שתף קטע נבחר
 

עובד בחופשת הסמסטר? היזהר מניצול

לרוב הסטודנטים אין כסף גם לשכר לימוד, גם לשכר דירה, גם לחשבונות וגם לבילויים, אלא אם כן הם עובדים בחופשת הסמסטר. האם חייבים לתת "שכר סטודנט", האם מותר לשלם משכורת מטיפים; ומה לגבי חופשת מבחנים? תשובות - בפנים

מאות אלפי סטודנטים בישראל יצאו לחופשת הסמסטר. לאור העלייה במחירי שכר הדירה ובעלויות שכר הלימוד, חלק ניכר מהם ינצל את הזמן כדי 'להרביץ' עבודה ויוותר על המנוחה.  כל מי שהיה סטודנט וודאי מכיר את ההרגשה מקרוב. ריצה במעגל אינסופי של עבודה למימון הלימודים שנפגעים בשל שעות העבודה המרובות ובסוף תמיד, אבל תמיד, אין מספיק כסף לשלם על הכל. אז נכון, לא מדובר כאן על עבודת החלומות של אף אחד, אבל עדיין רצוי שתדעו בדיוק מה מגיע לכם, אולי הפעם גם באמת תצליחו לחסוך. 

 

 

עולם עבודות הסטודנטים לא מגוון במיוחד, ייתכן מאוד כי נגלה שמיטב המוחות בישראל מנותבים, במשך מספר לא מבוטל של שנים, לדיון בהתלבטות הקשה של הלקוח בין קפוצ'ינו להפוך למרות ששניהם בעצם זהים. על מנת שלא לחייב את כל הסטודנטים לעבודה במלצרות, שמירה או כנציגי שירות בחברת תקשורת בצבע על פי בחירתם, קיימת בשנים האחרונות מגמה חיובית באוניברסיטאות הגדולות אשר מפעילות מרכזי גיוס והשמה לסטודנטים. בנוסף, ניתן למצוא עבודה במסגרת האוניברסיטה עצמה כעוזרי הוראה, עובדי אגודה ועוד.

 

אם אתם סטודנטים בירושלים ובתל אביב מגוון האפשרויות שלכם רחב עוד יותר וניתן למצוא מגוון רחב של עבודות בסקטור הממשלתי- ציבורי. מלבד כל אלו, ניתן כמובן לנסות ולמצוא משרה מתאימה בתחום לימודיכם שתתן לכם, לצד השכר, גם ניסיון מקצועי.

 

המכנה המשותף הנמוך ביותר

עבודת סטודנטים מאופיינת לרוב בעבודת משמרות המאפשרת לשלב בין שעות הלימודים לעבודה, ולפעמים אף להביא את הלימודים לעבודה - במיוחד בתחום השמירה. עקביות בשכר אינה אופיינית לעבודות אלו ולרוב גם כל קשר לקביעות הוא מקרי בהחלט. לא סתם זכו עבודות אלו לכינוי המחמיא "עבודות שחורות". 

 

אין חובה חוקית לשלם "שכר סטודנט"

למרות השם המבטיח "שכר סטודנטים", בהיעדר הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה או חוזה עבודה המגדיר זאת אין למעשה חובה חוקית לשלם שכר זה. רוב הסטודנטים בישראל מרוויחים שכר מינימום כמו עמיתיהם הפחות מלומדים.

 

יחד עם זאת, ישנם מקומות עבודה או מקצועות המזכים אתכם בתוספות ורצוי להכיר את מאפייני התחום הספציפי. כך למשל, עבודה במקצועות השמירה מזכה בתוספת ענפית, בהיקף של 2.5% משכר היסוד, המתווספת לשכר המינימום. 

 

יש זכויות - גם במשרה זמנית

גם אם אתם עובדים זמניים ומוצאים את עצמכם מוותרים על זכויותיכם כי "גם ככה זה רק לזמן הלימודים" דעו כי גם במשרה זמנית, נשמרות זכויות העובד:

 

• פגיעה בשכרכם או בהיקף המשרה (הפחתה או הגדלה של מספר המשמרות מעבר למוסכם) יכולה להוות הפרת הסכם ועילה לתביעה.

 

• אצל סטודנטים רבים משתנה היקף שעות העבודה מדי חודש בחודשו. עובד כזה, המפוטר לאחר שנה ממקום העבודה, זכאי לפיצויים שיחושבו על סמך ממוצע שכרו במהלך השנה החולפת.

 

מותר לשלול בונוס

• מומלץ לבקש לעגן בהסכם העבודה חופשת מבחנים. המעביד בקובעו את החופשות, זכאי להתחשב קודם כל באילוצי העסק ואינו מחויב להתחשב בראש ובראשונה בכם, הסטודנטים בתקופת מבחנים או עומס בלימודים, כך שעליכם להמשיך ולתת משמרות בהיקף שנקבע, אלא אם הוסכם מראש אחרת.

 

• לעיתים, מטיל המעביד גזירות לא חוקיות על העובד כגון הטלת קנסות על השכר בגין אי עמידה ביעדים, צלחת שבורה או כל סיבה אחרת. גזירות שאינן עומדות במסגרת החוק מהוות עילה לתביעה, אולם לידיעתכם, מתן בונוס בנוסף לשכר ואז שלילתו כסנקציה, אינה נחשבת לעבירה על החוק.

 

מלצר? הטיפ משלם לך את השכר

מעביד יכול לנכס לעצמו את הטיפים ולהשתמש בהם לתשלום שכרכם אם הסכמתם שכך יהיה. זאת, כל עוד תקבלו בהתאם להסכם העבודה שכר חוקי ומסודר המוכיח שהשתכרתם את שכר המינימום לפחות (לרבות שעות נוספות שבתות וכיוב'), אין מניעה שהשכר ישולם מכספי הטיפים.

 

ניתן לקבוע מראש בהסכם העבודה, כי אם סך התשרים עולים על שכר המינימום, הסכום העודף יהווה תוספת לשכר המינימום ויישאר אצל המלצר. ניתן גם לסכם אחרת ואז יוכל המעביד לנכס את הסכום הנותר לרווחי העסק אך הדבר אינו מקובל במרבית המסעדות.

 

שימו לב: גם אם שכרכם משולם מטיפים, אתם זכאים לכל הזכויות לפי החוק ובכלל זה שכר מינימום, תוספת שעות נוספות ועבודה ביום מנוחה, נסיעות, תשלומי מס וביטוח לאומי ועוד. חשוב לזכור שגם אם העבודה שלכם זמנית, מכניסה יותר או פחות, או פשוט מחזיקה לכם את הראש מעל למים, אתם עדיין זכאים לזכויות עובד המגיעות לכל אחד על פי חוק.

 

• הכותב הינו עו"ד שותף במשרד עוה"ד חכם את אור-זך, מומחה בדיני עבודה ומרצה בתחום באוניברסיטת חיפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש עבודות שאפשר ללמוד בהן.
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: סי די בנק
לא חייבים לתת לכם את כל הטיפים
צילום: סי די בנק
מומלצים