מקורות, השחקנים האחרים הם שתי משפחות בלבד והזהיר כי "לא יהיו לנו מים אם המדינה לא תחזיק לפחות ב-20% מההתפלה".

 

הוויכוח בין מקורות לאוצר על מחיר ההתפלה גם הוא נסב על הפרויקט התקוע. פדר טען כי למרות שמחיר השוק באשדוד היה 2.01 שקלים לקוב, נקבע למקורות מחיר טוב יותר של 2.36 שקלים. ויזניצר טען כי המחיר האמיתי נע סביב 2.50 שקלים, ומקורות מוכנה לרדת עד 2.45 שקלים למרות שמתקני ההתפלה הקיימים עובדים בטווח של 2.90-3.20 שקלים לקוב, "העיקר שהמתקן באשדוד יוקם מיד כי מלבדו אין דרך אחרת להציל את משק המים".

 

ח"כ אמנון כהן (ש"ס) התייצב לצד מקורות בהאשמת האוצר. "לפני עשור האוצר הפסיק את הקמת מתקני ההתפלה בגלל שנה אחת ברוכת גשמים", אמר כהן. "הבעיה היא שפקידי האוצר לא נושאים באחריות אישית. הם מסתכלים רק דרך החור של הגרוש והציבור הוא שמשלם את המחיר".

 

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) ביקש לדעת מה בדיוק מבקשת מקורות מהאוצר כדי להתקדם בפרויקט אשדוד. ויז'ניצר השיב לכך: "האוצר צריך להכריז על מקורות כמבצעת הפרויקט ולהגיע עם החברה להסכמות על מחיר ההתפלה, אבל גם זאת בהנחה שמקורות תוכל להתמודד עם הקשיים המשפטיים".

 

סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים במשרד התשתיות, אלכס קושניר, אמר כי הוא מקווה לקבל את הסכמת כל משרדי הממשלה להצעת החלטה שתוגש בשבוע הבא לאישור הממשלה. בהצעה תוכנית חירום להתמודדות עם המשבר, הכוללת הכרעה בעניין פרויקט אשדוד והרחבת רשת מתקני ההתפלה בכלל, וכאמור צעדים למיתון העלאת תעריפי המים.

 

בתום הדיון הוחלט לקיים דיון נוסף על המשבר ודיון נפרד על הטענה לפיה פעילות תאגידי המים היא אשר מייקרת את התעריפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן התפלה של מקורות
צילום: ראובן סוקר, מקורות
מומלצים