יבואנית העובדים נסגרה, הכסף שלהם נעלם
חברת אינטרמן ל"יבוא" עובדים לחקלאות שנסגרה בידי הרשויות החזיקה "בנק" שהתאילנדים העבירו באמצעותו כסף לארצם. לאחר שבעל החברה נעצר - החשבון נסגר והכסף נעלם. קו לעובד: "ממחיש את האופן המחריד שבו התאילנדים מנוצלים". בעלת החברה: "המשטרה אשמה, הכסף יוחזר"
מאות עובדים מתאילנד שהעבירו אלפי שקלים למשפחותיהם איבדו את כספם ואינם יודעים היכן הוא נמצא, עקב סגירת חברת אינטרמן ומעצרם של בעליה ומנהליה. כך נודע ל-ynet. ההערכה בענף החקלאות היא שמדובר במאות אלפי שקלים שהעובדים העבירו ושלא הגיעו ליעדם.
- הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet
אינטרמן, החברה הגדולה בישראל לאספקת עובדים לחקלאות בבעלות איגור קנופוב, נסגרה לאחרונה לאחר שהרשויות מצאו כי גבתה מהעובדים עמלות ענק עבור הכניסה לישראל וגם העלימה מסים. כעת מתברר כי אשתו של איגור, אירנה, החזיקה חברה משלה בשם סיאם פיננסים ששימשה כמעין "בנק" לעובדי אינטרמן, שבאמצעותו הם העבירו כספים לתאילנד. אלא שעם סגירתה של אינטרמן, נסגרו גם החשבונות של סיאם, יחד עם כספם של העובדים.
"ממחיש את היחס לתאילנדים בחקלאות"
"אנחנו מעסיקים עובד תאילנדי שהגיע אלינו דרך אינטרמן", מספר מנהל רפת בקיבוץ בדרום, "את הכסף שהוא מעביר לתאילנד אנחנו מעבירים דרך סיאם פיננסים. השבוע התברר לנו, במפתיע, שסכום כסף בסך 2,050 שקל שהוא הפקיד שם בצירוף פרטי הבנק שלו בתאילנד, לא הגיע ליעדו. כל ניסיונותיי להתקשר לחברת סיאם נכשלו".
יש לציין שהחוק מחייב את המעסיקים לפתוח לעובדים הזרים חשבונות בנק ולהעביר לשם את שכרם, כדי למנוע מקרים כאלה. "אני מבין, בדיעבד, שעברתי על החוק", אומר מנהל הרפת, "אני נורא מצטער, זה לא היה בכוונה רעה ולא הרווחתי מזה כלום. האמת שעכשיו נזכרתי שמשרד הפנים שלח לי טופס שהיה כתוב בו שצריך לפתוח לעובד חשבון בנק, ולא פתחתי, כי חשבתי, למה שישלם עמלות. אעשה כל מאמץ להגיע אליהם ולקבל את הכסף, ואם לא, נשלם לו בעצמנו. מעכשיו נפתח חשבון בנק לו ולכל עובד אחר".
למה פתחתם לעובד 'חשבון' דווקא בחברת סיאם?
"זה מה שהמליצו לנו באינטרמן".
מנהל הרפת שלח את הפרטים לארגון קו לעובד, שהביא, בעבר, לפתיחת החקירות נגד אינטרמן. "הסיפור הזה מראה לא רק את האופן המחריד בו אינטרמן מנצלת את העובדים התאילנדים, אלא גם את העובדה שנהלים ותקנות לא נאכפים בכל הקשור לעובדי חקלאות", אומרת נטע רוזנטל, מרכזת תחום חקלאות בקו לעובד, "עד היום לא נתקלנו אפילו בחקלאי אחד שמעביר את הכסף לחשבון בנק על שם העובד".
גורמים המעורבים בנושא טוענים כי שגרירות תאילנד הגישה תלונה פלילית לרשות ההגירה נגד סיאם פיננסים, בטענה שכספם של העובדים נעלם.
קנופוב: "המשטרה אשמה"
בעלת החברה, אירנה קנופוב, מסרה תמונה אחרת לגמרי של הפרשה. "מדובר באי-הבנה ומי שאשם בה הוא המשטרה שביצעה מעצר שווא של בעלי", אמרה קנופוב ל-ynet, "בגלל כל העלילות נגד איגור, הם סגרו את כל חשבונות הבנק של שתי החברות. לאחר שהתברר ששום דבר לא היה ולא נברא, החשבונות נפתחו מחדש, וכבר מחר נוכל להפעיל אותם, כך שהעובדים יקבלו את כספם תוך יומיים-שלושה. אני נורא מצטערת על כל אי הנעימות".
מאוחר יותר מסרה קנופוב: "משטרת ישראל חסמה את האפשרות להעביר כספים וזאת באמצעות חסימה של חשבונות ותפישת מחשבים של סיאם. המשטרה לא ביצעה כל בדיקה מדגמית וידעה בבירור שמדובר בשכר של עובדים. בשל כך, גרמה משטרת ישראל לעושק של העובדים הזרים ולנזק בלתי הפיך לחברה ולחקלאים שעובדים עמה. מדינת ישראל ומשטרת ישראל צריכות להתנצל לנזק שגרמו לעובדים הזרים ולילדיהם הקטנים שמחכים בכיליון עיניים לכספם של הוריהם שבישראל. אירנה מנצלת את ההזדמנות להתנצל בפני העובדים וילדיהם ובפני החקלאים ומדגישה שוב שהיא אינה אשמה בכך שהסכפים הללו עוכבו. שהרי השירות שנתנה תמיד היה אמין ומקצועי ומעולם לא היה כל עיכוב בפעילות החברה".
עורך דינו של איגור קנופוב, שרון נהרי, מוסר בשמו בתגובה: "מדובר בתיק מופרך. איגור מסר לגורמי החקירה את כל ההסברים וכל שיטת העבודה שלו שאין בה כל פסול. מדובר באדם שעבד במשך שנים רבות בתחום העובדים הזרים בצורה ראוייה וללא רבב ואין לי ספק כי בית המשפט ישחרר אותו כבר בימים הקרובים".