הרחבה בהרי ירושלים - על חשבון הנחל והצבאים
חוות דעת אקולוגית קובעת שההרחבה שמתכננת קריית יערים לעבר נחל יתלה ונווה אילן, תהרוס שטח עם צמחים ובעלי חיים רבים, חלקם בסכנת הכחדה
המועצה המקומית קריית יערים בהרי ירושלים (טלז סטון), מבקשת להרחיב את שטחה בכ-500 דונם - לעבר נחל יתלה ונווה אילן, אולם חוות דעת אקולוגית שהוכנה לאחרונה קובעת כי בנייה בשטח זה תהרוס שטח בעל ערכי טבע מוגנים וחיות בסכנת הכחדה.
חוות הדעת גובשה על ידי האקולוג רון פרומקין והוגשה לחברה להגנת הטבע, שגיבשה את התנגדותה והגישה אותה לוועדת החקירה שהוקמה לצורך בחינת גבולות היישוב.
מטרת התוכנית של המועצה היא להגדיל את היישוב, שכיום מונה כ-4,000 תושבים, ליישוב שימנה בעתיד כ-20 אלף תושבים.
ועדת חקירה לגבולות הישוב דנה כבר בשנת 2002 בבקשת המועצה לספח לגבולה שטחים מצפון לכביש 425 ולבסוף המליצה לספח של כ-250 דונם מצפון לכביש 425, אולם שרי הפנים פורז, שיטרית ובר-און נמנעו מלאשר את ההמלצות.
בימים אלה החלה בפעולתה ועדת גבולות נוספת שמינה השר הנוכחי, אלי ישי, לבחון מחדש של הבקשה.
צבאים וחתולי בר
בחוות הדעת הנוכחית, שפרטיה מתפרסמים כאן לראשונה, צוין כי שטחי יער רבים בהרי ירושלים נפגעו קשות בשריפות הגדולות שפרצו במקום בעשורים האחרונים - האחרונה שבהם ביולי 1995.
עם זאת, דווקא השטח המדובר היה בין הבודדים שהצליח להתחמק מהלהבות שהיכו באזור ולהישמר. תודות לכך, כותב פרומקין, נותרו במקום מאות מיני צמחי בר, בהם מיני צמחים המוגדרים בסכנת הכחדה – וגם אוכלוסיות רבות של בעלי חיים הנחשבים גם הם בסכנה.
כך למשל, בשטח שבו מתוכננת הבנייה העתידית, קיים ריכוז גדול של צבי ישראלי, צבועים מפוספסים, דורבנים, חזירי בר וחתולי בר. לצידם מצויה רשימה ארוכה של יונקים נוספים וגם עופות, שרובם ככולם נחשבים למוגנים על פי חוק הגנת חיות הבר.
צבי ארץ ישראלי (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
עוד נמצא, כי השטח המדובר הוא מסדרון אקולוגי חשוב, המחבר בין דרום הר חברון ודרום הרי יהודה לבין צפון הרי יהודה ומערב השומרון. "בשנים האחרונות, במיוחד לאור הפגיעה המתמשכת במסדרון זה על ידי כבישים רבים וגדר ההפרדה, מושקעים מאמצים רבים לחזקו", נכתב.
כך למשל, במרחק של כשני קילומטרים מגבולות התוכנית - כחלק מהמאמץ שנעשה לשמר את אותו מסדרון אקולוגי - אושר לאחרונה מסדרון אקולוגי עילי, שייבנה בקרוב מעל כביש מספר 1.
פגיע אקולוגית בנחל
עוד מצוין בחוות הדעת כי שטח התוכנית העתידית נחשב כאזור מפלט לבעלי החיים וכי אזור המעבר שלהם הוא בעיקר אזור הנחל. במידה שתאושר תוכנית ההרחבה של המועצה המקומית, אזור זה של נחל יתלה צפוי, כך על פי חוות הדעת, לספוג פגיעה אקולוגית קשה.
זאת ועוד, בחוות הדעת צוין כי תוכנית זו מצטרפת לתוכניות בנייה רבות שאושרו לאחרונה באזור, שכולן גבו מחיר מהטבע. "לאחרונה יש תוכניות בינוי ופיתוח רבות בהרי ירושלים, המשתרעות על פני אלפי דונמים של שטחי יער וחורש. זאת בנוסף על אלפי דונם שכבר נגרעו מיער ירושלים, בשל הרחבת גבעת שאול ובית העלמין בהר המנוחות", נכתב.
בחברה להגנת הטבע, שגיבשו כעת את התנגדותם, מציינים כי הפגיעה הצפויה בנחל יתלה ובערכי הטבע תהיה קשה וכי ישנן חלופות אחרות לתושבי האזור.
"כפי שהבהרנו, למבקשי הדיור האיכותי יש חלופות במסגרת תוכניות הבניה הנרחבות בבית שמש ובירושלים. בראיית הצרכים הלאומיים וטובת המרחב, צריך היישוב לגדול עד לשיא קיבולתי בגבולותיו הנוכחיים ולא עוד", אומרים בחברה.
מהמועצה המקומית קריית יערים: "ממצאיו של האקולוג רון פרומקין הועלו בפני ועדת הגבולות. בישיבה התברר, כי תוכנית ההרחבה אינה סותרת תוכניות מתאר ארציות אשר גם הן מתיחסות לשמורות הטבע ולהיבטים אקולוגיים וסביביתיים. המרקם הסביבתי באזור אינו שונה מכל מרקם אחר במרחב ירושלים. הישובים הסמוכים לנו קיבלו הרחבות גדולות יותר בתחומי השטח המדובר, הרחבות אשר הבניה בהן מבוצעת בימים אלו.
נציג משרד השיכון שהופיע בפני הועדה הבהיר, כי תוכנית המתאר הארצית מספר 35 שהתיחסה לציבור הכללי ולציבור הערבי לא נתנה פתרון לציבור החרדי. הציבור החרדי מתגורר בדירות מחסן ובתנאי דיור תת אנושיים. נציג משרד השיכון לועדה הבהיר, כי פתרונות הדיור בבית שמש ובירושלים אינן נותנות מענה לכלל הציבור החרדי וכי יש למצוא פתרונות נוספים , נציג משרד השיכון תמך בהרחבה באופן נחרץ.
היחסים בינינו לבין שכנינו הינם יחסים טובים מאד ואנו מעונינים לשמור על יחס זה, אולם גם לקרית יערים מגיע לחיות בתנאים אנושיים".