שתף קטע נבחר

 

שביתת האחיות החלה: "מיטות בחדר האוכל"

הן קורסות תחת הנטל כבר שנים, והחליטו שדי. "זו זילות בחיי אדם", אמרו הבוקר אחיות בוולפסון, שם מאושפזים באחת המחלקות 60 חולים במקום 38. המחלקות הפנימיות לא מקבלות חולים מעל ל-100 אחוזי תפוסה. מנהל בית החולים בנהריה: "בשריפה בכרמל כולם נזעקו איך לא נערכנו, אז היום אנחנו זועקים". האוצר: שיפסיקו עיצומים בחורף, יש משא ומתן

לאחיות נמאס לקרוס תחת הנטל, והמחלקות לא מקבלות היום עוד חולים: בבתי חולים ברחבי הארץ נערכו הבוקר (ד') ישיבות חירום בין ההנהלות לנציגות האחיות, שפתחו בעיצומים ולא מקבלות חולים במחלקות הפנימיות שבהן התפוסה עולה על 100 אחוזים. "אנחנו במצב הכי גרוע ממדינות ה-OECD. מדובר פשוט בזילות בחיי אדם", אמרה ל-ynet ענת כהן אבוהב, האחות האחראית בפנימית א' בבית החולים וולפסון בחולון.

 

 

המנהלים בוולפסון מסכימים שמאבק האחיות להוספת תקנים צודק. ד"ר ג'ק אשרוב, מנהל המיון, ביקש אישור מיוחד לפתוח מחלקה נוספת באחת הקומות ומנהל בית החולים הודיע לו כי כבר ביקש על כך אישור ממשרד הבריאות. לדברי כהן אבוהב, "המאבק שלנו היום הוא מאבק בשביל האחיות, הרופאים ובשביל החולים. התקנים לא שונו כבר 10 שנים. כיצד ייתכן שבמחלקה שאמורים להיות בה 38 אנשים ישכבו 60 חולים?".


"המאבק היה צריך להתחיל לפני עשר שנים" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"בלילה יש רופא אחד שהוא סטאז'ר, שתי אחיות ושתי כוח עזר. איך ניתן להעניק טיפול ראוי ל-60 החולים האלו?", היא הוסיפה. "תארו לכם שהרופא מבצע החייאה לחולה אחד ושתי האחיות מצטרפות אליו כמובן ושתי כוחות העזר נמצאות במוקד, מי מטפל ב-59 או 58 החולים האחרים? אין עוד מדינה אחרת בעולם במצב שכזה".  

 

ד"ר אשרוב סיפר: "אחד מחלומות הזוועה שלי הוא שהמיון מפוצץ בחולים ואז יש למשל תאונה של אוטובוס או אירוע רב נפגעים אחר. מגיעים אמבולנסים ואני לא יכול לאפשר לפרוק את החולה מהאלונקה כי אין לי מיטה בשבילו. אז האמבולנס לא יכול להשתחרר ולאסוף חולה אחר שממתין לו".

 

"קריסה כללית תוך 4 שנים" 

פריבה מור, אחות אחראית בפנימית ה', סיפרה ש"יש לנו גם במחלקה שבעה חולים מונשמים, אין לכך בכלל תקן. זה בעצם לפתוח מחלקת טיפול נמרץ נוספת בתוך המחלקה הפנימית. גם את כל חדר האוכל הפכנו לחדר גדול נוסף ומלא במיטות".

 

למרות שמשרד הבריאות תומך במאבק, היא טוענת ש"הוא היה צריך לקום כבר לפני 10 שנים. לא הוא ולא האוצר עשו שום דבר. כולם התנערו מאחריות וגם היום על משרד הבריאות לעשות יותר מרק 'לתמוך'". האחות ענת כהן הוסיפה: "זה משול למי שיש לו רישיון לרכב פרטי ופשוט עולה על אוטובוס ומסיע נוסעים. אין דרך לתת טיפול הולם בתנאים כאלו".

 

ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל בית החולים וולפסון ולשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, התלונן על כך שבעשר השנים האחרונות לא השתנה התקן של מספרי המיטות - למרות הגידול באוכלוסייה. "כל שנה יש להוסיף 250-300 מיטות על מנת לשמור על אותן מספר מיטות יחסית לאוכלוסייה", אמר. 

 

לדברי ד"ר ברלוביץ', "זהו מעגל קסמים שבו משרד הבריאות דורש העברת אמצעים, ואגף התקציב באוצר מסרב. הדבר מוביל למאבק שמוביל לכך שהמשרד משחרר מעט מדי, מאוחר מדי, עד לפעם הבאה. מעגל זה לא ייפתר עד אשר תיבנה תוכנית אב כללית שתפתור את כלל הבעיות העומדות בפני מערכת הבריאות בישראל כיום. אם זה לא ייעשה, אנו צופים קריסה כללית של מערך הרפואה הפנימית הציבורית בישראל תוך מקסימום 4 שנים".


"מחזה קשה גם לחולים וגם לצוות" (צילום: הילה ספאק ורועי עידן)

 

בחדר המיון בבית החולים סורוקה בבאר שבע הכינו מיטות במסדרונות ובחדרים כדי לקלוט את החולים שהאחיות יסרבו לקבל. "אנחנו מקווים שנעבור את המשבר בשלום, אך אין לי ספק שלא נוכל להחזיק מעמד לאורך זמן אם העיצומים יימשכו", הודה מנהל בית החולים, ד"ר מיקי שרף.

  

במחלקות הפנימיות בבית החולים עומדת התפוסה על כ-135 אחוזים ומטה, בהתאם למחלקה. "יש חולים שלצערי שוכבים במסדרון וזה מחזה קשה גם לחולים וגם לצוות", סיפר ד"ר שרף.

 

יו"ר ועד האחיות בסורוקה, מיכל ברמי, ציינה כי האחיות הגיעו להסכמה עם הנהלת בית החולים שלא יקבלו יותר חולים במחלקות עם תפוסה של 110 אחוז. "אנחנו נוריד את האחיות מהמחלקה אם יגיע חולה נוסף מעבר ל-110 אחוז. שההנהלה תטפל בחולים".

 

משרד הבריאות: בואו לעזור

בפנימית ח' בסורוקה נמצאים 42 חולים, למרות שהתקן מאפשר 30 בלבד. אחת האחיות סיפרה: "יש אצלנו 42 חולים כל יום, צוות כמעט ואין, אנחנו שלוש אחיות במשמרת, אנחנו עובדים וחוזרים על ארבע הביתה. אני כמעט ולא רואה את המשפחה שלי, אני באה והולכת לישון ישר מרוב עייפות".

 

יצחק, אחד המטופלים שנאלצו להסתפק במיטה במסדרון, אמר: "זה לא נעים להיות במסדרון, אבל כשחולים אין ברירה. האחיות מתרוצצות ועושות עבודה קשה. הייתי פה כל הלילה ולא הצלחתי לישון, כשהן התרוצצו, הולכות וחוזרות ולא מתלוננות. למרות העומס, יש להן סבלנות".

 

בבית החולים בנהריה, לעומת זאת, נמנעים מהצבת חולים במסדרון, ולצורך כך "הפשירו" חדשים שלא היו בשימוש ואת חדר האוכל. "מדובר במאבק על מתן שירות טוב לחולים", אמר המנהל ד"ר מסעד ברהום, "בשריפה בכרמל כולם נזעקו איך לא נערכנו, אז היום אנחנו זועקים כי מערכת הבריאות לא ערוכה לתרחיש של מאושפזים מעבר לתקנים".

 

יו"ר ועד האחים והאחיות בבית החולים, אדוארד חדאד, סיפר: "אנו קרובים לקריסה. הצוותים עובדים יומם ולילה, אך עומדים לקרוס תחת הנטל. אנחנו מרגישים כמו בשדה קרב, נותנים טיפול לפי דרגות המאושפזים, ממיינים את החולים ומקווים שלא נעמוד במצב שמישהו ישלם בחייו על זה". אריה ביטן, יו"ר ועד האחים והאחיות בבית החולים בצפת, הוסיף: "הגיעו מים עד נפש, אנו מקווים שהעיצומים יישאו פרי - או שיוחרפו".

 

מאיר, מאושפז באחת המחלקות הפנימיות בנהריה, שיבח את הצוות: "הם מצליחים לתת לכולם טיפול, גם אם זה לוקח יותר זמן. אבל המדינה צריכה להתעורר".

 

בעקבות צעדי המחאה, משרד הבריאות קורא לבני משפחה של החולים לבוא ולסייע בטיפול בהם. בנוסף, הנחה המשרד את בתי החולים לבטל ניתוחים וטיפולים שאינם דחופים. צעדים נוספים שינקטו בתי החולים הם שחרור כל חולה שניתן לשחררו והעברת חולים קשישים למוסדות גריאטריים.

 

אתמול ושלשום בניסיון למנוע את צעדי המחאה של האחיות נערכו ישיבות משא ומתן עם נציגי אגף התקציבים באוצר והנהלת משרד הבריאות.

אמש ישבו הצדדים עד כמעט 11 בלילה, אך לא הגיעו להסכמות.

 

ממשרד האוצר נמסר: "ביומיים האחרונים מנהלים משרדי האוצר והבריאות משא ומתן אינטנסיבי עם הסתדרות האחיות במטרה להקל על עומס העבודה בבתי החולים. במסגרת זו נידונו צעדים שונים להקלה על עומס העבודה, בין היתר באמצעות תוספת של אחיות, אולם המשא ומתן לא הגיע למיצוי. אנו קוראים להסתדרות האחיות לשוב באופן מיידי לשולחן המשא המתן ולהפסיק את השיבושים שנעשים בשיא עונת החורף ללא הכרזת סכסוך עבודה כנדרש ואשר יביאו לפגיעה בחולים". עוד ציינו באוצר כי בימים אלו מתקיימים דיונים עם משרד הבריאות על תוספת מיטות אישפוז.

 

בהכנת הידיעה השתתפו בועז פיילר, אילנה קוריאל, חגי עינב ומיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הכי גרועים ב-OECD"
צילום: הילה ספאק ורועי עידן
אדוארד חדאד. "אנו קרובים לקריסה"
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים