שתף קטע נבחר

 

קיפוח הענפים הלא אולימפיים: 'אין היגיון בתקצוב'

אריק קפלן, יו"ר התאחדות איל"ת, זועם על חלוקת הכספים בספורט: "החטא היחיד הוא שאנו לא מופיעים באולימפיאדה"

בכל רחבי העולם מסמל חודש ינואר הזדמנות לכל עובד שכיר לגשת למעסיקיו ולבקש מהם העלאה במשכורת. ברור לכולם שרק אלו המצטיינים והטובים באמת הם אלו שיראו בסוף החודש את השינוי בתחתית תלוש המשכורת. בישראל המצב קצת שונה, בעיקר כשמדובר בענפי הספורט. האם יכול להיות שבמשרד הספורט הישראלי ולגופים הממונים מטעמו לא לוקחים בחשבון את מדד ההצלחה?

 

 

התאחדות איל"ת מאגדת בתוכה את כל ענפי הספורט הלא אולימפיים במדינת ישראל. בעזרת סיוע ארגוני ותקציבי הביאה איל"ת להעצמתם של ענפי הספורט הלא אולימפיים ובשנה החולפת גרפו לא מעט הצלחות, בינהן: אלוף העולם בסקי מים, אלופת אירופה בכדורת, אלופת אירופה באו-שו, מדליות זהב בענפים שונים, ואירוח אליפויות עולם בישראל. כל זאת, על אף העובדה שאיל"ת הוא ארגון הגג שזוכה לתקציב הנמוך ביותר בישראל.


אור שניוק, אלוף העולם בסקי מים. קפלן: "יש עיוות אולימפי" (אורן אהרוני)

 

"במדינות רבות הענפים הלא אולימפיים הם הרבה יותר פופולריים מהענפים האולימפיים" אומר אריק קפלן, יו"ר התאחדות איל"ת, "קריקט, פוטבול, גולף ואפילו קראטה, שהוא ענף ענק בכל קנה מידה. בארץ לצערי זה עדיין לא פופולארי כמו במדינות אחרות אבל זה תופס".

 

למרות השבחים שקפלן מקבל מעמיתיו ברחבי העולם, דווקא מהמדינה בה הוא משקיע את זמנו ומאמציו, הוא וענפי הספורט המאוגדים תחתיו לא מקבלים את התגמול הכספי המגיע להם.

 

קפלן מוסיף: "מ-76 מיליון שקל שהטוטו מחלק לאיגודים, לכל הענפים הלא אולימפיים מועברים רק תשעה אחוז, שזה אומר שבעה מליון שקל. הטוטו בונה מתקנים ומתוך התקציב שלו בשנים האחרונות, הענפים הלא אולימפיים קיבלו רק 0.04 אחוז שזה אומר רק 2 מיליון שקל".


אריק זאבי בפעולה. "בג'ודו באמת יש סיכוי לזכות במדליות" (צילום: AFP)

 

"מקובל עליי שהמדינה תגיד שבשייט ובג'ודו הם לא רוצים לתת 4 מיליון שקל, אלא הרבה יותר כי שם יש סיכוי לזכות מדליות. אבל למה ענפים שלא מגיעים לאולימפיאדה, שאצלנו יש פי כמה וכמה יותר ספורטאים, צריכים לקבל פי 5 או פי 6 מהענפים אצלי, שהם גם מגיעים להרבה יותר הישגים. יש היגיון בתקצוב שקבע הטוטו אבל אין היגיון במדד האולימפי שמעוות את הכל. אם תוריד אותו אפשר לראות איזה ענף מוצלח יותר ואיזה פחות. אין שום סיבה בעולם שזה יהיה כך - יש יותר ספורטאים, יש יותר הישגים, זה רק בכלל המכפיל האולימפי".

 

המכפיל האולימפי זהו מדד שמטרתו להעניק תקצוב גדול יותר לענפי ספורט מהמשפחה האולימפית על מנת להגדיל את סיכוייהם להצלחה באולימפיאדה ולפי קריטריונים מסוימים אותו ענף ספורט מקבל הכפלה של התקציב שנע מ-2 עד 6. חשוב להבין שלענפים הלא אולימפיים המכפלה נעצרת בפי 2, כשגם להם יש את משחקי העולם לענפים לא אולימפיים כל ארבע שנים.

 

קפלן: "בוא ניקח לדוגמא שחייה צורנית, חתירה, או הרמת משקולות, שכבר המון שנים לא הגענו לאולימפיאדה בענפים אלה. כל עוד אנחנו לא מגיעים לשם, למה מגיע להם מכפל אולימפי?! למה למתאבק מגיע פי 4 או פי 5 מקראטיסט? בגלל שהאבקות הוא ענף אולימפי? הרי ישראל לא משתתפת באולימפיאדה. גם בכדורמים לא היינו באולימפיאדה בשנים האחרונות, אז למה מגיע להם כל כך הרבה?! זה לא מכפיל אולימפי, צריך לקרוא לזה מעוות אולימפי".


קראטה. "ברור שילד יעדיף לעסוק בג'ודו מאשר קראטה" (אדי קונדוב)

 

קפלן ממשיך: "אני לא מנסה שיגידו ששייט וקראטה הם שווים. לצורך העניין, אני רוצה שיחליטו על מספר ענפים אולימפיים ולא אולימפיים ויתגמלו אותם לפי מה שמגיע להם, או שיתנו להם מינימום לחיות. ילד בא ואומר: 'אני אלך לעסוק בקראטה או ג'ודו?' ברור שהוא יילך לג'ודו כי הוא יגיד לעצמו: 'שם אני אוכל לעשות יותר כסף'. החטא היחיד שלנו הוא שאנחנו לא מופיעים באולימפיאדה. אגב, רוב הענפים האולימפיים בישראל לא מופיעים באולימפיאדה".

 

קפלן, שמודע לחוסר הרייטינג של כלל הספורט בישראל למעט הענפים הגדולים, פועל רבות ובכל דרך אפשרית בכדי להציג לראווה את ענפי הספורט הלא אולימפיים והישגיהם. אך על הלגלוג בהם הוא לא מוכן אפילו לשמוע.

 

"אוהבים לצחוק על ריקודים סלוניים", כועס קפלן, כשנשאל על ההבדל בין תחביבים לענפי הספורט, להם הוא מחפש תקציב שישפר את הישגיהם, "שחייה אומנותית או שחייה צורנית - מה ההבדל?! אין שום הבדל חוץ מזה שזה במים וזה על הרחבה. אבל ריקודים סלונים זה לא ספורט, למה? הם מתאמנים כמו בשחייה הצורנית אם לא יותר הם מתעסקים כל הזמן בכושר גופני, הם לומדים כל הזמן את הריקוד עצמו ומתחרים כ-20 תחרויות בשנה בחו"ל".


אנה ארונוב, רקדנית ריקודים סלוניים. קפלן: "זה גם ספורט" (רפי דלויה)

 

"אנחנו ספורט לגיטימי בדיוק כמו הספורט האולימפי. אין שום הבדל. אתה לא אוהב ענף ספורט מסוים, אל תשחק אותו, אבל אי אפשר לפסול אותו.

חלק מהענפים שלנו יהפכו לאולימפיים, כמו שחלק כבר הפכו. ראגבי עכשיו נכנס לאולימפיאדה, אז עכשיו הוא לגיטימי?! למה לראגבי מגיע עכשיו פי ארבע כסף?! איזה היגיון יש בזה. אם אתה ענף ספורט טוב אז תתגמל אותו. אם אתה ענף פחות טוב תן לו את המינימום לחיות ולהתקדם עד שהוא יעלה".

 

קפלן מסיים: "אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים כדי לשנות את זה ומדברים על הדברים עם הטוטו. במנהל הספורט כבר מבינים אותנו והולכים איתנו כבר כמה זמן בנושא. הייתה ועדת חינוך של הכנסת בנושא. אני שמח מאוד שראש הוועדה, ח"כ אלכס מילר, והחברים הנוספים בוועדה מבינים את החשיבות ואת זה שיש עיוות. הם יתחייבו בפנינו שהנושא יגיע שוב לוועדה לדיון נרחב יותר ושצריך למצוא פיתרון ולהתקדם בנושא, ולשבור את העיוות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושיקו צדקה, סקי מים
צילום: מעוז טל
מומלצים