שתף קטע נבחר
 

ההצעה הכי גבוהה עבור אזורים - רק 250 מיליון

ההצעות שהוגשו במכרז למכירת השליטה בחברת הנדל"ן היו נמוכות ביותר מ-50% מהמחיר לו ציפו במזרחי טפחות - הנושה הגדול של בוימלגרין קפיטל, בעלת השליטה באזורים. בבנק חוששים ממחיקה של מאות מיליוני שקלים, ומאשימים: בחברה לא עשו הכל כדי לקבל מחיר מקסימלי

הקרע בין בנק מזרחי טפחות לחברת בוימלגרין קפיטל של שעיה בוימלגרין בעקבות תוצאות המכרז למכירת השליטה באזורים: ההצעות שהוגשו עבור חברת הנדל"ן היכו בתדהמה את אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות, ואת מנהלי המכרז.

 

בחודש האחרון טופטפו שמות של חברות ומשקיעים, אשר הביעו עניין במכרז למכירת אזורים, ויצרו אשליה שמדובר בחברה אטרקטיבית. בפועל, שלוש ההצעות שהוגשו למכרז בשבוע שעבר היו נמוכות משמעותית משווי אזורים לפי ספרי מזרחי טפחות, ואף משווי השוק שלפיו היא נסחרת.

 

מזרחי טפחות הוא הנושה הגדול של בוימלגרין קפיטל, בעלת השליטה באזורים. הבנק העניק לחברה ב־2006 הלוואה של כ־700 מיליון שקל, ששימשה אותה לרכישת השליטה באזורים תמורת כ־1.2 מיליארד שקל. במקביל, שעבד בוימלגרין את אחזקותיו בחברה לבנק. בעקבות קשיים אליה נקלעה בוימלגרין קפיטל, ביקש הבנק לממש את השיעבוד באמצעות מכירת השליטה באזורים בדרך של מכרז.

 

ל"כלכליסט" נודע כי את ההצעה הגבוהה ביותר הגיש איש העסקים היהודי קנדי הרשי פרידמן, אשר הציע לרכוש את השליטה (65%) באזורים תמורת כ־250 מיליון שקל, המשקף שווי של כ־380 מיליון שקל לחברה. פרידמן, המיוצג על ידי תמיר פוליקר, לשעבר מנכ"ל סונול, צפוי להגיע השבוע לישראל לפגישה עם יונס ונציגי בוימלגרין קפיטל, וינסה להשיג הסכמה על המחיר.

 

ההצעה שהגישה שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון היתה נמוכה בהרבה, ועמדה על 180 מיליון שקל לפי שווי של 270 מיליון שקל לאזורים. גינדי החזקות של ליטל, רועי, אבי וגיא גינדי הציעה 100 מיליון שקל בלבד לפי שווי של 150 מיליון שקל.

 

ההצעות הנמוכות משקפות את חוסר האמון של המגישות בשווייה הנוכחי של אזורים בבורסה - כ־590 מיליון שקל. למעשה, אפילו צירוף של שלוש ההצעות יחד בקושי מגיע לשווי שמזרחי טפחות ציפה לקבל במכרז. הבנק קיווה לקבל פרמיית שליטה על השווי הבורסאי של אזורים, ולהגיע לשווי של 800-750 מיליון שקל - כך שהסכומים שהוצעו מהווים עבורו מכה קשה.

 

יונס מנהל כעת מירוץ נגד הזמן בניסיון להימנע מהפרשה של מאות מיליוני שקלים בגין החוב של בוימלגרין. גם אם הבנק לא ימכור לבסוף את השליטה באזורים, ייתכן מצב שבו ייאלץ לעדכן את שווי החוב בספריו, לפי ההצעות שקיבל במכרז.

יונס ינסה לשפר בפגישתו עם פרידמן את ההצעה שהגיש, ול"כלכליסט" נודע כי במקביל, וללא קשר למכרז, מנהל יונס מגעים עם שתי קבוצות נוספות שהתעניינו באזורים אך לא הגישו הצעות במכרז. זאת בניסיון לגבש הצעה גבוהה יותר מאלו שהתקבלו.

 

"יונס לוקח את העניינים לידיים"

הליך ההתמחרות שנערך בשבוע שעבר נוהל על ידי קותי גביש ועו"ד רובי בכר מטעם בוימלגרין קפיטל, ובשיתוף עם מזרחי טפחות. ההצעות הנמוכות שהוגשו גרמו לכעס בבנק: מקורבים לו רמזו כי גורמים בתוך אזורים לא עשו הכל כדי לקבל מחיר מקסימלי במכרז, וקיימו מגעים לא ישירים, "בעייתיים" כלשונם, מול חלק מהמתמודדים.

 

"יונס לוקח עכשיו את העניינים לידיים. אין לנו ספק שהוא יביא הצעה טובה יותר כי הוא יידע איך לנהל את המשא ומתן", כך אמר מקורב לבנק. לדבריו, "נוצר כאן כאוס. סביב החברה יש גורמים שונים, שלכל אחד מהם אינטרס משלו, אך את הבנק מעניין רק דבר אחד: לקבל את ההצעה הגבוהה ביותר". עוד לדבריו, "שווי השוק של אזורים לא משקף את שווייה האמיתי, כי זו חברה ללא בעלים - אולם התייעלות, מיזוג של החברות־הבנות ובעלים חדשים יאפשרו לה להמריא".

 

תמונה שונה מציגים המתמודדים על רכישת החברה. גורם בסביבת אחד מהם אמר ש"אם לא יתבצע מהלך מיידי, החברה הזו גמורה. יונס חייב לפעול מהר, אחרת אזורים תגיע לפירוק - והבנק יפסיד גם את מה שהוא יכול לקבל כיום".

 

שלוש ההצעות שהוגשו במכרז הותנו, בין היתר, בהסדר חוב בין אזורים לבנק ולבעלי האג"ח. אזורים חייבת לבעלי האג"ח יותר מ־900 מיליון שקל. לחברות־הבנות אזורים בניין ואזורים נדל"ן חובות של יותר מ־800 מיליון שקל.

 

בינואר 2010 רכשה קבוצת מגדל 9% ממניות החברות־הבנות של אזורים ב־100 מיליון שקל. העברת השליטה באזורים תקנה לקבוצת הביטוח זכות למכור את מניותיה בחברות־הבנות בחזרה לאזורים.

 

ממזרחי נמסר כי "המכרז הוא צעד אחד בלבד בניסיון למכור את השליטה באזורים. הבנק לא התחייב לקבל את ההצעה הגבוהה ביותר או הצעה כלשהי, ויעשה את הצעדים הנדרשים כדי שהתמורה תהיה ראויה לחברה בסדר הגודל של אזורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קרייזלר
שעיה בוימלגרין
צילום: דנה קרייזלר
צילום: יוני רייף
אלי יונס
צילום: יוני רייף
מומלצים