שתף קטע נבחר

40 הצמחים שכל אחד צריך להכיר: אלון ואלה

מיוחד לט"ו בשבט - מדור חדש שיחשוף בפניכם אחת לשבוע את הצמחים המאפיינים את נופי ארצנו. בחלק הראשון: שניים מהנפוצים בעצי ארצנו, ששמם קשור למילה "אל", אולי מכיוון שהיו מקודשים בפולחנים קדומים

הצמחים מייפים ובונים את נופי חיינו -אם נביט לרגע במוצרים הסובבים אותנו נגלה, שרבים מהם מיוצרים מצמחים, בין אם אלה רהיטי עץ, עיתונים וכמובן, מוצרי מזון. בישראל קיימים אלפי מיני צמחים, אך מעטים מכירים את רובם. ט"ו בשבט שמצוין היום (ה'), הוא הזדמנות להתחיל ולהכיר את הצמחים שסביבנו ושמאפיינים את נופי ארצנו.

 

 

זה בדיוק מה שיעשו אלפי תלמידים בבתי ספר בארץ, במסרת תוכנית חינוכית שיזמו הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים, בשיתוף האגף לחינוך התיישבותי במשרד החינוך והחוות לחינוך חקלאי בארץ.

 

במסגרת זו נבחרו 40 הצמחים הבולטים המאפיינים את הנוף הישראלי, רובם צמחי בר של הארץ וחלקם צמחי נוי נפוצים בגינות.

 

לאחר הלימוד יקבלו הילדים יקבלו תעודת "הבוטנאי הצעיר" מטעם הגן הבוטני. המיזם מתחיל היום ויסתיים בפסח בהפנינג בגן הבוטני, במסגרתו יתקיים משחק ענק לחיפוש וזיהוי הצמחים. כדי שגם אתם תוכלו להשתתף ולהכיר את מגוון צמחיית ארצנו, נפרסם כאן את הצמחים שנבחרו מידי שבוע. 

 

נפתח בהצגת האלה והאלון - שני צמחים ששמם קשור למילה "אל" המציינת את הכח האלוקי. הם מהנפוצים בעצי ארצנו ושימשו כפי הנראה כעצים מקודשים בפולחנים קדומים.

 

אלון מצוי - תעודת זהות

עץ האלון מוזכר במקורות פעמים רבות. בין היתר, נביאים השתמשו בו כמטפורה לחוזק ולחוסן כפי שעולה מהפסוק - "על כל ארזי הלבנון הרמים והנשאים ועל כל אלוני הבשן" (ישעיהו ב', י"ג). בנוסף מסופר במקרא, כי יעקב ובניו קברו את דבורה מינקת רבקה תחת עץ אלון, לאחר שנפטרה בבית-אל. 


אלון מצוי (קרדיט: זיו ריינשטיין)

 

משפחה: אלוניים

צורת חיים: עץ ירוק עד - ירוק כל השנה.

צורת העלה: עלה קשיח, בעל שוליים משוננים ולעיתים קוצניים.

פרחים: הרחיה באביב, במרס-אפריל, וכוללת פרחים זעירים וחסרי עלי כותרת. הפרחים הזכריים תלויים בתפרחות שנראות כמו כעגילים.

פרי: מהפרח הנקבי מתפתח פרי עם זרע אחד המורכב מספלול קשקשי ובתוכו בלוט חלק. הבלוט הוא פרי בן זרע אחד.

תפוצה בארץ : נפוץ במרכז וצפון הארץ במיוחד באזורים סלעיים.

שימושים: האלון הו אמקור חשוב לעצה לייצור רהיטים, בניה, גילוף פסלים עיטורים ופחמים. הוא שימש גם להתקנת ברך למחרשה ועול לשור, ואף כמטה למשען זקנים. עצת האלון גם משפרת טעמו של יין. בלוטי האלון שמשו כאוכל לעניים לאחר קלייה, אולם אינם טעימים.


בלוטים של אלון מצוי (צילום: אורי פרגמן ספיר)

 

אלה ארץ-ישראלית - תעודת זהות

האלה הארץ-ישראלית נזכרת במקרא למעלה מ-10 פעמים, לרוב בהקשר של מאבק בפולחנים אליליים. כך למשל, בדרכו לייסד מזבח לאל האחד בבית אל, יעקב אבינו קובר את פסלי האלילים מבית חותנו לבן תחת עץ האלה. יש השערה כי מעשהו נועד לסמל את הוקעת פולחן העצים. כיום ניתן למצוא אלות עתיקות בצמוד לקברי מכובדים יהודים ומוסלמיים, ששרדו בזכות אמונות עממיות הגורסות כי הפוגע בעץ ייפגע בעצמו.

 

האלה גם מוכרת במקורות מספר שמואל ב', שם מסופר כי אבשלום, בנו השלישי והמרדן של דוד, ברח לאחר שהמרד כשל, ובעודו דוהר ביער נתפס ראשו בענפי האלה. הפרדה שעליה רכב המשיכה בדרכה והוא נשאר תלוי, עד שבאו לוחמי דוד והרגו אותו. לא ברור אם האלה המקראית היא האלה האטלנטית - צמח ישראלי שגדל ממרוקו ועד להימלאיה, או האלה הארץ-ישראלית.

צילום: באדיבות קק

 

משפחה: אלתיים

צורת-חיים: עץ נשיר, דו-ביתי - כלומר יש עצי זכר ויש עצי נקבה.

עלה: העלה נקרא עלה מנוצה - מורכב מעלעלים המסודרים בזוגות לאורך ציר ראשי. העלים מאדימים בימים אלה, ממש לפני שינשרו. באביב ילבלבו עלים חדשים, שגם יאדימו, עד שיוריקו לקראת הקיץ.

עפצים: על ענפי האלה תלויים איברים דמויי בננה, אלה הם עפצים - גידולים הנוצרים כתוצאה מחומרים המוחדרים לצמח על ידי חרקים המטילים את ביציהם בתוכו. 

פרחים: הפריחה באביב וכוללת פרחים זעירים חסרי עלי כותרת.

פירות: הפירות כדוריים וקטנים, בתפרחת מסועפת. הם מופצים על ידי ציפורים.

תפוצה בארץ: האלה הארץ-ישראלית נפוצה במרכז וצפון הארץ, במיוחד באזורים סלעיים.

בית גידול: גדלה בחורש ומלווה את האלון המצוי.

שימושים: ברפואה העממית משתמשים בפירות הנלעסים כתרופה נגד צרבת, בעיות בטן ועוד. לטיפול נגד בעיות עור ושטפי דם מרתיחים את קליפת העץ. מהגזע מפיקים טרפנטין.

 

הכותב הוא המדען הראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם ירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דר’ אורי פרגמן ספיר
אלה ארץ ישראלית
צילום: דר’ אורי פרגמן ספיר
אלון
צילום: דר’ אורי פרגמן ספיר
מומלצים