שתף קטע נבחר

סרקוזי מותקף: "מדוע הוצע סיוע לרודן תוניסיה?"

שרת החוץ הצרפתייה נדרשה להסביר מדוע הציעה סיוע משטרתי לבן-עלי ערב הדחתו וטענה: "כולנו הופתענו". נשיא צרפת, שלא נמנע מאיומים על שליט חוף השנהב, העדיף לשתוק הפעם

כשבוע לאחר הדחתו של נשיא תוניסיה זין עבאדין בן-עלי, נמשכים במדינה מעצרי המקורבים לו, ובצרפת נדרשת הממשלה לתת דין וחשבון על התנהגותה לאורך המשבר. הטלוויזיה במדינה דיווחה היום (ה') כי 33 מבני משפחתו נעצרו בחשד שביצעו "פשעים נגד תוניסיה".

 

 

בדיווח הוצגו תכשיטי זהב ואבנים יקרות שנמצאו אצלם, אך לא נמסרו פרטים נוספים לגביהם. בצרפת הופיעה אתמול שרת החוץ מישל אליו-מארי בפני האסיפה הלאומית, בעקבות דרישת האופוזיציה, כדי להסביר את הצעתה להגיש סיוע משטרתי לבן-עלי בזמן ההתקוממות נגדו.

 

השרה תלתה את תגובתה בהפתעה שחשה עם פרוץ האירועים.

"תודו באמת", אמרה השרה לחברי ועדת החוץ, "לכולנו - פוליטיקאים, דיפלומטים, אנשי אקדמיה ועיתונאים - באה 'מהפכת היסמין' בהפתעה גמורה". התירוץ לא התקבל ומנהיגת האופוזיציה, מרטין אוברי, סנטה בממשלה, שתגובתה הסתכמה בשתיקה מחרישת אזניים.

 

עם תחילת האירועים בתוניסיה לא ניסתה הממשלה בפריז להסתיר את רצונה העז שבן-עלי יישאר על כסאו. בעוד הנשיא התוניסאי נאבק בציפורניים כדי להציל את שלטונו, נמנעה הממשלה מלגנותו, ודובר ארמון האליזה הצהיר: "הנשיא עוקב אחר ההתפתחויות בתוניסיה ומצפה להשבת הסדר על כנו במהרה". כאמור, הגדילה לעשות שרת החוץ שהציעה למנהיג השוקע את סיועם של הכוחות המיוחדים של משטרת צרפת.


הפגנת תמיכה שנערכה במרסיי. נציגי השלטון הדירו רגליהם (צילום: AP)

 

עם היוודע דבר ההדחה, פרצו ברחבי צרפת הפגנות שמחה ספונטניות. כ-600 אלף אזרחים תוניסאים מתגוררים במדינה, ורבים מהם יצאו לרחובות כדי לחגוג את נפילת הרודן השנוא. אל החוגגים הצטרפו פעילים למען זכויות אדם ופוליטיקאים ממפלגות שונות, רובם ככולם מהשמאל. בלטו בהיעדרם שרי הממשלה ונציגי מפלגת השלטון. אלה הביעו תמיכה רפה בעם התוניסאי ובשאיפתו לחירות ולדמוקרטיה. גם ההצהרה המדוללת הזו באה רק לאחר שנפילתו של בן-עלי נראתה בלתי-הפיכה.

 

הסיבה לכך פשוטה: לאורך 23 שנות שלטונו טיפחה צרפת מערכת יחסים הדוקה עם בן-עלי, וראתה בו בעל ברית נאמן. היקף המסחר בין שתי המדינות הרקיע שחקים, שרי הממשלה הצרפתית היו אורחים קבועים בארמונות הפאר של בן-עלי, ותוניסיה תמכה בלהט ביוזמות האזוריות של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. אך יותר מכל זכה בן-עלי לתמיכת האליזה משום שנתפש כמנהיג פרו-מערבי שמשטרו יציב והוא מטפל בהצלחה בתנועות אופוזיציה איסלאמיות. זאת בניגוד לממשלת אלג'יריה השכנה שנאבקת מזה שנים בחתרנות של קבוצות קיצוניות.

 

כה הדוק היה הקשר בין תוניסיה לצרפת, עד כי כשנאלץ בן-עלי להימלט ממדינתו נפוצו שמועות שהיעד הראשון שבו ביקש מקלט היה פריז. כמו כן נטען כי ממשלת צרפת התכנסה לדיון חירום בעודו באוויר והחליטה שלא לאפשר לו לנחות, וכך נאלץ בן-עלי לשוב על עקבותיו ולבקש מקלט בסעודיה. לשמועות האלה אין אמנם אישור רשמי, אך ללא ספק הדבר האחרון שסרקוזי זקוק לו הוא הענקת תמיכה פומבית לרודן שהפר זכויות אדם בסיטונות, והתמודדות עם תביעות הסגרה.

 

על חוף השנהב אפשר לאיים

דברי הביקורת שנשמעו באסיפה הלאומית מביכים את הממשל במיוחד משום שרק לאחרונה הראה סרקוזי שכשהוא רוצה, הוא בהחלט מסוגל לתקוף בנחרצות מנהיג אוטוריטרי. כך לא חסך סרקוזי בביקורת כלפי נשיא חוף השנהב לורן גבאגבו, שמאז הפסדו בבחירות מסרב לפנות את כסאו, ודרש שיכיר בניצחון יריבו באופן מיידי. אם לא יעשה כן, איים סרקוזי, תטיל פריז סנקציות על ממשלתו.

 

בעיני צרפת היתה חוף השנהב מאז ומתמיד חלק ממעגל ההשפעה הבינלאומי שלה, כמו יתר הקולוניות לשעבר. במקרים מסוימים מיהרה לפרוש עליה את חסותה.

בשנת 2004 אף שלח הנשיא דאז ז'אק שיראק כוח צבאי שיתערב בלחימה בין הממשלה למורדים. סרקוזי התייחס בהרחבה למשבר בחוף השנהב בנאום שנשא בבריסל ב-17 בדצמבר, ואמר כי גבאגבו פועל נגד רצון עמו, ושאין להשלים עם כך שנאמניו יורים באזרחים חפים מפשע כדי להרוג.

 

נשיא צרפת הוסיף ואיים כי אם גבאגבו מתעקש להרוג אזרחים חפים מפשע, "יהיה עליו לתת דין וחשבון בפני בית דין בינלאומי". לדבריו, "צוות תביעה מטעם בית הדין הבינלאומי כבר החל לבחון את ההשלכות של המעשים הללו. יש לגבאגבו אפשרויות אחרות אם יישאר איתן בסירובו להתפטר". איומים כה מפורשים לא עלו על דל שפתיו של סרקוזי, כשהיה מדובר בבן-עלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הופתענו". אליו-מארי
צילום: AFP
ניסה להימלט לפריז? בן-עלי
צילום: AFP
כשהוא רוצה, הוא יכול. סרקוזי
צילום: AP
מומלצים