בג"ץ קבע: מעסיקי מסתננים לא ייקנסו
איום הקנסות הכבדים הוסר, ובחצי השנה הקרובה לפחות יוכלו המסתננים לעבוד - עד שתתקבל הכרעה באשר למעמדם, או עד שיופעל מתקן הכליאה בגבול מצרים
המסתננים מאפריקה לא אמורים להישאר בישראל, אבל עד שיעזבו אותה, או לפחות עד שיועברו למרכז הכליאה בגבול הדרום - הם יוכלו לשוב ולעבוד. בג"ץ קבע היום (ד') כי מי שיעסיקו מבקשי מקלט לא ייקנסו, עד שתתקבל הכרעה באשר למצבם או עד להשלמת "עיר הפליטים" בדרום. שופטי העליון עדנה ארבל, אליקים רובינשטיין וחנן מלצר, דחו עתירה שהוגשה בשם שמונה ארגוני זכויות אדם נגד החלטת הממשלה שאסרה על העסקת המסתננים, אך קבעו כי יינתנו קנסות, לפי שעה.
את העתירה הגישה, בשם ארגוני זכויות האדם, הקליניקה לזכויות פליטים באוניברסיטת תל-אביב.
ביולי האחרון קבעה הממשלה כי החל מספטמבר, יקנסו פקחי משרד הפנים את מי שיעסיקו מבקשי מקלט. השופטים דחו את העתירה נגד החלטת הממשלה, אך עם זאת קבעו כי עד להקמת מתקן הכליאה למסתננים בגבול ישראל-מצרים, אלה יוכלו לעבוד.
"הקמת המרכז צפויה להימשך לכל הפחות חצי שנה. המדינה לא תבצע פעולות אכיפה כלפי מסתננים שלא ניתן לגרשם למדינות מוצאם טרם תחל יתחיל המרכז לפעול", קבעו השופטים. בחודשים האחרונים, מאימת הקנסות הכבדים, פוטרו מסתננים רבים ממקומות עבודתם.
לפי ההחלטה מהיום, טרם תחילת האכיפה תמסור המדינה הודעה על כך 30 יום לפני כן.
במוקד הסיוע לעובדים זרים בירכו על ההחלטה. "אנחנו מברכים על כך שבית המשפט מכיר בזכותם של מבקשי המקלט לחיות בכבוד ולא לרעוב לפת לחם", אמר עו"ד יונתן ברמן. "אמנם לא ניתנה הוראה להעניק להם רישיונות עבודה, אבל עוגנת התחייבות המדינה שלא לקנוס ולא להעמיד לדין מעסיקים".