שתף קטע נבחר

 

הלבנונים מבוהלים: "תהיה מלחמה - ובקרוב"

מושכים כסף, אוגרים מזון, נשארים בבית בערב: הלבנונים התרגלו למלחמות אזרחים, ורבים מהם חשים שהמשבר הנוכחי מקרב אותם לעוד אחת כזו. הודעת מנהיג הדרוזים שיתמוך במחנה חיזבאללה רק מעמיקה את הפילוג: "ברור שמשהו עומד לקרות. אחרי כל-כך הרבה שנים, אתה לומד לקרוא את הסימנים"

אזרחי לבנון למודי המלחמות מריחים שהרע מכל כבר בדרך. הכרזתו אמש (יום ו') של מנהיג הדרוזים, ווליד ג'ונבלאט, כי יתמוך במועמד האופוזיציה - בהובלת חיזבאללה - לראשות הממשלה, רק מעצימה את הטלטלה הפוליטית שבה נמצאת המדינה, והחשש בקרב תושבי ארץ הארזים הוא שההתלקחות הפכה בלתי נמנעת.

 

 

חרושת השמועות בלבנון נמצאת בעיצומה, ולפי דיווחים - הבהלה כבר אוחזת ברחובות, ותחושה שמבשרת רעות הולכת ומתפשטת. מסרונים אנונימיים בטלפונים הסלולריים וכרזות מודפסות הזהירו השבוע אזרחים להימלט מביירות לפני שהמצב ייצא מכלל שליטה. "קיבלתי אתמול הודעה למכשיר הבלקברי שלי, שבה נכתב שהמצב גרוע ושאנחנו צריכים לעזוב את ביירות", סיפר סטודנט באוניברסיטה האמריקנית-לבנונית. "רבים מחבריי קיבלו את אותה ההודעה".


נסראללה וג'ונבלאט. נועדו הערב כדי לתאם עמדות (צילום ארכיון: AP)

 

הלבנונים מנסים להמשיך בשגרת חייהם, אך החשש שהשלב הבא - של שפיכות דמים - כבר נמצא מעבר לפינה, אינו מרפה. "ברור שמשהו עומד לקרות. אחרי כל כך הרבה שנים, אתה לומד לקרוא את הסימנים", אמר נהג האוטובוס חוסיין עז א-דין. "תהיה מלחמה, והיא תקרה בקרוב. ככה אני מאמין", אמר הלבנוני, בן 56. גורמים בבנקים מקומיים סיפרו לסוכנות הידיעות הצרפתית כי לבנונים מודאגים החלו להתקהל בסניפי בנק ברחבי המדינה, ולהמיר את חסכונותיהם ממטבעות מקומיים לדולרים. הם גם משכו סכומי כסף גדולים.

 

אתמול הכריז מנהיג הדרוזים בלבנון, ווליד ג'ונבלאט, כי יתמוך במועמד האופוזיציה לראשות הממשלה, הכרזה שמשמעותה כי חיזבאללה הולך ומתקרב למטרתו העיקרית כרגע - למנוע את מינויו מחדש של סעד אל-חרירי לראש הממשלה. מועמד לראשות הממשלה בלבנון זקוק לתמיכת 65 מחוקקים לפחות מבין 128 החברים בפרלמנט. לחיזבאללה ובני בריתו מובטחים 57 תומכים, ולמחנה אל-חרירי - 60. השאלה כעת היא כמה מעשרת חבריו של ג'ונבלאט לסיעה יעמדו מאחורי תמיכתו בחיזבאללה.

 

חרושת השמועות בשיאה

ערוצי הטלוויזיה בלבנון רק הגבירו בימים האחרונים את הפאניקה ברחוב, כשדיווחו במבזקיהם על אירועים לא מאומתים או רעשים חזקים - כולל פשיטה צבאית לכאורה על מלון שבו שהו כביכול חמושים, פעולה שהצבא הכחיש בתוקף. "העצבים שלנו רופפים", אמר תושביה הרובע הנוצרי אשרפייה שבמזרח ביירות. "כולם עצבנים וכל שמועה גורמת לנו טירוף". לחששות תרם גם הדיווח שלפיו חיזבאללה תרגל השתלטות על ביירות.


הכל התחיל ברציחתו. רפיק אל-חרירי בכרזה לזכרו (צילום: AFP)

 

אשה אחת, שמשפחתה נאמנה למפלגה הלאומית-סוציאלית הסורית, בת בריתו של חיזבאללה, אמרה כי נקראה לשוב הביתה מוקדם השבוע בעקבות רמזים שקיבל קרוב משפחתה. "אחי התקשר אליי אתמול בהיסטריה גמורה", סיפרה הצעירה, בת 25, שביקשה להישאר בעילום שם. "הוא אמר שקיבל עדכונים שלפיהם משהו עומד לקרות באותו אחר הצהריים. עזבתי את המשרד שלי בחַמְרַה שבמזרח ביירות והלכתי הביתה", סיפרה. "שום דבר לא קרה בסופו של דבר".

 

גם גורם רשמי של האו"ם בביירות אמר כי ארגונו קיבל עצה, שלפיה כדאי לו לנקוט משנה זהירות. "זה מדהים עד כמה הבהלה אוחזת באנשים", הוא אמר, "הם מושכים כסף ואוגרים מזון ומים", סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית. "הם יצרו אווירה בלתי נסבלת. חרושת השמועות בשיאה". לפי שעה, שגרירויות בלבנון לא פרסמו אזהרת מסע לאזרחיהן המבקשים לבקר במדינה.

 

סטודנטים זרים קיבלו המלצה: צאו עכשיו

עם זאת, לדברי גורמים אקדמאים בלבנון, סטודנטים זרים הלומדים במוסדות אקדמאיים לבנונים הוזהרו על-ידי כמה שגרירויות שמוטב להם לצאת מתחומי לבנון לפני שהמצב יחמיר. "כמה שגרירויות ערביות, בהן זו של ירדן וזו של סעודיה, יעצו אתמול לסטודנטים מארצותיהן לעזוב את לבנון בשל המצב", אמר גורם באוניברסיטה האמריקנית-לבנונית. לדבריו, עד כה אף אחד מהם לא עזב, אולם האוניברסיטה ביקשה מכל הסטודנטים להישאר בשיכונים שלהם בשעות הערב ולשמור על קשר עם הדיקן.


חיילי צבא לבנון. כל תזוזה מקפיצה את הלבנונים (צילום: AP)

 

חוסר הוודאות הפוליטי בלבנון נוצר אחרי שבשבוע שעבר התפטרו 11 שרים ממחנה חיזבאללה ממשלתו של סעד אל-חרירי, ובכך הביאו להפלתה. הם עשו זאת במחאה על סירובו לחזור בו מתמיכתו בבית הדין הבינלאומי לחקירת רצח אביו, ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, שלפי הדיווחים אמור להאשים פעילי חיזבאללה בהתנקשות. כתבי האישום הוגשו השבוע, אך עשויים לעבור עוד כמה שבועות לפחות עד שתוכנם וזהות הנאשמים ייחשפו רשמית לציבור.

 

בצל כל אלה נועד אמש מזכ"ל חיבאללה, חסן נסראללה, עם ג'ונבלאט. בפגישתם של השניים השתתפו גם מקורביהם.

הצדדים שוחחו על דרכי פעולה אפשריות בשלב הבא, הן במישור הממשלתי והן במישור הלאומי בלבנון. ג'ונבלאט נמנה עד לפני כשנה עם מחנהו של אל-חרירי, והרבה לתקוף את חיזבאללה ובת בריתו סוריה, אך בהמשך ערק מהמחנה הזה, והגיע לביקור רשמי אצל נשיא סוריה, בשאר אסד. לאחרונה כבר נועד עם נסראללה.

 

אמש נודע כי בית הדין הבינלאומי העוסק בפרשת רצח רפיק אל-חרירי יתכנס ב-7 בפברואר לישיבה שתתקיים בדלתיים פתוחות. רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי הישיבה תעסוק ב"היבטים חוקתיים" הקשורים לטיוטות כתבי האישום, ולא לכתבי האישום עצמם. לפי רשת LBC הלבנונית, בישיבה לא יימסר כלל מידע על תוכן כתבי האישום.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסראללה. "כולם פה עצבנים"
צילום: AFP
חרירי. הודעות אזהרה בסלולרי
צילום: AP
מומלצים