שתף קטע נבחר

 

אפקט תוניסיה: אלפים הפגינו בירדן נגד הממשלה

במדינות ערב ממשיכים להתקנא בתוניסאים שהדיחו את נשיאם אחרי 23 שנה. כ-5,000 איש הפגינו בעמאן, ההפגנה הגדולה בממלכה מאז אירועי תוניס: "התקוממו נגד העוני והרעב, לא לגניבת המדינה". הממשלה מנסה לרכך בעזרת הטבות כלכליות

הרחוב הערבי ממשיך לבעבע בעקבות הההתקוממות בתוניסיה : אלפי בני אדם הפגינו היום (ו') בירדן בעקבות עליית מחירי המזון ובמחאה תנאי המחיה בממלכה. הם טענו כי השחיתות פושה בשל הרפורמות לקידום השוק החופשי.

 

פעילים איסלאמים, פעילי שמאל ואנשי איגודי העובדים צעדו במרכז העיר העתיקה של הבירה עמאן. הם השמיעו קריאות כמו "הממשלה אוכלת את הבשר שלנו... הו סמיר (ראש הממשלה, סמיר אל-ריפאעי), הרגת אותנו עם מחירים גבוהים.

השארת אותנו שבורים".

 

הצעדה, שבה השתתפו לפי ההערכות כ-5,000 בני אדם, הייתה הגדולה ביותר בממלכה מאז ההתקוממות העממית בתוניסיה, שהגיעה לשיא בשבוע שעבר, עם הדחתו של הנשיא זין אל-עבדין בן-עלי. מאז סוף השבוע שעבר נערכו בירדן כמה הפגנות קטנות יותר, בניסיון לגרום לרשויות לחזור בהן מכמה צעדי צנע שקטו.


הפגנה נגד המשטר בירדן. אל-ריפאעי מנסה לרכך (צילום: AP)

 

מאות מאנשי תנועת "האחים המוסלמים" בירדן, ארגון האופוזיציה הגדול במדינה, קראו: "הו, אזרחי ירדן, התקוממו נגד העוני והרעב", "הממשלה חייבת לעזוב" ו"לא לגניבת המדינה". ירדנים רבים רואים בממשלת ירדן לדורותיה אחראית למיתון המתמשך ולחוב הציבורי ההולך וגדל, שהגיע לשיא של כ-15 מיליארד דלרים השנה. ירדן היא אחת הכלכלות הקטנות ביותר בעולם הערבי, ותלויה רבות בסיוע מבחוץ.

 

צ'ופר מהממשלה, לא בפעם הראשונה

"הממשלות השונות רצו לפצות על החוב ההולך וגדל מכיסיהם של האנשים", אמר לקהל עבד אל-האדי פלחאת, ראש האופוזיציה החזקה, שנשלטת בעיקר על-ידי איגודים מקצועיים. אל-ריפאעי, שבו הוטחה לאחרונה ביקורת ציבורית נוקבת בעקבות מחירי המזון המאמירים, הודיע אתמול על העלאת משכורות בשירות הציבורי ובצבא, כנראה בניסיון להרגיע את המחאה. אל-ריפאעי הבטיח גם שלא להגדיל השנה את המסים, כדי להקל על הירדנים לנוכח יוקר המחייה ההולך וגדל.

 

מוקדם יותר השבוע כבר גרמה ההתקוממות בתוניסיה ובאלג'יריה, שנבעה מהתייקרות מוצרי היסוד והאבטלה הגואה,

לממשלת ירדן להכריז על חבילת קיצוצים בשווי של כ-225 מיליון דולרים במחיריהם של כמה סוגי דלק ומוצרי יסוד, כולל סוכר ואורז.

 

בצעד נוסף הבטיחה הממשלה לפתוח מקומות עבודה בכמה מגזרים ציבוריים כדי להפחית את שיעור האבטלה. בכך הפכה הממשלה את מדיניותה, אחרי שבעבר הקפיאה את צירופם של מועסקים נוספים למגזר הזה. ההקפאה נועדה להקל על המגזר הציבורי, שבו המשכורות גוזלות את רוב התקציב, שעומד על כ-8.8 מיליארד דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בירדן, השבוע. "הרגתם אותנו"
צילום: AP
פעילי מחאה בממלכה. "הממשלה חייבת לעזוב"
צילום: AP
מומלצים