גדרה: איום על שאריות של טבע בתוך העיר
בעמק הנשר השתרעה בעבר פנינת טבע נדירה, אך מרביתה נכנעה ללחצי הפיתוח ובמקום נותרה רק חלקה קטנה עם פרחים מוגנים וחיות בר. כעת מנסים התושבים להציל את מה שנשאר
לא בכל עיר מתפתחת יש אזור טבעי עם עצים עתיקים, פרחים נדירים כמו אירוסים וסחלבים, מכרסמים, שועלים וחיות בר רבות. בגדרה נותרה חלקה קטנה שכזו, בעמק הנשר, אבל לאחרונה גילו התושבים שהמועצה המקומית החלה לבנות במקום מתקני כושר ושביל אופניים, באופן שפוגע בערכי הטבע במקום ושעתיד לשים קץ לריאה הירוקה כפי שהיא כיום.
העבודות במקום נעצרו השבוע, לבקשת מנהל מרחב שרון של רשות הטבע והגנים, עמי לזר, בשל פגיעה בערכי טבע מוגנים, בתוכם ריכוז גדול מאוד של אירוס ארץ ישראלי. הרשות נענתה לפניית התושבים, שגילו שהמועצה החלה בעבודות במקום מבלי לדאוג להוצאת פקעות הפרחים המוגנים בצורה מסודרת והעתקתם למקום אחר.
מנהל המרחב, שהגיע אתמול למקום כדי לעמוד מקרוב על הנעשה, ציין שרק הרשות רשאית להתיר העתקה של ערכי טבע מוגנים. הוא הוסיף שלשמחתו, הקבלן העובד והממונה בעירייה נענו לבקשתו, הפסיקו את העבודות במקום והוציאו בקשה לרשות להעתקת הפקעות.
"הנגשת את האזור לציבור הוא רעיון טוב, אבל מתחת לחורש יש צמחייה מוגנת שאסור לפגוע בה", ציין לזר. לדבריו, מדובר בפגיעה באזור קטן מאוד ואפשר עדיין להחזיר את הגלגל. "אני שמח על עירנות התושבים, שערבו אותנו בעניין. המתכנן מסר לי שיש כוונה לשקם את האזור מיד אחרי הקמת שביל ההנגשה", הוסיף.
בימים הקרובים יחלו להוציא את הפקעות והבצלים מתחת לפני האדמה, על מנת לשמרם לשלב השיקום בשלב מאוחר יותר. תושבי המקום שמחים על כך שהצליחו לעצור את העבודות ולהציל את ערכי הטבע במקום, אולם בכך לא תם מאבקם: התושבי מתריעים כי יש תוכניות נוספות של המועצה לפתח את המקום על חשבון ערכי הטבע.
הבטון ניצח
עמק הנשר בגדרה כלל בעבר מספר דונמים של אזור טבעי נדיר, שוותיקי המקום התגאו בה וטיפחו אותה, אך גם כאן גבר הבטון על פני הריאה הירוקה: מזה כ-20 שנה שמתבצעות פעולות פיתוח במקום, שכללו בניית מגרשי ספורט ומתנ"ס מקומי. כעת מתכוונת המועצה להרוס גם את החלקה הטבעית הזעירה שנותרה במקום לטובת מתקני ספורט ושבילים מסודרים.
תושבת המקום, ענבל נתן-בר פנתה למועצה עם עוד מספר תושבים בבקשה להפסיק לחלוטין את העבודות במקום. "עצוב לנו מאוד שהמועצה מתנהגת בצורה כזו אל הטבע. שלחנו מכתבים לכל פרנסי העיר ואיש לא חזר אלינו בהתייחסות או תשובה", אמרה ל-ynet, "אנחנו נחרדים לנוכח ההרס הזה. לא נותרו עוד מקומות רבים בשפלה בהם ניתן עוד לראות פרחים ועצים מוגנים. חיות, קיפודים ושועלים".
"הדור של הורינו לא הניד עפעף כשהרסו והחריבו את העמק לפני 10 ו-20 שנה, אבל אנחנו לא נוכל להסתכל בעיני ילדינו אם לא ננקוט בצעדים מהירים ונציל את העשרות הבודדות של העצים, הצמחייה ובעלי חיים שנותרו במקום. חייבים להכריז על המקום כעל שמורת טבע מוגנת, כדי שיד אדם הרסנית לא תפגע בה", הוסיפה נתן-בר.
מהמועצה המקומית גדרה נמסר בתגובה: "מנהל מרחב שרון של רשות הטבע והגנים עמי לזר, סייר במקום עם אדריכל הפרויקט.
זוהו בשטח מספר מקומות שבהם פרחים שבימים אלו ממש פרחו ולא היה ידוע על מיקומם, וסוכם על העתקתם על פי הנחיות רשות הטבע והגנים.ההמועצה המקומית גדרה פעלה, פועלת ותפעל גם בעתיד על פי החוק בהתאם לאישורים ולשמירה על ערכי טבע שהם נחלת הכלל".