עריקאת ל-ynet: 'הצהרת מדבדב - מהלך היסטורי'
ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני אמר ל-ynet כי הצהרת נשיא רוסיה על הכרה במדינה פלסטינית עצמאית תיזכר על-ידי הפלסטינים עוד זמן רב. בישראל, לעומת זאת, ההפתעה והמבוכה רבה. במשרד החוץ הודו כי עיצומי העובדים פגעו קשות במאמצים לבלום את גל ההכרה בפלסטין: "אנחנו עיוורים לגמרי לנעשה"
הפלסטינים חוככים את ידיהם בהנאה אחרי ביקורו של דמיטרי מדבדב ברשות הפלסטינית - ובמשרד החוץ המבוכה רבה: שעות לאחר שנשיא רוסיה הבהיר כי ארצו מכירה במדינה פלסטינית עצמאית, אמר אמש (יום ג') ל-ynet ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, כי "זה היה מהלך היסטורי ויום שהפלסטינים יהיו גאים בו עוד זמן רב".
הצהרתו של מדבדב גרמה למבוכה רבה בישראל, שלא הייתה מוכנה לסיטואציה. במשרד החוץ הודו כי עיצומי העובדים פגעו קשות במאמצים לבלום את את גל ההכרה בפלסטין. "אנחנו עיוורים לגמרי לנעשה", אמרו ל-ynet. ברשות התרברבו בכך שמדבדב הגיע לרשות הפלסטינית בלי לבקר קודם בישראל, בגלל העיצומים במשרד החוץ, והדגישו כי מדובר בתקדים - ולא משנה הסיבה לכך.
"מעריכים את ההכרה הרוסית". מדבדב ואבו מאזן, היום (צילום: AP)
מדבדב אמר אתמול אחר הצהריים במהלך ביקורו ביריחו כי מוסקבה הכירה במדינה פלסטינית כבר בשנת 1988, ואין לה כל כוונה לשנות את עמדתה כעת. "מהקמת מדינה פלסטינית ירוויחו כולם, גם הפלסטינים וגם הישראלים", אמר, "האזור ירוויח, כל העמים במזרח התיכון ירוויחו. זאת המטרה שאליה צריכים לחתור".
בשיחה עם ynet ציין עריקאת כי "אנחנו מעריכים את ההכרה הרוסית במדינה פלסטינית בגבולות 1967 שבירתה ירושלים המזרחית", אך הבהיר כי לביקור לא הייתה חשיבות מדינית בלבד. "רוסיה חתמה איתנו
במהלך הביקור על שורה של הסכמים ביניהם הסכמי חקלאות, תקשורת וספורט", סיפר. מדבדב גם הודיע אתמול כי מוסקבה תעביר עשרה מיליון דולר לרשות, וחנך את המוזיאון הרוסי החדש ביריחו, שלדברי עריקאת מהווה סמל חשוב לעם הפלסטיני.
דובר הממשלה הפלסטינית, רסאן חטיב, סיפר בשיחה עם ynet כי ביקורו של הנשיא הרוסי עמד בציפיות. "הביקור הזה מוכיח עד כמה חשובה ההכרה הבינלאומית במדינה פלסטינית עצמאית", אמר חטיב, "לרוסיה יש תפקיד חשוב בתהליך השלום וכן תפקיד חיובי במועצת הביטחון של האו"ם, לקראת הגשת טיוטת ההצעה הערבית שדורשת לגנות את ישראל על המשך הבנייה בהתנחלויות".
בחמאס, לעומת זאת, הקפידו לשמור על דממת אלחוט בכל הנוגע לביקור מדבדב, שעזב אמש את ישראל לירדן, והיום ייפגש עם המלך עבדאללה. כלי התקשורת ברצועת עזה, המזוהים עם הארגון, העדיפו להתעלם מהחגיגות והטקסים בגדה המערבית והתרכזו בעיקר בטקס הנחת אבן הפינה לפרויקט שיקום ההריסות שנותרו ברצועה מאז מבצע "עופרת יצוקה", אותו חנך אתמול ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה.
משרד החוץ מול "האינתיפאדה המדינית"
במשרד החוץ הודו אמש כי מאז תחילת עיצומי העובדים לפני כשלושה שבועות, לא מתקיימת העברת מכתבים בין המשרד לשלוחותיו בחו"ל. זה כמה חודשים שהפלסטינים מנהלים מגעים עם מדינות באמריקה הלטינית, אירופה ואסיה בניסיון להביא להכרזות על הכרה במדינתם בגבולות 1967, ולשדרג את מעמד נציגויותיהם.
עם תחילת אפקט הדומינו בברזיל, שהייתה הראשונה בגל המדינות שהכירו בפלסטין, יצא משרד החוץ למאבק דיפלומטי. אולם, עם תחילת העיצומים של עובדי המשרד, נחלשה משמעותית העבודה בחו"ל, והפלסטינים מנצלים היטב את הוואקום שנוצר.
עמד בציפיות הפלסטינית. נשיא רוסיה עם אבו מאזן (צילום: רויטרס)
למרות העיצומים, נעשים מאמצים מאחורי הקלעים במשרד למנוע את גל ההכרה בפלסטין, במיוחד באמריקה הלטינית. "אנחנו מדברים עם שגרירים כל הזמן, אבל רבים מהם צייתנים לעיצומי משרד החוץ", הודה גורם בכיר במשרד החוץ, "בהחלט נשאלת השאלה מה יגיע קודם - הכרה גורפת של המדינות הרלוונטיות בפלסטין או סיום העיצומים במשרד החוץ", הוסיף. ואכן, ההערכה היא שמדינות נוספות באמריקה הלטינית, ואולי אפילו כולן יחדיו, יכירו תוך חודש אחד במדינת פלסטין.
במשרד החוץ נוהגים לכנות את פעילויות הפלסטינים "אינתיפאדה מדינית", אשר מטרתה
למשוך לגיטימציה רבה ככל האפשר בקרב הקהילה הבינלאומית לקראת פנייה מסתמנת לעצרת האו"ם בחודש ספטמבר. בתוך כך, ימריא בשבוע הבא שר החוץ, אביגדור ליברמן, לבריטניה, לפגישה עם שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, ומאוחר יותר לפורטוגל. גורמים מדיניים העריכו כי שר החוץ יעלה בשיחות את נושא הירתמות בריטניה למניעת "אפקט דומינו" נוסף גם באירופה. היום תגיע שרת החוץ הטרייה של צרפת לביקור ראשון בישראל, ונושא זה יעלה גם בפגישות עמה.
יוסי לוי, מנהל המחלקה לתקשורת ישראלית אמר בתגובה להצהרת מדבדב: "בדבריו של נשיא הפדרציה הרוסית אין הפתעה מבחינת ישראל, וגם לא חידוש ביחס לעמדה המוכרת והידועה של מוסקבה מאז ההכרזה של 1988. בניגוד לפרסומים חסרי דיוק, נשיא הפדרציה הרוסית לא דיבר על גבולות כלשהם אלא חזר על ההכרה בזכותו של העם הפלסטיני במדינה משלו, תפישה המעוגנת היטב בעיקרון הדיאלוג והמשא ומתן. ישראל מייחסת לרוסיה תפקיד חשוב בתהליך המדיני ומוקירה את עמדתה המאוזנת, האחראית והשקולה".
Read this article in English