המספרים הקשים
משרד הבריאות מתכוון להוסיף רק 960 מיטות, כשליש ממספר המיטות החסרות בבתי החולים המגיע ל- 3,646. התוצאה: מאות חולים ימשיכו להיות מאושפזים במסדרון
שיעור מיטות האישפוז בישראל הוא מהנמוכים במדינות המפותחות. בשנת 2008 ניצבה ישראל במקום ה-25 מתוך 27 מדינות בשיעור המיטות. הפערים בולטים במיוחד בהשוואה למדינות אירופה בהן שיעור המיטות גדול עד פי שלושה משיעורן בישראל.
המצב החמור מתבטא גם במהלך האישפוז: בשנת 2008 שהה מטופל בממוצע 4 ימים באישפוז, משך הזמן הקצר ביותר בין מדינות ה- OECD למעט מקסיקו. מספר האישפוזים הממוצע למיטה בתקופה מסויימת היה באותה שנה הגבוה ביותר מבין מדינות הארגון ועמד על 88 אישפוזים למיטה.
שיעור מיטות האישפוז. ישראל בין האחרונות
נכון לחודש ינואר 2011, מתוך 787 חולים מונשמים המאושפזים בבתי החולים, רק 278 מהם מאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ. היתר מאושפזים במחלקות השונות, ובעיקר במחלקות הפנימיות. משמעות הדבר היא כי מעל ל- 500 מטופלים מצויים בסיכון מוגבר למות בשל המחסור במיטות טיפול נמרץ.
מחלקות טיפול נמרץ כללי ברוב בתי החולים מדווחות על שיעורי תפוסה של 100% ומעלה. בשל העומס המוטל על מחלקות לטיפול נמרץ כללי נאלצים בתי-החולים נאלצים לאשפז חולים הזקוקים להנשמה במחלקות אחרות בבתי-החולים, ולא במחלקות טיפול נמרץ, ובכך לסכן את חייהם. חולה הזקוק לטיפול נמרץ ואינו מאושפז ביחידה ייעודית לטיפול נמרץ מצוי בסיכון גבוה יותר למות בהשוואה לחולה המאושפז ביחידה כזו, בעיקר בימי האשפוז הראשונים.
ההשוואה עם אומדנים בינלאומיים מדגישה לא רק את המצב החמור בו שרויה מערכת האשפוז הישראלית, אלא מצביעה גם על מצוקת האשפוז במחוזות הפריפריאליים. שיעור המיטות הכללי במחוזות הצפון והדרום נמוך משמעותית בהשוואה לשאר המחוזות, ותמונה זו של פיגור בשיעור המיטות לא השתנתה במשך העשור האחרון.
הנתונים החמורים בדבר מצוקת האישפוז אינם מפתיעים כלל ועיקר. למעשה, עוד בשנת 1995 התריע מבקר המדינה כי "דחיסת מיטות נוספות מקשה את הטיפול בחולים, מגדילה את הסיכון שלהם להידבקות ועלולה לפגוע בנוחותם ורווחתם". בשנים שחלפו מאז התריעו הרופאים וגורמים נוספים במערכת הבריאות שוב ושוב על כך שהעומס בבתי החולים – ובמיוחד במחלקות הפנימיות ובמחלקות טיפול נמרץ - הפך לבלתי נסבל.
מספר הולך וגובר של חולים מאושפז במסדרונות, סובל מתורים ארוכים, ומקבל טיפול באיכות לקויה נוכח תנאי האשפוז. באופן טבעי, העומס גורם גם לשחיקה קשה בקרב הרופאים אשר מצופה מהם לספק את השירות הרפואי הטוב ביותר אך אין מספקים להם את התנאים הדרושים לכך, כולל תקינה של כח אדם רפואי שצריכה להיות מותאמת לצרכיה האמיתיים של האוכלוסייה בשנת 2011 בעוד שהתקינה הקיימת מבוססת על חישובים משנות השבעים והשמונים. לנוכח מגמות אלה, ממשלות ישראל בעשור החולף לא עשו הרבה, אם בכלל, על מנת להתמודד עם מצוקת האשפוז ההולכת ומחריפה.
תוכנית אישפוז 2015 אשר גובשה במשרד הבריאות עוד בשנת 2005, קבעה כי יש להוסיף 3,646 מיטות אישפוז כללי עד שנת 2015. התוכנית אף קבעה כי עד שנת 2025 יש להוסיף למספר זה כ-2,500 מיטות נוספות.
חולה במסדרון. המצוקה תישאר
צילום: אבי רוקח
מומלצים