הירי בנעלין: התביעה דורשת להוריד המג"ד בדרגה
למרות מצעד האלופים שתמכו בו התביעה דרשה למעשה להביא לקצה את הקריירה הצבאית סא"ל עמרי בורברג, שהורשע בפרשת הירי בפלסטיני הכפות. עורך דינו: "עמרי אינו אחראי על התדמית של מדינת ישראל"
חצי שנה אחרי שהורשע בפרשת הירי בפלסטיני הכפות בנעלין, ביקשה הבוקר (יום ד') התביעה במשפט המתנהל נגד המג"ד לשעבר של גדוד 71 בשיריון, סגן-אלוף עמרי בורברג, להורידו בדרגה - מה שיביא למעשה לסיומה את הקריירה הצבאית שלו. את החייל שהורשע בירי, סמל-ראשון לאונרדו קוראה, ביקשו נציגי התביעה בשלב הטיעונים לעונש להורידו לדרגת טוראי.
הפרשה התרחשה ב-2008, כשהמפגין אשרף אברהים אבו-רחמה, אחיה של ג'וואהר אבו-רחמה שמתה לאחרונה בהפגנה בכפר, תועד כשהוא נורה בעודו כפות ועיניו מכוסות. השופטים קבעו כי בורברג "ביצע ניסיון על חייו ושלמות גופו של אבו רחמה שלא כדין", בעת שהעצור הכפות לא היווה איום. הם הבהירו כי "יש בכך פגיעה קשה בערכי יסוד וכרסום משמעותי בתדמיתם של צה"ל, מפקדיו וחייליו".
סא"ל בורברג בבית המשפט. יאבד דרגה? (צילום: עופר עמרם)
בורברג, שהגיע כשהוא מלווה בכמה מבני משפחתו, ישב בבית המשפט דרוך כדי לשמוע איזה עונש יבקשו בתביעה לגזור עליו. העבירה שבה הורשע היא ניסיון לאיומים, ואילו החייל שירה, קוראה, הורשע בשימוש בלתי חוקי בנשק. השניים הורשעו גם בהתנהגות בלתי הולמת.
בתביעה הסבירו כי למרות תוצאותיה הקלות יחסית של התקרית, הרי שעיקר הפגיעה שגרמו מעשיהם של השניים מתמקדת במישורים הערכיים והמוסריים ובתדמיתו של צה"ל בארץ ובעולם. "רף הענישה כלפי שימוש בכוח נגד תושבי היריב, נחקרים, שבויים ואחרים, רצוי שיהיה גבוה ביותר, כדי להטמיע זאת במערכת הצבאית כולה".
נציגי התביעה הסבירו גם כי הן בורברג והן קוראה "נחלו כישלון שקשה להצדיק", ובאשר למג"ד, נטען כי "למרות שאין ספק כי מדובר באחד הקצינים המוכשרים ביותר בצה"ל, הוא נהג בטיפשות, חוסר מחשבה ובסוג של קונדס, כשביקש לאיים בנשק על המתלונן, בהיותו חסר אונים לחלוטין". לסיכום, ביקשו בתביעה לגזור על השניים, לצד ההורדה בדרגה, גם עונשי מאסר שיוכלו להיות מומרים בעבודות שירות צבאיות.
בא כוחו של בורברג הדגיש כי "לא ניתן לומר שהיה כאן רצון לפגוע ולהשפיל, אלא ניסיון להשיג מטרה לגיטימית. הטענה לפגיעה ערכית ולבקשה לעונש מאסר בפועל והורדה בדרגה הוא הזוי ותלוש. מרשי דיווח אך ורק אמת מיד לאחר המקרה, עוד זמן רב לפני שהדבר התפרסם או שפורסם הסרט המעטה. עמרי אינו אחראי על התדמית של ישראל, ועל כן אין לשיקול התדמיתי נגיעה לעונש".
בניסיון לשפר את תדמיתו של בורברג בעיני השופטים, הגיעו בנובמבר האחרון אלוף פיקוד מרכז, אבי מזרחי, ועמיתו מפיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, לבית הדין הצבאי המיוחד בקריה כדי להעיד לטובת המג"ד בשלב הראיות לעונש.
"לא היה רצון לפגוע ולהשפיל". בורברג בבית המשפט (צילום: דודו אזולאי)
לשני האלופים היכרות מעמיקה עם בורברג, שבמהלך שירותו מילא תפקידים שונים בגזרות שעליהן הם פיקדו. הם ינסו לשכנע את השופטים להקל בעונשו, כך שלאחר ריצויו יוכל להמשיך ולהתקדם במסלול הפיקודי בצה"ל.
"על האירוע שקרה (הירי בנעלין) נערך תחקיר מבצעי", אמר האלוף מזרחי לשופטים. "למדנו את פרטיו ואת הכשלים שהיו בו, ובהיבט המידתי - מה שנקטנו בעקבותיו צריך היה להספיק. בשנתיים האחרונות הפנמנו את מה שהיה לא בסדר - והוא נענש באופן קשה מאוד".
הוא ביקש להקל בעונש שייגזר על בורברג וציין כי "הוא היה מסומן להיות מג"ד ב-460 או כסמח"ט קצין אג"מ אוגדה. כל פגיעה נוספת תהיה לא-פרופורציונלית".
אייזנקוט ציין כי פרשת הירי הייתה "אירוע חמור שלא העיד על עמרי כמפקד", אך עם זאת, מתח עליו ביקורת והדגיש כי "מצופה ממפקד גדוד בצה"ל שידע לשלוט בבקרת האש של החיילים שלו. אני משוכנע שהוא ביצע את מה שביצע מתוך הבנה שגויה". גזר הדין של בורברג וקוריאה יינתן בשבוע הבא.