הממונה על ההגבלים: מינוי בסכנת פוליטיזציה?
הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, עו"ד דוד תדמור, יוצא נגד הסעיף בהסכם הקואליציוני בין הליכוד למפלגת עצמאות, שמאפשר לראש הממשלה להתערב במינוי לתפקיד: "לא בטוח שההליך חוקי. זה כמו למנות שופט בהסכם קואליציוני"
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
עו"ד ד"ר דוד תדמור, הממונה לשעבר ושותף מנהל במשרד עו"ד תדמור ושות', אמר אתמול כי הוא מודאג מאוד ממצב שבו מינויו של הממונה על ההגבלים העסקיים הופך להיות שאלה פוליטית.
לדבריו, "השאלה שאנחנו צריכים לשאול היא איך הפך נושא מינויו של הממונה לסעיף בהסכם קואליציוני. מדובר בהסכם פוליטי במהותו, שבינו ובין תפקיד הממונה על ההגבלים אין ואסור שיהיה שום קשר. תפקיד הממונה הוא מקצועי לחלוטין, בעל שיקול דעת נרחב ביותר וכולל סמכות העמדה לדין פלילי. לא יעלה על הדעת להפוך את מינוי הממונה לנושא לדיל פוליטי כזה או אחר".
האם ההסכם הזה חוקי?
"אני לגמרי לא בטוח שהכללת הליך המינוי הזה בהסכם קואליציוני עומדת במבחן החוקיות. קשה מאוד להבין איזה אינטרס לגיטימי יכול להיות במעורבות ראש הממשלה בשלבים מוקדמים של בחירת המועמדים. מינוי הממונה נקבע בחוק ההגבלים העסקיים ובהחלטות ממשלה קודמות".
"על פי החוק, הממשלה ממנה את הממונה על ההגבלים על פי הצעת שר התמ"ת. השר מציע את המועמד בהתאם להחלטת ועדה מיוחדת (ועדת האיתור), המראיינת מועמדים ומביאה בפני השר שלוש חלופות. בוועדה זו יושב לא רק מנכ"ל התמ"ת שהוא נציג השר, אלא גם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, אב בית הדין להגבלים לשעבר או סגנו, נציג שירות המדינה או סגנו וכן נציג האקדמיה. זו ועדה רצינית שאיננה חותמת גומי. מדובר במינוי מקצועי שממילא מגיע בסופו של דבר לאישור הממשלה, ולכן גם לעיונו של ראש הממשלה".
מה הסכנה שהמינוי של הממונה אכן יהיה פוליטי?
"אילו שאלת לפני שבוע, הייתי עונה לך ללא היסוס שמדובר במינוי מקצועי לחלוטין ללא כל זיקה פוליטית, אך כעת נראה לי שסכנת הפוליטיזציה של הממונה הפכה מוחשית הרבה יותר. בעיני זה משול להסכם קואליציוני על מינוי שופט, דבר שלא יעלה על הדעת. אני מאמין שוועדת האיתור תפעל באופן מקצועי, ומקווה שהמינוי החשוב הזה, העוסק בשמירה על התחרות החופשית במשק, ייעשה למרות הכל בצורה ראויה".
הכתבה פורסמה במוסף "ממון"