הממשלה צפויה לאשר את העלאת המיסוי על הגז
ההערכה היא שרוב השרים - יאשרו את המלצות ועדת ששינסקי, להעלות את המיסוי על הגז מכ-30% לשיעור שבין 50% ל-62%. רה"מ נתניהו, שר האוצר שטייניץ, רוב שרי הליכוד וכל שרי ש"ס והעצמאות יתמכו ואילו שרי ישראל ביתנו יתנגדו
הממשלה אמורה לדון היום (א') בהמלצות ועדת ששינסקי להעלאת המיסוי על ההכנסות מגז ומנפט. את הדיון יוזמים ראש הממשלה בנימין נתניהו, התומך במסקנות הוועדה, ושר האוצר יובל שטייניץ, שיזם את הקמתה ותומך במסקנותיה. ההערכה היא שההמלצות יזכו לתמיכת רוב מכריע של השרים ויאושרו. שרי ש"ס ומפלגת העצמאות של אהוד ברק ורוב שרי הליכוד, אם לא כולם, צפויים לתמוך, ורק שרי ישראל ביתנו צפויים להתנגד - בטענה שזוהי עמדתו של חבר הסיעה ושר התשתיות, עוזי לנדאו.
אחרי אישור הממשלה, אמורות ההמלצות לעבור לאישור הכנסת, ועדיין לא ברור מה יקרה להן שם. ועדת הכלכלה כבר אישרה את ההמלצות אך הן זקוקות לאישור מליאת הכנסת. מרבית הח"כים של הליכוד, ש"ס ומפלגות השמאל צפויים לתמוך בהעלאת המיסוי אך ישראל ביתנו צפויה להתנגד ועדיין לא ברור מה תעשה סיעת קדימה. ח"כים של המפלגה התבטאו נגד המסקנות והיו"ר, ציפי ליבני, מתחמקת בשיטתיות מכל שאלה על הנושא.
מכפילים את המיסוי על הגז
המיסוי על הגז והנפט בישראל הוא מהנמוכים בעולם, ומסתכם בכ-30%, כולל מס חברות - שהוא נמוך מאוד בהשוואה בינלאומית - ותמלוגים בגובה 12.5% מההכנסות. הוועדה המליצה שלא להעלות את התמלוגים אבל לבטל הטבת מס מיוחדת שהיזמים נהנו ממנה ("ניכוי אזילה") שהורידה את המיסוי בכ-30% ולהטיל עליהם היטל מיוחד חדש, בסך 20% עד 50% מהרווח על קידוחי הגז (ולא מההכנסות). בסך הכל, יעלה המיסוי על הגז בעוד כ-8 שנים לשיעור שינוע בין 50% ל-62% מההכנסות, תלוי ברמת הרווח.
קידוחים שיתחילו לפעול לפני 2014 - כלומר, קידוח הגז תמר של חברת נובל אנרג'י האמריקנית ויצחק תשובה ואולי גם קידוח הנפט מגד 5 - יהנו מהנחה וישלמו רק 50% מהכנסותיהם, וגם זה רק אחרי שנת 2023. העלאת התמלוגים תחול במלואה על מאגר הגז לווייתן של תשובה ונובל ולא תחול כלל על מאגר ים תטיס של תשובה ושותפיו, שמשמש כבר כיום כספק גז של חברת החשמל וצפוי לאזול ב-2013 או 2014. שיעור המיסוי צפוי להגיע לרמה המקובלת בעולם המערבי, אך הדבר ייקח כמה שנים כדי לא לבצע העלאת מסים רטרואקטיבית.
חברות הגז ניהלו עד כה קמפיין אגרסיבי נגד העלאת המסים, שכלל מסע השמצות אישי נגד יו"ר הוועדה, איתן ששינסקי. היזמים טוענים כי מדובר בהעלאה רטרואקטיבית, למרות העיכוב בהפעלתה, וכי העלאת המסים תיתן ייתרון תחרותי לגז של מדינות ערב על פני הגז הישראלי, אף שהמסים במדינות ערב גבוהים הרבה יותר.
לאחרונה הם איימו שלא לפתח את מאגרי הגז החדשים אם המסקנות יתקבלו, אך נראה כי מדובר באיום סרק, גם בגלל שגילוי הגז במאגר לוויתן אושר תוך כדי עבודת הוועדה והוויכוח הציבורי בנושא וגם בגלל שיצחק תשובה עצמו רכש מניות של מאגרי הגז ב-15 מיליון שקל דווקא השבוע, אחרי החלטת נתניהו לתמוך במסקנות הוועדה, כנראה ממשקיעים קטנים שחוששים להיפגע מהעלאת התמלוגים.