שתף קטע נבחר

צמחי מרפא - גינון כטיפול שיקומי

רגע לפני שנפרדים מט"ו בשבט, אנחנו מזמינים אתכם להתוודע לסיפורה של גינה לא שגרתית וגם להעיר את יצר ההתנדבות לקראת "יום מעשים טובים" שיתקיים ב-5 לאפריל

על גג המבנה של המרכז הרפואי השיקומי "רעות" נמצאת גינת צמחים יפהפייה, מטופחת וצבעונית. מי שאחראים על הצמחים ומטפלים בהם באהבה ובמסירות אינם גננים מקצועיים כי אם המאושפזים עצמם.

 

 

מזה כתשע שנים מהווה הגינה הטיפולית חלק אינטגרלי ממערך הרפואה השיקומית שמציע המרכז הרפואי למטופליו. כך מספרת מיכל ליבוביץ', מרפאה בעיסוק שעומדת בראש הצוות הטיפולי של הגינה: "הגינה תוכננה ועוצבה מראש כך שתתאים לצרכיהם של אנשים עם מוגבלויות פיזיות שונות. כל הצמחים גדלים בעציצים ובאדניות, כך שגם אדם בכיסא גלגלים יוכל לטפל בהם בלי קושי. בנוסף, יש לנו כלי עבודה שעוצבו בהתאמה אישית למטופלים עם בעיות מוטוריות שונות".

  


עולם הטבע כמקור השראה ועידוד עבור המטופלים (צילום: אלדד רפאלי)

 

"הרעיון הוא כמובן לא להכשיר אנשים כגננים מקצועיים, אלא להשתמש בטיפול בצמחים כאמצעי שיקומי, הן מבחינת הפעילות הפיזית שהצמחיה דורשת והן מבחינת התהליכים הנפשיים שהיא מאפשרת. הצוות הטיפולי שלנו מקבל מראש מידע על האנשים שמגיעים לעבוד בגינה ואנו בונים להם תוכנית עבודה אישית.

 

כך למשל, אם מגיע מטופל שסובל מבעיות בראייה, ניתן לו לעבוד עם צמחים שמתאפיינים בניגודי צבעים בולטים. מישהו אחר שסובל מרעד בידיים יקבל צמחים עמידים עם עלים בשרניים וגבעולים חזקים שלא ישברו בקלות. אנחנו גם משתדלים לעבוד עם צמחים שקצב הגידול שלהם הוא מהיר – כך שתחושת הסיפוק היא מיידית וההצלחה מעודדת את המטופלים".

 

אחרי שנגמרת העבודה עצמה, כולם מתיישבים לכוס תה (צמחים כמובן), ועושים שיחת סיכום שמעודדת את האנשים לשתף אחד את השני במחשבותיהם. "אם למשל שתלנו נרקיסים, כלניות ורקפות, אנחנו מדברים על מנגנוני ההישרדות של הצמחים הללו שנקראים צמחי אגירה.

 

בזמן עונת הקיץ היבשה, כשאין גשם, הצמח שורד בזכות כך שהוא אוגר בתוכו מזון ומחכה במצב רדום עד לבוא הגשמים. מכאן ועד לעולמם של המטופלים שלנו, הדרך קצרה – מהם מנגנוני ההישרדות שלנו, בני האדם? כיצד אנחנו מתמודדים עם התקופות השחונות בחיינו?"

 

העיסוק בשאלות הללו מאפשר למטופלים להסתכל על המחלה שלהם או על התהליך השיקומי שהם עוברים מתוך פרספקטיבה חדשה, והחיבור לעולם הטבע הוא בהחלט מקור לנחמה ולעידוד במסע האישי שהם עוברים בתקופה זו של חייהם.

 

בגינה הטיפולית של מרכז "רעות" אפשר למצוא בימים אלה גם את בוריס ברנשטיין. עד לפני קצת יותר משנתיים היה אדם פעיל למדי. קם בארבע בבוקר, רץ 12 ק"מ בחוף הים ואז מתחיל יום עבודה עמוס במשרד. שגרת החיים האינטנסיבית שלו נקטעה בבת אחת בעקבות גידול שהתגלה בעמוד השדרה שלו, והפך אותו למשותק בפלג הגוף התחתון.

 

כשבוריס מגולל את סיפור המחלה שלו, הוא מחייך כאילו היה מדובר בסרט הרפתקאות; "אני אופטימי לכל אורך הדרך, גם כשהרופאים אמרו שכנראה לעולם לא אוכל להזיז אפילו אצבע, אני ידעתי שיש לי תקווה". לאחר שעבר סדרת טיפולים ובאמצעות פיזיותרפיה אינטנסיבית, בוריס מסוגל היום כבר לקום מכיסא הגלגלים ולאט לאט הוא גם מתחיל ללכת.

 

זמן רב הוא מקדיש לטיפול בצמחים בגינה הטיפולית של המרכז הרפואי "רעות". "מה שיפה כל כך בגינה שלנו, זו האפשרות לשלב עבודה פיזית - סוג של פיזיותרפיה - עם מלאכה שיש בה הרבה נשמה. הגינה היא סוג של נווה מדבר שעוזר להשכיח קצת את הבעיות, או ליתר דיוק להתמודד איתן באופן קצת יותר פסטורלי". 

 

מעשים טובים – סיפורה של עמותת "רעות"

גרמניה, 1933. קומץ יהודים שקוראים נכון את המפה הפוליטית ומבינים לאן הרוח נושבת, אוספים את רכושם ואת כבודם העצמי ועולים לארץ ישראל. בשנים הבאות הם עתידים לשמוע על הזוועות שמתרחשות באירופה, ולראות את אחיהם למולדת האבודה מגיעים ארצה בחוסר כל. שארית הפליטה. 

 

מתוך אותה אוכלוסיה של עולים ייקים ותיקים, קמה ב-1937 קבוצה של מתנדבים שמחליטה לסייע בכל דרך לפליטים המגיעים ארצה. ההתחלה היתה פשוטה – חלוקת אוכל לנזקקים על חוף ימה של תל אביב. אחר כך הגיעה היוזמה לרכוש דירות קטנטנות כדי לתת קורת גג לאנשים שהגיעו בחוסר כל, ועם השנים נולדו גם שירותים רפואיים עבור אלו שידם אינם משגת.

 

כיום, 74 שנים אחרי שנוסדה, עמותת "רעות" היא אחת העמותות הגדולות שקיימות בישראל והיא מעניקה שירותים חיוניים בתחום הבריאות והרווחה. הגינה הטיפולית במרכז הרפאוי "רעות" היא רק אחד מן הפרויקטים הרבים שיוזמת העמותה לטובת הקהילה.

 

גם השנה, כמו בארבע השנים האחרונות, מתכוונת העמותה לקחת חלק ב"יום מעשים טובים" שיוזמת עמותת "רוח טובה" ויתקיים ב-5 לאפריל. הפרויקט המתוכנן, שאליו מגייסים כעת מתנדבים, הוא פרויקט גינון.

 

"כעמותה שנולדה על בסיס התנדבותי, אנחנו תמיד שמחים לשלב מתנדבים חדשים בפעילויות שלנו – בין אם באופן קבוע ובין אם באירוע חד פעמי. האנרגיה וההתלהבות שמביאים איתם מתנדבים הן עבורנו אוצר יקר ערך" – כך אומרת מרים פרנקל, סמנכ"לית עמותת "רעות".


 

• להצעת פרויקטים - לחצו כאן .  לפרטים נוספים חייגו 1-700-505-202 

  • אם אתם מעוניינים להירשם להתנדבות במשך כל השנה, בכל מסגרת שתבחרו, אתם מוזמנים לפנות לעמותת "רוח טובה"

    טלפון: 1700-505-202


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הגינה היא סוג של נווה מדבר עבור המטופלים
    צילום: אלדד רפאלי
    הטיפול בצמחים הוא חלק מהמערך השיקומי
    צילום: אלדד רפאלי
    רוח טובה
    יד שרה
    כיתבו לנו
    מומלצים