שתף קטע נבחר
 

שטינייץ: לא נחייב בחוק לפרסם חשבונות רדומים

הצעת חוק של ח"כ שטרית לחייב מוסדות פיננסיים לדווח על חשבונות רדומים נדחתה בקריאה טרומית. שטרית: למוסדות אין אינטרס לדווח מרצונם על כספים עליהם הם מרוויחים הון. שר האוצר: חשש לפגיעה בפרטיות בעלי החשבונות, הגופים הפיננסיים הונחו "לעשות כל שביכולתם" למציאת הבעלים

שר האוצר, יובל שטייניץ, הודה אתמול (ד') בכנסת בקיומם של חשבונות רדומים בשוק ההון בהיקף של מיליארדי שקלים. עם זאת, גרם שר האוצר להפלתה של הצעת חוק פרטית שתאלץ את האוצר להתנער מאדישותו הממושכת לתופעה כדי להביא לאיתורם של בעלי החשבונות או של יורשיהם. להערכת מרכז המידע והמחקר של הכנסת מדובר בסכומים שבין 15 ל-20 מיליארד שקל.

 

 

שטייניץ תירץ את התנגדות הממשלה בכך שהתערבות האוצר המוצעת בחוק עלולה לפגוע בפרטיות של בעלי החשבונות. לדבריו, הממונה על שוק ההון במשרדו הנחה את הגופים הפיננסיים המחזיקים בכסף (בעיקר קופות גמל, קרנות פנסיה, חברות ביטוח וגם בנקים) "לעשות כל שביכולתם" כדי למצוא את הבעלים החוקיים של החשבונות הרדומים, במקום להרוויח מעמלות הניהול שלהם.

 

לפי הצעת "חוק חובת הדיווח של מוסדות פיננסיים על כספים ללא דורש" שהעלה ח"כ מאיר שטרית (קדימה) לקריאה טרומית, האוצר יחייב את המוסדות הפיננסיים לדווח לגוף מיוחד שיוקם במשרד על כל חשבון שברשותם, אשר לא נעשתה בו פעולה אחת לפחות במשך 10 שנים. האוצר הוא זה שיפרסם את החשבונות במטרה שהפרסום יניע את הציבור לסייע באיתור בעליהם החוקיים או של יורשיהם.

 

"המנגנון פועל בהצלחה במדינות רבות"

"זהו כסף של הציבור שמגיע לבעליו שחסכו או השקיעו אותו, ולא לבעלי ההון שמחזיקים בו", אמר שטרית. "החוק יסייע לאלפי אזרחים שאינם יודעים על החשבונות הרדומים או ששכחו מקיומם במצב הקיים שאיש לא מדווח עליהם. המנגנון המוצע בחוק פועל בהצלחה במדינות רבות בעולם. הממשלה שמתנגדת לחוק מעניקה לבעלי ההון יתרון נוסף על פני האזרחים כשהיא משאירה בידם של בעלי ההון מיליארדים השייכים לציבור".

 

ח"כ שטרית התייחס לטענת שר האוצר לפיה החוק עלול לפגוע בפרטיות בעלי החשבונות, והשיב כי היום יש אמצעים טכנולוגיים שימנעו את חילול צנעת הפרט. הוא הדגיש כי למוסדות הפיננסיים אין שום אינטרס לדווח מרצונם על הכספים הרדומים מאחר שהם מגלגלים אותם ומרוויחים עליהם הון ולא רק מעמלות הניהול. זאת, בדיוק כמו שהבנקים שמחזיקים בכספים של יהודים שנספו בשואה לא דווחו עליהם עד שנאלצו לעשות זאת בהתערבות הכנסת.

 

הוא הפציר בממשלה לתמוך בהצעתו, לפחות בשלב הקריאה הטרומית, כך שבהמשך הליך החקיקה הוא יציג גם את הפתרונות הטכנולוגיים נגד הפגיעה בפרטיות. לא הועילה גם פנייתו למצפון הח"כים שמייצגים את הציבור החלש, להצביע "לפי השכל הישר המחייב לפעול להחזיר את הכסף לציבור". אבל המכבש הקואליציוני התגבר והפיל את הצעת החוק ברוב של 43 מתנגדים לעומת 21 תומכים.

 

שטרית הגיש את הצעתו לאחר שלא קודמה יוזמה דומה של הח"כ דאז משה כחלון (ליכוד), כשהיה באופוזיציה, והיום שר התקשורת והרווחה בקואליציה, שהפילה את אותו חוק. מעורבות חברי הכנסת בנושא החלה לאחר שלא הועילו פניות ישירות מהציבור לממונה הקודם על שוק ההון באוצר, ידין ענתבי. אתמול נודע כי ענתבי ימונה למנכ"ל בית ההשקעות דש (עליו פיקח כרגולטור) בתום תקופת הצינון לאחר פרישתו מהאוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: נועם מושקוביץ'
מומלצים